Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 06.04.2010.
12:00

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

Hrišćani pod istim krstom?

Tihomir Popović je odgovorni urednik Informativnog servisa pravoslavne srpske Eparhije srednjoevropske. Nakon susreta sa kardinalom Valterom Kasperom, predsednikom Papskog veća za promovisanje jedinstva hrišćana, govori za "Vesti" o međucrkvenoj i međuhrišćanskoj saradnji uoči predstojećeg zasedanja Mešovite pravoslavno-katoličke komisije za dijalog koje bi trebalo da se na jesen održi u Beču.

O čemu je bilo reči sa kardinalom Kasperom?
- Govorilo se o pravoslavno-katoličkom dijalogu, istorijskim traumama na Balkanu, stanju na Kosovu i Metohiji, "Hrvatskoj pravoslavnoj zajednici" i osnivanju pravoslavnih eparhija u dijaspori.

Vatikan je sa zahvalnošću i radošću primio prijateljske izjave patrijarha Irineja u vezi sa eventualnom posetom pape Srbiji povodom jubileja "Milanskog edikta» 2013". No, sada se pripremaju tek papine posete za drugu polovinu 2010. tako da je o pripremama za 2013. suviše rano govoriti.

Hiperaktivan


Tihomir Popović (rođen 1974. u Beogradu) živi u Nemačkoj od 1993. a od prošle godine je odgovorni urednik dvojezične (nemačko-srpske) Informativne službe Eparhije srednjoevropske.

 

Doktorirao na Filozofskom fakultetu Humbolt Univerziteta u Berlinu. Aktivan je kompozitor i predavač na fakultetima muzičke umetnosti u Hanoveru i Osnabriku. Od 2007. potpredsednik je Eparhijskog saveta i Upravnog odbora Eparhije srednjoevropske.

 

Član je nemačke Demohrišćanske unije (CDU), njenog republičkog odbora za migrante u Donjoj Saksoniji i Upravnog odbora za centralni Hanover.

Kako teče ekumenski dijalog o jedinstvu svih hrišćana?
- Moj lični utisak je da ovaj dijalog teče onom brzinom koju dopušta mudrost, odgovornost i smirenost njegovih učesnika.

Stiče se utisak harmonične i konstruktivne razmene mišljenja koja ne može biti ozbiljno ometana, s obzirom na to da je vode najviši i najkompetentniji predstavnici pomesnih pravoslavnih crkava i Rimokatoličke crkve.

Razlike u učenju - primera radi, različiti pogledi na položaj rimskog episkopa - pripadaju osnovnim temama ovog dijaloga.


Da li eventualnom svehrišćanskom jedinstvu prethodi preimenovanje nacionalnih pomesnih pravoslavnih crkava u oblasne pod kišobranom carigradskog patrijarha?

- Po mom skromnom shvatanju, pojam "nacionalne" crkve ne odgovara pravoslavnom teološkom mišljenju.

I sam pojam "nacija" je, onako kako se danas upotrebljava, skovan nakon Francuske revolucije i Napoleonovih ratova, prevashodno u 19. veku, dakle mnogo vekova posle utemeljenja institucije i pojma Pravoslavne crkve.

Pravoslavna crkva je jedna, sveta, saborna i apostolska, a organizovana je u pomesne (ne "nacionalne") crkve koje žive u međusobnom liturgijskom jedinstvu i jedinstvu učenja.

Takozvani "etnofiletizam" - dominacija nacionalnog nad crkvenim - osuđen je od Pravoslavne crkve pre više od 100 godina, što ne znači da se u njoj povremeno ne pojavljuje. Vaseljenski patrijarh sa sedištem u Carigradu je u pravoslavlju prvi među jednakima i ne postoji ni inicijativa ni razlog da se to promeni.

Kakav je danas stav Carigradske patrijaršije s obzirom na njene višedecenijske težnje da pod svoju kapu stavi sve pravoslavne u rasejanju?
- Pitanjem pravoslavne dijaspore se upravo bave predsaborske konferencije Pravoslavne crkve. Još devedesetih godina prošlog veka je doneta odluka da se ustanove pravoslavne episkopske konferencije u dijaspori.

Prošle godine je na četvrtoj predsaborskoj konferenciji u Šambeziju (Švajcarska) dogovoreno kako će ovaj proces konkretno izgledati, da bi već ove godine na teritoriji Eparhije srednjoevropske bilo pristupljeno osnivanju episkopskih konferencija.

Bratsko zalaganje


Hijerarhija u okviru pravoslavnih episkopskih konferencija utvrđena je tradicionalnim crkvenim poretkom, tako da je predsednik jedne episkopske konferencije uvek predstavnik Vaseljenske patrijaršije, kao što je i vaseljenski patrijarh prvi među jednakima u Pravoslavnoj crkvi.

 

No, ovde se ne radi ni o kakvim borbama moći, već o bratskom zalaganju za ustaljeni pravoslavni red i poredak u zajedničkom ispovedanju Svetog Jevanđelja. Osim toga, rad konferencija je savetodavan, a sve odluke se donose konsenzusom.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online