Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 29.07.2014.
05:25
D. Dekić - Vesti A

Čistka (ne)vodi u zatvor

Osim obeležavanja stote godišnjice od objave rata, sednicom u Nišu Vlada Srbije simbolično je započela i dugo najavljivane čistke direktora javnih preduzeća koja godinama slove za "partijske prćije" i sinonim su za lagodni život najviših stranačkih kadrova.

Premijer Aleksandar Vučić smene obećao pre prvih 100 dana vlade: U "seču knezova" krenuo posle glasova iz Svetske banke
 

Pominje se čak blizu 600 direktora, a premijer Aleksandar Vučić koji je smene obećao pre prvih 100 dana vlade u "seču knezova" je krenuo posle glasova iz Svetske banke da je neophodna profesionalizacija menadžmenta. S druge strane je spekulacija da će jednog partijca zameniti drugi da bi se pokrila bruka "gubitaša" i narodu zamazale oči.


Pitanja koje nameće ovaj potez je mnogo više. Od onog šta će građanima i radnicima tih preduzeća doneti smene, do nedoumice hoće li već jednom neko odgovarati za te gubitke u državnim kompanijama i da li će nesposobni partijci već jednom nestati sa srpske privredne scene.
 

Važnost kriterijuma

Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija ukazuje za naš list da se osim najave premijera, ne zna šta će se nadalje dešavati.
- Neki konkursi za direktore su raspisani, drugi nisu i ako oni budu po zakonu ne samo objavljeni, već i završeni, dobro je. Onda ostaje da se vidi ko je i prema kojim kriterijumima izabran i da li će novi direktor imati bolje rezultate - kaže Nenadić za "Vesti".

Smene čelnika u javnom sektoru bi prema rečima Dragana Dobrašinovića iz Koalicije za nadzor javnih finansija, imale smisla ako ne budu alibi za krivičnu odgovornost.


- Bojim se da to ne bude sklanjanje od zakona, jedna vrsta pomoći onom direktoru koji je naneo štetu javnom preduzeću da izbegne zatvor tako što će nestati iz javnosti dok se sve ne zaboravi - kaže Dobrašinović za "Vesti".


On ističe da se ništa u Srbiji neće promeniti sve dok ne budu uvedeni transparentni i jasni kriterijumi za izbor direktora i dok njegove reference budu najvažnije za preuzimanje te odgovorne dužnosti.


- Dok na konkursima za čelnike javnih preduzeća ne budu pobeđivali najbolji, sve smene će biti samo fasada za kolaps i odlaganje smrti tih kompanija - naveo je Dobrašinović.
Imena na spisku za odstrel koja se vrte dugo u medijima su naprednjački kadrovi direktori Železnica Srbije Dragoljub Simonović čiju su smenu tražili i radnici zbog nepravilnosti u radu i grubog kršenja zakona, Elektroprivrede Aleksandar Obradović, Koridora Dmitar Đurović i Direktorata za civilno vazduhoplovstvo Milana Živanovića koji je posle partijskih knjižica SPO i SPS, pribavio i SNS


Čuje se da su na spisku bivših i socijalisti direktor Srbijagasa Dušan Bajatović i čelnik Srbijašuma Igor Braunović.


Da konačno zaživi departizam i da sposobnost bude vrhovni kriterijum, voleo bi ekonomski ekspert Kostadin Pušara koji veruje premijeru da će i pored velikih otpora "foteljaša" uspeti u naumu.


On za naš list ukazuje da je to i jedan od uslova EU, kao i okretanje Srbije čistom razvoju na putu ka Briselu, i jednakost svih pred zakonom.
- U Srbiji nismo isti, već neko može da radi gde hoće i šta hoće, dok drugi mnogo sposobniji do toga nikada ne mogu da dođu - kaže Pušara koji smatra da je za promene potrebno i povezivanje javnog sektora sa privatnim u javno-privatno partnerstvo.
 

Narodni novac troše gde stignu

Koliko rukovodstva državnih institucija i preduzeća ne vode računa o novcu građana pokazuje činjenica da im je poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić, prema podacima te kancelarije, od 2010 do sredine ove godine izrekao kazne za skrivanje informacija u iznosu od 12.660.000 dinara. Za protekle dve i po godine izrečene su kazne od blizu sedam miliona dinara, a u namerenosti da sakriju odgovore na pitanja i podatke koje su dužni da daju iako time krše zakon, prednjače Železnice Srbije, Srbijagas i Telekom.

 

POVEZANE VESTI

Utorak 29.07.2014. 09:00
među ovih 600 sklanja i svoje lopine
Utorak 29.07.2014. 10:12
Vucicu, Estonkina picajzlo, ti si prvi koga treba ocistiti.
Utorak 29.07.2014. 13:17
I postavice svoje strucnjake a la: Dr. Slina, Mali-Veliki lopov, Vulin bekicmeni, plavusasto-crna botoksovana lepotica, "Jorgovane moj" (daska je pametnija), Diploma-lopata.......dalje da ne nabrajam povraca mi se.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online