Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Utorak 12.08.2014.
06:12
Lj. Ivanović - Vesti A

Američko oko na srpskom računu

Pojedini građani Srbije odnedavno su suočeni s novim propisom prema kojem za otvaranje računa u banci moraju da potpišu saglasnost da uvid u njihove podatke ima i američko Ministarstvo finansija, odnosno Poreska uprava SAD.

Traži objašnjenje: Rodoljub Šabić
 





Ova činjenica izazvala je brojne polemike u javnosti, tim pre jer su podaci vlasnika računa strogo zaštićeni domaćim zakonima. Međutim, SAD su 2010. donele Zakon o dostavljanju podataka o nerezidentnim računima kojim pokušavaju da spreče izbegavanje plaćanja poreza. Da bi to uspele bilo je potrebno da sa državama širom sveta zaključe sporazume koji će im omogućiti uvid u račune američkih državljana u inostranstvu, kao i stranih državljana koji imaju poslove u SAD, odnosno račune u toj zemlji.


Prema podacima američkog Ministarstva finansija, Srbija se sa sporazumom "suštinski saglasila" 30. juna, prilično tiho i daleko od očiju javnosti. Zvanično, bankari o ovome ne žele da govore. Nezvanično, kažu da je to zbog američke Poreske uprave. Ako se s njom ne usklade, kažu, mogu da zaborave na poslove u SAD. U Narodnoj banci Srbije ističu da bankama nisu dali nikakvu preporuku.

Sporazum do kraja godine

U Ministarstvu finansija očekuju da do kraja godine vlade Srbije i SAD potpišu sporazum u vezi s dostavljanjem finansijskih podataka na način regulisan zakonom. Ističu da se on ne odnosi na državljane Srbije.
"Radi se o izveštavanju o računima kod finansijskih institucija sa sedištem u Srbiji lica koja su državljani, ili imaju poslovne interese u SAD. Takve ugovore SAD su potpisale sa više zemalja, a cilj je sprečavanje izbegavanja plaćanja poreza u Americi, i taj propis se ni na koji način ne odnosi na građane Srbije", navodi se u saopštenju Ministarstva.


"U toku su aktivnosti u cilju poboljšanja usaglašenosti poreskih propisa na međunarodnom nivou i primene FATCA propisa. Ministarstvo finansija nas je 2. jula obavestilo o potpisanoj potvrdi namere Srbije da zaključi međudržavni sporazum povodom primene tih propisa", navodi se u saopštenju NBS.


Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić zatražio je od banaka da se izjasne o tome zašto od novih klijenata traže da potpišu izjavu kojom pristaju da se promene na njihovom računu dostavljaju poreskim organima SAD. Šabić ističe i da bi obrada podataka po takvom "osnovu" bila nedozvoljena, suprotna Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti.

Kinezi i Rusi odbili

SAD zasad imaju zaključene ovakve sporazume sa 101 državom sveta. Kina je odbila da zaključi sporazum jer smatra da to nije u interesu te zemlje, a pregovori s Rusijom su prekinuti u martu ove godine. Švajcarska je zaključila sporazum, mada su građani na referendumu glasali protiv njega.


- Na teritoriji Srbije niko ne može sprovoditi nacionalne propise druge zemlje koji su u suprotnosti s propisima Srbije. Eventualno usklađivanje naših propisa s propisima drugih država ili međunarodnih organizacija podrazumeva prethodne odluke i postupke naših nadležnih državnih organa - navodi Šabić.


On dodaje da bi u konkretnom slučaju to značilo zaključivanje međunarodnog ugovora između Srbije i SAD i da bi takav ugovor trebalo da ratifikuje parlament zakonom, što bi predstavljalo valjan pravni osnov za obradu podataka o ličnosti.

Utorak 12.08.2014. 07:26
Nevolim Ameriku ! Ali da se uvede i kod nas takav zakon onda bi i uciteljica , lekar ,policajac ,itd svi koji su na budjetu imali normalne plate a ne da drzava mora da se pozajmljuje da taj trosak podmirila.Ako se uzme u obzir koliko je Srpskog novca otislo po nekim of-sor firmama i koji i danas odlazi a da se nezna nebi sigurno bili u ovakvoj situaciji.Samo primer Mitrovica koji ima firmu na Gibraltaru i koji tamo placa porez a pare zaradjuje u Srbiji .Znaci on tamo placa njihovim uciteljima . lekarima ...itd platu a ovde sa Pinkom truje nas narod.Nije ni cudo zasto je bivsi min.Krstic dao ostavku.Nasu je drzavu vodila 20 god "zuta kuga"koja je i napravila takve zakone da nas nurnise!
Utorak 12.08.2014. 07:41
A ova sadasnja vlast je diletantska , koja samo laze a ne sprovodi nikakve reforme , pa zar treba EU ili neka druga drzava da nas ucenjuje tj. da nam naredjuje da se uvedu zakoni kao u nekoj sredjenoj drzavi da bi nam bilo bolje.Primera radi:U Skandinaviji mozes da otvoris firmu gde hoces u svetu ali na dobit moras da platis porez u Skandinaviji jer si njen drzavljanin.Jer tamo gde zaradjujes i stvaras profit moras tamo i da platis porez.Tako ne bi mogli pevaci da neplacaju porez a kupuju kuce po Dedinju , jer bi im bilo sve oduzeto i stavljeno na dobos za samo jedan dinar zarade ako na njega nisi platio porez.
Utorak 12.08.2014. 06:58
Ha ha ha oni državu bombarduju za jednog svog građana a vide nasih
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online