Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Ponedeljak 18.08.2014.
23:44
Beta A

"Kosovo bi da okonča sukob sa Srbijom"

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga je dana izjavila da je Kosovo posvećeno dijalogu sa Srbijom koji treba nastaviti dok se ne iscrpu sva pitanja od interesa dveju strana.

Nastaviti dijalog sa Srbijom: Atifete Jahjaga
 

"Republika Kosovo je posvećena dijalogu s Republikom Srbijom, uz posredstvo EU" koji treba nastaviti "dok se ne iscrpu sva pitanja između dveju naših država, kako bi se omogućila normalizacija odnosa među njima".

"Mi insistiramo da se taj dijalog okonča mirovnim sporazumom koji će imati zakonsku težinu i priznati samostalnost Kosova", rekla je Jahjaga u interviju za Radio Slobodna Evropa.

Dijalog je, smatra Jahjaga, stvorio okolnost koje ni Srbija više ne može da negira.

"Ta promena u Srbiji za nas je, naravno, zakasnela, ali mi moramo da instistiramo na normalizaciji odnosa kao na uslov za integraciju u EU, zato što se samo na taj način možemo osigurati da ta država koja je prouzrokovala četiri rata u regionu, bude odgovorna za to", kazala je Jahjaga.

"Jednom zauvek treba da okončamo sukob sa Srbijom. Treba da stabilizujemo Kosovo tako što ćemo njegove građane i sve zajednice integrisati u institucionalni i društveni život", rekla je predsednica.

Radikalni islam jedan od glavnih problema

Predsednica Kosova istakla je "islamski radikalizam" jedan od glavnih problema Kosova, i da institucije treba da deluju protiv pojedinaca i grupa koje predstavljaju pretnju po bezbednost Kosova.

"Za nas je važno da se kao društvo distanciramo od kriminalnih i ekstrimističkih zločina, koji nemaju ništa zajedničko sa vrednostima i idealima na osnovu kojih gradimo našu državu", rekla je Jahjaga.

Ona ocenjuje da se radi o izolovanoj grupi pojedinaca, koji su radikalizovani i manipulisani, za koje postoje osnovane sumnje da su bili deo organizacija čiji je cilj bilo sprovođenje "terorističkih i kriminalnih dela" na Kosovu i izvan njega.

"Radi se o pojedincima koji su pretnja našoj nacionalnoj bezbednosti. Kao i državne institucije, i građani osuđuju takvo delovanje i orjentaciju", kaže Jahjaga

POVEZANE VESTI

Utorak 19.08.2014. 00:00
HOće da se dogovara tako da Albanci dobiju sve na Kosovu, a Srbija ama baš ništa ( bitno ). Koliko je bezbjedno pričati Srpskim jezikom na Kosovu, koliko su bezbjedni uopšte Srbi južno od Ibra, koliko je rasvjetljenih slučajeva ubistava Srba poslije povlačenja srpske vojske i policije.. kada se dobije odgovor nije bezbjedno, nisu bezbjedni i nema rasvjetljenih slučajeva.. kakav bre mirovni sporazum... Briselski sporazum je ono najviše koliko je Srbija bila i spremna da ide...
Utorak 19.08.2014. 00:15
KiM je Srbska teritorija i tu nema dogovora a ako se neko od izdajnika usudi bice mu to zadnja greska, a vi pravac Albanija.
Utorak 19.08.2014. 00:11
KAKVI SU TO PREGOVORI:JA SRPSKI TI ŠIPTARSKI.TO MU DODJE:JA U KLIN TI U PLOČU.....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online