Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 31.07.2014.
16:24
Beta, B92 A

Kostolac i Vršac potopljeni, u Topoli vanredno

Nevreme sa jakom kišom i elektroenergetskim pražnjenjem, koje je počelo 30. jula u 22 sata ne prestaje nad Kostolcem i okolinom. Ugroženi su svi vitalni objekti "Termoelektrane i kopova Kostolac", ali i grada Kostolca i okolnih naselja. Kiša koja pada duže od 10 sati potopila je ulice Vršca, a u Topoli je proglašena vanredna situacija.

Haos na kopu Drmno, bujica nosi mehanizaciju
 

Potoci po Novom Pazaru

Olujno nevreme, praćeno jakom kišom, grmljavinom i gradom veličine lešnika zahvatilo je danas Novi Pazar i okolinu. Nevreme je počelo oko pola tri, a trajalo je desetak minuta.


Kanalizaciona mreža u većem delu grada nije mogla da prihvati toliku količinu vode, zbog čega su ulicama tekli potoci vode, a poplavljeni su podrumi kuća u pojedinim naseljima.

Voda koja je pala na Kostolac posebno ugrožava kop "Drmno", na kome je od 23. jula, posle nevremena, pod vodom zapadni deo ugljenog sistema. Bujice koje se slivaju sa okolnih brda ugrozile su rad i Termoelektrane "Kostolac A", tako da je od jutros van pogona blok A2.


Bujice na kopu "Drmno" nose delove etaža ugrožavajući rudarsku mehanizaciju na svim delovima kopa. Posebno je teško na najnižim tačkama kopa i ugljenog sistema, kao i na odlagalištu. Mehanizacija je gotovo neupotrebljiva u ovom momentu i nemoguće je koristiti puteve u kopu koje je bujica prosekla stvorivši kanjone.

Ovakvo nevreme ne pamti se u Kostolcu, jer je za samo deset dana palo više od 200 litara kiše po kvadratnom metru, a nepogoda se ne smiruje. Intenzitet padavina ne jenjava i nemoguće je dati prognozu za naredni period. Bezbednost ljudi je podignuta na najviši nivo i u svim ugroženim delovima zaposleni koji su uspeli da se probiju do radnog mesta rade na sanaciji i sprečavaju veće štete.

Poplave u Vršcu

Poplavljena ulica u Vršcu
 

I Vršac se danas bori s jakim nevremenom i velikim količinama vode, a Štab za vanredne situacije je u stalnom zasedanju.

"Vodostaj na brani Veliko Središte je u liniji vanredne odbrane od poplava. Brana Mesić je van linije redovne odbrane od poplava. Ekipe prate situaciju na terenu", saopšteno je iz opštine.

Obilne padavine su poplavile ulice, a lokalni mediji javljaju da voda prodire u neke kuće, kao i da je ušla u suteren i apoteku Opšte bolnice i Doma zdravlja. Ekipe s pumpama su poslate na teren.

Kako piše "Vršac plus", od sinoć je na području Vršca i okoline palo rekordnih 160 litara kiše po kvadratnom metru, a mehanizacjia je poslata na najugroženije tačke u gradu kako bi se pročistili čepovi u odvodnim kanalima.

"Prema informacijama sa terena: put Vršac-Veliko Središte je zbog vode neprohodan za putnička vozila, u gradu je otežan saobraćaj, dok je na pojedinim mestima neprohodan", navodi "Vršac plus" na svojoj stranici na Fejsbuku. Zatvoren je i podvožnjak na Beogradskom putu, poplavljeni su tereni, a na periferiji grada ugrožena su brojna domaćinstva.

U Topoli vanredna situacija

U opštini Topola proglašena je vanredna situacija i hitno se preduzimaju mere na otklanjanju posledica noćašnjeg nevremena u severnom delu Šumadije. Kako je rekao predsednik opštine i komandant Štaba za vanredne situacije Dragan Jovanović, svi lokalni putevi su oštećeni, a na području sela Blaznava, Vinča i Plaskopac grad je uništio useve i voće a oluijni vetar nosio je crep sa kuća.

"Protivgradna zaštita nije dejstvovala iako su bile obezbeđene rakete, a porotivgradni strelci su bili na svojim mestima, zbog čega ćemo hitno pokrenuti opsežnu istragu, zašto se nije dejstvovalo", rekao je Jovanović.

On je za sutra u osam časova najavio sednicu Štaba na kojoj će biti saopštene prve procene šteta od nevremena, na čemu danas rade posebne ekipe.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 31.07.2014. 20:06
Štp se Vršca tiče, vreme je da se pročiste kanali stari više stotina godina...
Četvrtak 31.07.2014. 22:07
сад ће тома поново да каже да се држава добро снашла а народ не ?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online