Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Subota 19.07.2014.
06:47
J. L. Petković - Vesti A

Partija paklenog pokera

Mnogi tumače da su Srbi u kosovskoj skupštini bili prelomni (neočekivani) faktor koji je omogućio da koalicija okupljena oko Ramuša Haradinaja zaposedne skupštinu u Prištini, izabere svog predsednika parlamenta i utre put ka izboru premijera. Ali, zvanični Beograd koji je taj potez aminovao i predstavnici Srpske liste odustajanje od svoje neutralne pozicije vide kao želju da se izbegne institucionalna kriza, a srpska zajednica sačuva nepotrebnih izbora.

Skupština Kosova: Sednicom predsedavala Milka Vulić sa Liste "Srpska"


Kriza evidentno sledi, jer partija Hašima Tačija neće lako odustati od borbe za vlast, a po reakciji međunarodne zajednice na Kosovu, biće da Srbi igraju partiju paklenog pokera. Nikada pre se nije dogodilo da dan nakon skupštinskog konstituisanja Kancelarija EU, ambasade SAD, Britanije, Nemačke zagonetno ćute, umesto da šalju optimistične čestitke.


- Srpska lista se ni na koji način nije stavila niti na jednu stranu kosovskih Albanaca. Srpska lista imala je jasnu nameru da se skupština Kosova konstituiše u zakonom predviđenom roku i mi smo izbegli posledicu nekih novih parlamentarnih izbora na Kosovu i Metohiji. To što se dogodilo u parlamentu Kosova nije odraz volje srpskih poslanika u toj skupštini, već realnosti. Podržali smo političku grupaciju koja je evidentno imala većinu i za nas nema ničeg spornog - odlučan je Aleksandar Jablanović, predsednik izborne liste Srpska.

Trebalo je da sačekaju

- Ko se boji novih izbora? Beograd, Srpska lista ili Srbi na Kosovu? Možda je neko izračunao da je ovo dobro, da što je veća kriza među Albancima, to je bolje za Srbe i Srbiju, ali mislim potpuno obrnuto. Trebalo je da se Srbi ponašaju skladno svom manjinskom obeležju, da sačekaju, pa da se opredele. Svakako, bez njih, po zakonu, ne može da se napravi kosovska vlada - kaže Janjić.

Dušan Janjić

On podvlači da im je osnovna namera da pokažu građanima da će ih dostojanstveno predstavljati, a kao prve poteze u parlamentu najavljuje donošenje i izmene zakona koje će "omogućiti brže i nesmetano formiranje Zajednice srpskih opština".


Činjenicu da je izbor kandidata Ramuševe koalicije na dnevni red kosovskog parlamenta stavila Srpkinja, da su Srbi dali kvorum i glasali čak i za izbor potpredsednika Glauka Konjufca, prema Srbima vrlo neraspoloženog poslanika ekstremnog Samoopredeljenja, analitičar Dušan Janjić komentariše kao riskantan potez.

Kako Vučić kaže

- Nemamo simpatije ni prema jednom od albanskih lidera. Ono što smo na Skupštini Kosova uradili je da smo učestvovali u konstituisanju kako ne bismo srpski narod izlagali još jednim nepotrebnim izborima. A kada je reč o liderima, mi smo naše lidere izabrali. Mi imamo svog lidera gospodina Aleksandra Vučića, tako da po tom pitanju nemamo nikakvih dilema - ističe Aleksandar Jablanović.


- Kratko rečeno, opet su Srbi odigrali Če Gevaru i veliku istorijsku ulogu koja može da bude vrlo rizična po njih. Voleo bih da iza ovog poteza Beograda stoje Berlin i Vašington - kaže on. O mogućnosti da vlada Kosova preslika ovu skupštinsku sliku Janjić podseća da bi tada "u mnogim stvarima od značaja za Beograd, Srbe i primenu briselskog sporazuma zavisile od Samoopredeljenja, koje je protiv tog sporazuma i saradnje sa Srbijom".


- Mislim da nije dobro da se pripadnici manjinske zajednice mešaju u većinske sukobe. Nije dobro što su Srbi prelomili u unutaralbanskim sukobima.

POVEZANE VESTI

Subota 19.07.2014. 11:39
vUČKo je veći šipos od svih tamo dole...
Subota 19.07.2014. 09:10
SRAMOTA I BRUKA !VISTE IZDAJICE SRPSKOG RODA!Dali se secate izbora za vreme Jugoslavije?siptari su jednoglasno napustili Parlament,i svo vreme bojkotovali vlast i Drzavu,sve do momenta kada su proglasili,nasu teririju i kolevku svojom.Pa mogli ste i VI tako uraditi,negfo prodate VERU za veceru,pa punih dzepova zijevate preko Kopaonika da nadjete nesto u Beograd,Kraljevo,Kragujevac ili neki drugi grad,gde se junacite i kurcite nad SRBIMA uze Srbije a suzena je zahvaljujuci vasim IZDAJVSTVIMA!Neki siptari sigurno ca se naljutiti zasto ih zovem siptarima?Video sam mnogo mapa Evrope i nigde nema Albanija nego SKIPNIJA:
Subota 19.07.2014. 08:52
Vučić sa srbima na KOSOVO igra opasnu igru TREBA OPRATI CRN OBRAZ ALI ALBANCI NISU NAiVNI SVALITI ĆE SE SVE PO SRBIMA.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online