Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Petak 18.07.2014.
05:17
J. Arsenović - Vesti A

Srbiji obećana milijarda, a kad će...

Evropski komesar za humanitarnu pomoć Kristalina Georgijeva saopštila je na kraju međunarodne donatorske konferencije, održane u Briselu da je za otklanjanje posledica poplava u BiH i Srbiji prikupljeno 1,8 milijardi evra. Iako i organizatori i primaoci ističu da je cifra nadmašila njihova očekivanja, evidentno je da se u najvećoj meri radi o obećanom novcu, a do kraja je ostalo nerazjašnjeno u kojoj meri je reč o bespovratnoj pomoći, a u kojoj o kreditima.

Nadmašena očekivanja: Konferencija u Briselu

Naime, od zbirne sume Srbiji je obećano 995,2 miliona evra, a BiH 809,2 miliona evra, dok je 41,4 milion za regionalne potrebe, šta god to značilo. Srbija je, međutim, dobila manje bespovratne pomoći (115,8 miliona) u odnosu na BiH (138,5 miliona evra), ali joj je ponuđeno više pozajmica - 879,4 miliona naspram sume koju su države i finansijske institucije ponudile BiH - 670,7 miliona evra.

Blagojević i šefica kabineta

Pokušaj naše redakcije da u Kancelariji za obnovu i pomoć poplavljenim područjima dobijemo precizne podatke juče nije uspeo. Direktor Kancelarije Marko Blagojević još se nije bio vratio iz Brisela, a na naša pitanja prosleđena imejlom odgovori nisu stigli do zatvaranja "Vesti". Jedino smo saznali da Blagojević ima šeficu kabineta!


I sam predsednik Srbije Tomislav Nikolić je nakon konferencije potvrdio za B92 da je reč o direktnim donacijama država i povoljnim kreditima, kao i o kreditima koji nisu bili iskorišćeni, a sada se preusmeravaju. Prema njegovim rečima, u pomenutu sumu nisu ušla sredstva iz Fonda solidarnosti EU za koje Srbija namerava da konkuriše.

A od Kosova - ljudski resursi

Zbrka se dodatno pojačava kad se pogleda spisak država, finansijskih institucija i organizacija koje su kao pomoć prijavili i sume koje su već date, kao i one koje nameravaju da ponude Srbiji i BiH, uglavnom pod određenim uslovima. Tako se navodi da je Rusija preko NIS i ruske crkve dala preko milion, dok je spremna da da još 30,5 miliona evra. Austrija je dala četiri, a daće još četiri. Danska je najavila donaciju od sedam miliona evra, a samozvana država Kosovo, koja je bila predstavljena sa zvezdicom, ponudila je "ljudske resurse i ostalu pomoć".


Savetnik bivšeg ministra privrede Radulovića Aleksandar Stevanović kaže da ni njemu nije jasno koliko je donacija, koliko kredita, a koliko preusmerenih drugih linija kredita koji do sada nisu bili iskorišćeni.

Kristalina Georgijeva
 


- EU ne baca para, a zna da ima posla sa zemljom koja nije uređena u pravom smislu, tako da je logično da postave zahteve kako se sredstva mogu trošiti. U svakom slučaju, moraćemo da sačekamo da dobijemo precizno objašnjenje od naših državnih organa, a bilo je dosta naših predstavnika u Briselu na pomenutoj konferenciji i od svakog od njih smo dobijali različite informacije - komentariše za "Vesti" Stevanović.
 

Opozicija je juče iskoristila da zbog ovog zamešeteljstva s brojkama iskritikuje vlast. Šef poslaničke grupe DS Borislav Stefanović je rekao da je vlast dužna da građanima objasni koliko su od prikupljenih sredstava suštinski krediti, a koliki donacije.

Švajcarska najavila 15 miliona franaka

Ministrastvo spoljnih poslova Švajcarske najavilo je da će ta zemlja dati 15 miliona franaka pomoći BiH i Srbiji kako bi se nadoknadila šteta od poplava. Ova suma najavljena je na donatorskoj konferenciji u Briselu. Za vreme poplava Švajcarska je poslala dve spasilačke ekipe sa dva helikoptera i uputila prvu pomoć u visini od 800.000 franaka.


- Namerno je stvorena slika da je neko Srbiji poklonio milijardu evra. To je neozbiljno i pokazuje lažni profil ove vlasti i pokušaj da sakrije sve što je nepovoljno po njih - naveo je Stefanović.

POVEZANE VESTI

Petak 18.07.2014. 07:06
Dokle vise obecanja iz eu.
Petak 18.07.2014. 08:39
Oво, тек толико да потврдим да нешто има. У француском Фигару је био један доста велики чланак о помоћи Србији и БиХ и суме које су додељене. Међутим, о томе када ће тај новац збиља дати нема ништа. У свему томе је ипак била веома чудна тако хитна интервенција Благојевића, он је већ све одлучио о расподели новца без икакве консултације са било ким.Изгледа, да кад политичарима у Србији, само споменеш новац они се потпуно изгубе. Како се оно каже: ражањ спреман а, зец још у шуми.
Petak 18.07.2014. 08:55
Plasiraju vesti o poklonjenoj milijardi, kao to je isključiva zasluga nikolića, a jako mnogo njih veruje u tu priču....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online