Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 11.08.2014.
05:14
Đ. Janković - Vesti A

General Šturm i dalje bez biste

Tokom Prvog svetskog rata general Pavle Jurišić Šturm komandovao je mnogim Podrinjcima i spasao im glave, ali oni vek kasnije nisu mogli da sačuvaju njegovu bistu, niti da za obeležavanje velikog jubileja postave novu.

Obezglavljen, a otadžbina prstom ne mrda: Postament bez biste
 

Umesto biste, koju je lokalna samouprava najavljivala početkom godine, Savez dobrovoljaca 1912-1918. regionalna organizacija Podrinje-Loznica postaviće 12. avgusta na prazan postament tablu s likom slavnog generala ne bi li koliko-toliko popravio situaciju.


Tabla-obeležje sa likom generala Šturma biće postavljena na mesto odakle je pre tri i po godine ukradena njegova bista, rad vajarke Drinke Radovanović. Prema rečima istoričara i člana 'Podrinja' Zorana Tošića, dve godine traje akcija regionalne organizacije Saveza dobrovoljaca da se bista obnovi, ali rezultata nema.

Vojnici deci davali ime Pavle

Nema vojnika Podrinja koji je učestvovao u Prvom srpsko-turskom ratu 1876, Srpsko-bugarskom 1885. i u Balkanskim ratovima a da nije bio pod njegovom komandom. Vojnici su po povratku iz vojevanja donosili priče o svom generalu, pa su mnoga deca u ovom kraju dobila ime Pavle. Slavni general umro je 1922. u Beogradu.
Vek kasnije, umesto biste dobiće tablu, znak da nije zaboravljen, ali i da smo stogodišnjicu dočekali kao da nas je iznenadila i da nismo na vreme mogli da popravimo oštećeno, pokvareno ili ukradeno i veliki jubilej dočekamo onako kako dolikuje zemlji pobednici.

- Jubilej početka rata ne smemo dočekati bez obeležja legendi Drinske divizije Pavlu Jurišiću Šturmu. Zato ćemo 12. avgusta, na stogodišnjicu od početka borbi na Drini u Prvom svetskom ratu, postaviti tablu s njegovim likom kao privremenu zamenu za ukradenu bistu očekujući da će uskoro biti postavljena nova - kaže on.


Tabla dimenzija 55 sa 35 centimetara, biće nameštena na postament u parku kod Muzičke škole, mestu gde se nalazila bista ukradena u februaru 2011. godine i nikada nije pronađena. Postavljena početkom devedesetih godina prošlog veka Šturmova bista u Loznici bila je, prema nekim podacima, jedina u Srbiji, a mnogo je razloga zašto je postavljena baš u ovom kraju.

 
Naime, Pavle Jurišić Šturm, po narodnosti lužički Srbin, bio je pruski i srpski oficir. Za Prusku i Srbiju ratovao je protiv Francuza, Turaka, Bugara, Austrougara, Nemaca i Arbanasa. U periodu od 1870. do 1918. učestvovao je u sedam ratova, a od toga je u šest nosio uniformu oficira srpske vojske. U srpsku vojsku kao dobrovoljac stupa u junu 1876. i ubrzo je postavljen za komandanta Prvog dobrovoljačkog puka. Od 1885. kao major komanduje Šestim pešadijskim pukom Drinske divizije, a 12 godina kasnije kao pomoćnik komandanta vodi Drinsku divizijsku oblast.


Kao komandant Drinske divizije prvog poziva 1912. na Kumanovu i Alincima proslavio je srpsku ratnu veštinu. Jurišić postaje general u novembru iste godine, a kao komandant srpske Treće armije juna 1914. dočekuje austrougarske napade. Sa svojim vojnicima u bici na Drini, odnosno Gučevskoj bici, gotovo dva meseca odolevao je udarima nadmoćnijeg neprijatelja. Ključne položaje sa svojim vojnicima je držao u slavnoj Kolubarskoj bici, a onda je 1915. Treću armiju izvukao preko Albanije. Komandovao je i u borbama na Kajmakčalanu sve do avgusta 1916, kad je postavljen na drugu dužnosti. Za njega je rečeno da nijedan oficir srpske vojske u Podrinju nema njegovu slavu.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 11.08.2014. 10:50
,Momcilo Gavric.......jos puno pravih istinskih rodoljuba koji su dali zivot za Srbiju nemaju pomena.A itorija se ponavlja i 99 iste greske cine kao i predhotnici. A dizu spomenike SamantiFox,Brus liju,Rocky....i razne gluposti.
Ponedeljak 11.08.2014. 08:22
Па се ви питајте што вам вода носи куће и имања...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online