Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 03.08.2014.
06:13
E. V. A

Stanko Subotić (4): Optužbu u Bariju oborili svedoci tužilaštva

Pisanje nedeljnika "Nacional" i pokretanje akcije Mreža, bili su, prema rečima Stanka Subotića, samo način da se od njega iznudi novac. Iako bez jakih dokaza to je bio razlog da se u Italiji pokrene istraga o švercu cigareta u ovu zemlju koju je vodilo tužilaštvo u Bariju.

Dobio procese u više zemalja: Stanko Subotić
 

- Upravo su članci objavljeni u Pukanićevom "Nacionalu" protiv Subotića doveli do toga da on bude predmet procesa u Bariju, a takođe i istraga u drugim evropskim zemljama koje su trajale godinama, a završile se utvrđivanjem da Subotić nije počinio bilo kakav delikt. To mu je međutim nanelo ogromnu štetu. Ti lažni tekstovi predstavljaju vrlo značajan deo materijala koji je tužilac u Bariju ponudio kao dokaz o navodnoj krivici Subotića - objasnili su Subotićevi advokati tužilaštvu u Bariju.


Ono što se međutim tokom istrage pokazalo jeste da i oni koji su optuživali preko medija Subotića, nisu potvrdili navode iz spornih tekstova "Nacionala".


Istraga u Bariju o švercu cigareta u Italiju pokrenuta je 2002. godine na osnovu izjava Ratka Kneževića i Srećka Kestnera. Godinu dana kasnije, a na osnovu ove dve i izjava Iva Pukanića i Vuksana Simonovića, Subotić je upisan u registar istraga, ali o tome nikada nije obavešten.


Knežević je međutim godinu dana ranije upisan u registar istraga tužilaštva u Bariju na osnovu svedočenja Sandra Kuoma, kao i Žerarda Kuoma koji je osuđen u Italiji na sedam i po godina zatvora. Žerard Kuomo je izjavio u tužilaštvu da je upravo Knežević bio taj koji ga je upoznao sa crnogorskim vlastima, kako bi dobio licencu za uvoz cigareta u Crnu Goru i praktično mu bio prevodilac i vodič.

Kontradiktornosti

Izgubio profit pa ucenjiveo: Ratko Knežević
 

Bez obzira na sve tužilaštvo u Bariju pokreće istragu protiv Subotića, na šta nije uticalo ni to što su svi svedoci rekli tužilaštvu kako su u veoma lošim odnosima sa Subotićem, a uprkos tome nisu dali nijedan dokaz koji tereti Subotića, što se vidi iz njihovih izjava u tužilaštvu.

Koliko je bilo kontradiktornosti u istrazi, ali i izjavama svedoka vidi se upravo po tome šta su rekli krunski svedoci ovog slučaja. Naime, glavni izvor informacija tužilaštvu u Bariju bili su tekstovi u "Nacionalu". Tako je među materijal u tužilaštvu unesen intervju koji je svedok Srećko Kestner dao tom listu. Međutim, u tužilaštvu Kestner izjavljuje da se radi o falsifikatu, a ne originalnom intervjuu koji je dao "Nacionalu".


"Ovo nema veze sa originalom, ovo je uzeto sa interneta. Sam ne prepoznajem svoj intervju u ovom tekstu", izjavio je Kestner 2001. godine u tužilaštvu, kada mu je kao dokaz pokazan njegov navodni intervju u "Nacionalu".


Kako je Subotićev advokatski tim primetio tokom istrage, Kestner je iako ljut na Subotića, demantovao navode tužilaštva da je preko firmi Dulnjić i Weleslly švercovao cigarete u Italiju.
 

"Firme Dulnjić i Weleslly radile su 100 posto na zakonit način. Subotić nijedan karton cigareta nije prodao italijanskim švercerima, jer je radio samo i isključivo na internom tržištu i bilo mu je rigorozno zabranjeno od strane crnogorskih vlasti da ima bilo kakav kontakt sa Italijanima. Roba koja je iz Bara išla za Italiju ostala je teritorija poslova Vanje Bokana. Subotić nije imao interesa na italijanskom tržištu u Baru. Imao je indikacije iz Beograda da se ne sme primaći Baru", izjavio je Kestner italijanskom tužilaštvu i dodao:


- Italijani godinama rade cigarete, imaju ogromne kontakte, ne dolaze kod nas da kupuju cigarete. Osim toga marke su bile različite, jeftine, slabog kvaliteta. Knežević i Pukanić su osobe koje daju netačne informacije, manipulišu. Daju pogrešne informacije koje su dobre samo za trenutak. Knežević hoće da postane predsednik Crne Gore, a njegove i Pukanićeve informacije možete da bacite u vodu - izjavio je Kestner tužiocima iz Barija.

Pijane priče iz aviona

Alka Vujica

U izjavi tužilaštvu Pukanić objašnjava kako se posle razgovora sa pevačicom Alkom Vujicom u avionu, koja je pričala o bogatim zabavama u Crnoj Gori, setio koliko je para Knežević morao da potroši za odbranu, dok je Đukanović, koji je tvrdio da nema para, učestvovao na tim feštama.
"Pukanić i Knežević prvi put su čuli za Subotića iz razgovora u avionu sa pevačicom Vujicom, koja je bila pod uticajem alkohola. Tokom priče Vujice o bogatstvu Subotića, upalile su mu se sve crvene novinarske lampice, jer je bilo nemoguće da postoji tako bogat biznismen, a da on o njemu ne zna ništa", piše u dokumentima tužilaštva u Bariju.

Knežević želeo novac

Čak i izjave ključnih svedoka tužilaštva u Bariju, Kneževića i Pukanića, kontradiktorne su navodima koji su se pojavljivali u "Nacionalu". Oni u svom svedočenju, kako ističu Subotićevi advokati u podnesku tužilaštvu, nisu u "fokus svog svedočenja stavili Subotića, već druge ličnosti iz najvećeg nivoa svetske politike, kao što su predsednik SAD i njegovi saradnici, tako i osobe iz Crne Gore i Srbije, navodno povezane sa predsednikom Crne Gore".
 

Izvinjenje "Nacionala"

Posle serije tekstova u "Nacionalu", Subotić je poveo čak 81 sudski postupak protiv ovog nedeljnika i njegovih novinara. Iako je dobio ove slučajeve, "Nacional" je odbijao da se izvini, iako je po zakonu bio obavezan. Procesima pred Ustavnim sudom, Subotić je pokušao da izbori za poštovanje sudske odluke. Epilog svega je da je nedeljnik "Nacional" objavio izvinjenje Subotiću za objavljene tekstove, ograđujući se od svih članaka koji su objavljeni u vezi sa njim.

Knežević je tužilaštvu izjavio da je Subotića sreo svega dva puta, a da je što se tiče šverca cigareta čuo da su iz Crne Gore išla u dva pravca, prema Italiji koji nije vodio Subotić i prema Srbiji koji je vodio Subotić.


Još zanimljivije podatke dao je Pukanić, koji i objašnjava razloge zašto je Knežević bio ljut na vlasti Crne Gore i tražio nadoknadu od Subotića.


"Knežević je kao biznismen isporučio crnogorskoj policiji uniforme različite od uniformi policije Srbije, kako bi se razlikovali, nakon što je 1995. godine srpska policija iz voza izvela 30-40 osoba muslimanske veroispovesti i ubila. Knežević je zato uhapšen u Londonu i godinama je vodio postupak zbog optužbi da je švercovavo oružje, kako su tada smatrane uniforme. On je morao da plati kauciju od 700.000 nemačkih maraka, oduzet mu je stan u Londonu, a na angažovanje advokata platio je 1,5 miliona maraka. Zato je Knežević tražio od Crne Gore da mu nadoknade štetu, ali ga je Milo Đukanović odbio, tvrdeći da nema novca", piše u dokumentima istrage u Bariju.


Verovatno znajući da je Đukanović prijatelj sa Subotićem i saznavši da on ima mnogo novca, pretnjama Subotiću objavljivanjem tekstova u "Nacionalu", Knežević je pokušao da povrati ovaj novac.

Sutra: Stanko Subotić (5): Propali procesi u Italiji i Švajcarskoj

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online