Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 29.07.2014.
14:23
Beta A

"Zakon o privatizaciji rešenje za gubitaše - 584 preduzeća će se privatizovati"

"Predlog Zakona o privatizaciji nudi fleksibilniji izbor modela, metoda i mera privatizaicije koja će omogućiti da preduzeća pronađu potencijalne partnere, investitore, kupce i vrate se u privredni život ako je to moguće, odnosno potraže rešenje u stečaju ako to nije moguće", rekao je Vujović.

Pored kapitala i imovina će moći da se prodaje
 

On je dodao da ovaj zakon ima karakter posebnog zakona (leks specijalis) da bi se otklonile prepreke koje bi možda proizašle iz protivrečnosti s odredama drugim zakonima.

Vujović je naglasio da je cilj predloga Zakona o privatizaciji zaštita svih kljucnih instituta tržišta, posebno institut zastićenih poverilaca i instituta svojine.

Pored prodaje kapitala, koja je bila predviđena i prethodnim zakonom i koja je često nailazila na prepreke kada kapital ima nultu ili negativnu vrednost, on je istakao da predlog zakon predviđa i mogućnost prodaje imovine, celokupne ili dela.

Zašto se zakoni donose po hitnom postupku?

Savez samostalnih sindikata Srbije zamerio je danas Vladi Srbije što se zakoni o privatizaciji i stečaju donose po hitnom postupku i postavio pitanje da li to svedoči o vanrednom stanju u zemlji.
U saopštenju se navodi da je u poslednje vreme više važnih zakona u Skupštini doneto po hitnom postupku, a da "skoro po pravilu nisu prošli ozbiljnu javnu raspravu, niti su u njihovom donošenju učestvovali socijalni partneri".

"Imovina može da se prodaje u svakoj situaciji i može biti predmet prodaje ako se obezbede odgovarajući uslovi da se ta imovina usaglasi s vrednošću potraživanja", rekao je Vujović, koji je i vršilac funkcije ministra finansija.

Novi zakon će imati više modela

Novi zakon o privatizaciji trebao bi da reši problem s preduzećima zbog kojih država izgubi od 180 do 200 miliona evra poreskih prihoda godišnje, izjavio je danas pomoćnik ministra finansija Srbije Nenad Mijailović.
On je na sednici Odbora Skupštine Srbije za privredu rekao da je Predlogom zakona o privatizaciji predviđeno više modela, metoda i mera za završetak privatizacije, kojima će 584 preduzeća, od kojih 161 u restrukturiranju, dobiti priliku da nađu kupce ili strateške
partnere.
"Reč je o preduzećima čija je imovina procenjena na oko šest milijardi evra i koja imaju oko 90.000 zaposlenih", rekao je Mijailović.

Zakon, kako je istakao, predviđa strateško partnersto kao model prodaje i prenos kapitala bez naknade.

POVEZANE VESTI

Utorak 29.07.2014. 23:56
Da napunite dzepove ti i tvoj sef Vucic Sulejman,da namirite partijske funkcionere i nastavite kao predhodnici lopovi.More da je ovaj narod normalan svi politicari lopovi kao lampioni bi visili na terazijama.Sve firme sto su radile ste rasprodali kako predhodni lopovi tako cete i sada.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online