Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 19.07.2014.
01:34
G. Gligorević - Vesti A

Srpska profesorka iz Kanade istražuje Šalitrenu

Od 20. jula pa narednih mesec dana šestoro studenata iz Kanade i Amerike predvođeni prof. dr. Mirjanom Roksandić sa univerziteta u Vinipegu, u kanadskoj provinciji Manitoba, radiće na iskopavanju u pećini Šalitrena, u kanjonu reke Ribnice, 6 km od Mionice.

Šestoro studenata iz Kanade i Amerike predvođeni prof. dr. Mirjanom Roksandić (na fotografiji) sa univerziteta u Vinipegu radiće na iskopavanju u pećini Šalitrena, u kanjonu reke Ribnice, 6 km od Mionice
 

Dr Roksandić koja u Vinipegu predaje već sedam godina, na iskopavanju Šalitrene, kao peleoantropolog, angažovana je od 2008. godine, a ovo je prvi put da njeni studenti idu na ovu lokaciju. Dr Roksandić vodila je studente u Balanicu kod Niša prethodne četiri godine, ali se iz organizacionih razloga ovaj put odlučila za Šalitrenu.

- Studenti koje odaberemo izuzetno su motivisani da krenu na taj put koji inače sami plaćaju, i zapravo je njihova zainteresovanost, strast ka iskopavanju, i antropolgiji ono što je jako važno kada ih biramo za ovu lepu avanturu. Odlaze u drugu kulturu, ali, ipak, ne previše stranu tako da mogu da se snađu tamo, putovanje je organizovano i sigurno, ali i dalje pruža velike mogućnosti za nove doživljaje, druženja, nova iskustva i uzbuđenja.

Velika je odgovornost sve ovo pripremiti i organizovati, međutim, mi se svi mnogo radujemo što za par dana počinjemo naš rad, kaže naša sagovornica koja je doktorirala u Vankuveru i zapravo u Kanadi gradila karijeru.


Tokom priprema za put u Srbiju desila se i katastrofalna poplava, međutim Šalitrena nije ni na koji način pogođena. Studenti, sa svoje strane, svako koliko je mogao, već su uplatili donacije kanadskom CK kao pomoć poplavljenima u regionu.


- Više od te materijalne pomoći znači ta pozitivna pažnja usmerena na Srbiju, na njeno arheološko i prirodno bogatstvo i lepotu, a naravno da se mi nadamo da ćemo pronaći i nove fosile, što bi onda zaista upotpunilo celu ovu priču - ističe na kraju razgovora dr Roksandić.
 

Najznačajnije nalazište u istočnoj Evropi

Šalitrena predstavlja najbogatije paleolitsko


nalazište u Srbiji i jedino gde se nalaze slovjevi u kojima je otkriveno orinjacijensko, gravetijensko i srednje paleolitsko oruđe. Pećina se može smatrati najbogatijim i najznačajnijim paleolitskim nalazištem na čitavom zapadnom Balkanu i jednim od najznačajnijih nalazišta u istočnoj Evropi iz vremena kada na taj kontinent, kojim su dotle dominirali neandertalci, stižu moderni ljudi. Pošto je bila nastanjena kroz dugi vremenski period, nalazišta u pećini pružaju mogućnost da se sagledaju promene u kulturi, ekonomiji i društvenom ustrojstvu paleolitskih zajednica koje su tu živele . Inače, dr Roksandić i njena "školica" gosti su na terenu i čitav projekat se izvodi u saradnji sa dr Dušanom Mihalovićem sa beogradskog Filozofskog fakulteta i Bojanom Mihajlović, arheologom, višim kustosom Narodnog muzeja u Beogradu.
 

Subota 19.07.2014. 03:43
Cuvajte te pecine, trebace nam, jer se sa nasim zapadnim "prijateljima" polako ali sigurno vracamo u pecinsko doba. A Salitrena je posebno interesantna, jer u njoj ima salitre, koju su ustanici koristili za pravljenje baruta u Prvom srpskom ustanku. I to nam jos moze zatrebati...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online