Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 31.07.2014.
08:51
E. V. A

Carinski propisi na jednom mestu (14): Žalba na procenu pošiljke

Ukoliko primalac pošiljke, smatra da carinici nisu realno procenili vrednost pošiljke, neophodno je da se zahtevom obrati carinarnici u kojoj je roba ocarinjena. Carinarnica će uvidom u dokumentaciju podnetu uz zahtev, a imajući u vidu okolnosti pod kojima je izvršen uvoz robe, doneti odgovarajuću odluku.

Stranka ima pravo da izrazi neslaganje sa iznosom i uloži prigovor (Foto: Ilustracija)
 

Napominjemo da stranka ima pravo da uloži žalbu na obračun dažbina i pre nego što preuzme robu, što znači da ima pravo da traži obračun dažbina na uvid, pa ako se ne slaže sa njim da ne preuzme robu, već da se odmah žali.


Pošiljke iz Kine dolaze na poštu carinjenja bez naznačenog sadržaja u pošiljci, a u opisu robe uvek stoji reč "poklon". Robu nikada ne prati faktura i zbog toga carinski službenici primenjuju metode vrednovanja predviđene članovima 39 - 45 Carinskog zakona, radi utvrđivanja osnovice.

Carinski propisi na jednom mestu:

1. Unos i iznošenje deviza
2. Povraćaj poreza na dodatu vrednost
3. Lični prtljag i unos lekova
4. Unos oružja i biljaka
5. Uvoz kineske robe
6. S ljubimcem preko granice
7. Funkcionisanje bescarinske zone
8. Licitacije vozila u Srbiji
9. Selidbe u Srbiju
10. Povlastice za invalide
11. Unos umetničkih predmeta
12. Pregled poštanske pošiljke

13. Plaćanje za pošiljke

U navedenom slučaju, carinski službenici po okončanju carinjenja nikako nisu mogli da sugerišu stranci u postupku da priloži naknadno dokaz o vrednosti robe, jer je obračun dažbina već izvršen.


Stranka ima pravo da izrazi neslaganje sa iznosom i uloži prigovor na nalaz carinarnice u pogledu vrste, kvaliteta, količine i vrednosti robe, te u upravnom postupku mora izneti sve činjenice i okolnosti i podneti isprave i druge dokaze značajne za donošenje odluke (predračun, račun, izvod iz banke, izvod o plaćanju preko PayPal).


S obzirom da stranka nije podnela prigovor na nalaz carinarnice u roku od pet dana, odredišna pošta vraća pošiljku pošti carinjenja kao neuručenu, te se ista vraća pošiljaocu.


Rokovi ležanja pošiljki predviđeni su Pravilnikom o opštim uslovima za obavljanje poštanskih usluga Službeni glasnik RS broj 24/10.


Pojedinac nema pravo da uvozi veći broj komada istovetne robe, jer se dovodi u pitanje da li je ta roba namenjena za njegove lične potrebe ili za prodaju. Upravo zbog toga su česta pitanja "šta će vam sedam baterija", a naročito ako su iz baze podataka videli da ste ih i ranije naručivali.


Da podsetimo, pošiljka je nekomercijalne prirode ako se radi o povremenim pošiljkama, ako se sastoji od robe namenjene isključivo za ličnu upotrebu korisnika povlastice ili članova njegove porodice koja po svojoj prirodi i količini ne ukazuje da se radi o komercijalnoj pošiljci (robi trgovačkog karaktera).


Carinski službenik nema direktan kontakt sa pošiljkom i pregled se odvija u prisustvu poštanskog radnika koji otvara pošiljku, stavlja njen sadržaj na uvid i zatvara je. Pojedini građani tvrde da se u pošiljkama ne nalazi uvek ona roba koju su očekivali, te da sumnjaju da je neko prisvojio deo sadržaja. Stoga ponavljamo da pakete otvara poštanski, a ne carinski službenik.

* U saradnji sa Upravom carina Srbije

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online