Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
17
Nedelja 06.07.2014.
08:14
N. S. Preradović - Vesti A

Arapima zemlja ispod žita?

Predstavnici Ministarstva privrede Srbije i kompanije El Ravafed iz Ujedinjenih Arapskih Emirata potpisali su ugovor o zajedničkom ulaganju, kojim je predviđeno osnivanje zajedničkog preduzeća za investiranje u poljoprivredu Srbije.

Pod velom tajne: El Mahdum i ministar Vujović
 

Ugovor su u Beogradu potpisali ministar privrede Srbije Dušan Vujović i izvršni direktor kompanije El Ravafed iz Abu Dabija Mahmud Ibrahim el Mahmud, saopštilo je Ministarstvo privrede Srbije.


Istaknuto je da će Srbija u zajedničkoj kompaniji imati 20 odsto vlasničkog udela i neće imati obavezu investiranja, dok je partner iz UAE na sebe preuzeo obavezu ulaganja u visini od 140 miliona evra u naredne četiri godine.

Zašto nema dijasporaca?

Profesor Ševarlić se pita zašto država Srbija nije ponudila na tenederu ili aukciji da ova preduzeća, pa da ih kupi neko iz Srbije ili pak srpske dijaspore.
- Zašto poslovni ljudi iz dijaspore, na primer nisu učestvovali u privatizaciji srpskog zemljišta. Našim poslovnim ljudima ne nedostaje ni znanja, ni patriotizma, pa zbog čega onda njih nije bilo na aukcijama i tenderima. Mislim da mnogi iz vlasti treba da se zapitaju zašto je to tako - kaže dr Ševarlić.

Prvo ulaganje novoosnovanog preduzeća predstavljaće kupovina dela imovine dva poljoprivredna društva u restruktuiranju AD "Bačka" iz Sivca i "Jadran" AD iz Nove Gajdobre u iznosu od 22 miliona evra.


Iz Ministarstva privrede poručuju da će se time omogućiti otplata dugovanja tih privrednih društava, što će ih spasiti, kako je navedeno, neizvesne sudbine i stečajnog postupka.


Miladin Ševarlić, agroekonomista i profesor Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu kaže za "Vesti" da je teško bilo šta govoriti dok se ne vidi ugovor, ali uočava niz nelogičnosti.


- Prvo što bode oči je to što je država potpisala ugovor, a ne Agencija za privatizaciju. Reč je o preduzećima koja su u restrukturiranju, ne vidim razlog zašto je sve to na nivou Ministarstva privrede. Možda država Srbija ima i neke druge interese, ali javnost to ne zna - kaže dr Ševarlić.


Što se tiče partnera iz UAE, stvar je prema Ševarliću potpuno jasna i tržišno očekivana.


- Oni ulažu kapital u zemlju u tranziciji i to u kupovinu zemljišnih kompleksa, koji su uređeni. Srbija i bivša SFRJ su šest decenija ulagale u to zemljište, koje je potpuno uređeno. Da su na primer kupili zemlju u istočnoj Srbiji ino kupci morali bi dati još 50 odsto više novca za uređenje zemljišta - kaže dr Ševarlić.


Biznismeni iz UAE, nastavlja naš sagovornik, dobili su priliku da kupuju zemljište i pre građana EU, koji će moći da pazare zemljište od 1. septembra 2017. godine.
On takođe dodaje da je prvobitno bilo reči o kupovini osam preduzeća, ali se sada govori samo o "prvom ulaganju" u dva preduzeća i upozorava da mora biti više transparentnosti u sklapanju poslova između države i stranih partnera.

POVEZANE VESTI

Nedelja 06.07.2014. 08:17
Izgleda da mnogo toga ima sa sa Arapima, što javnosti nije jasno o čemu se radi... Uspeli su u onome što nisu kroz istoriju, to je da se probiju na evropsko tlo. Lukavo, politikom...
Nedelja 06.07.2014. 11:23
U Srbiji ima 400.000 hektara neobradjenog poljoprivrednog zemljista, ili se neobradjuje svaki osmi hektar. Zemlju treba dati onom sto ce da radi, a ne neradnicima, nemogu Arapi da odnesu zemlju, vec samo mogu da je obrade i koriste od cega ce Srbija direktno da ima koristi. Ko ima jos koristi od neobradljivog zemljista, nema niko. Mi smo u plusu, jer ce Arapi da skidaju po dva- tri roda godisnje sa jedne parcele, protive se davanju zemlje u zakup samo neradnici koji bi da zive od tudjeg rada. Pogledajte kolko zemlje najboljeg kvaliteta je neobradjeno, a mi kukamo sto ce da se obradi, to nigde nema.
Nedelja 06.07.2014. 08:22
Sad razumem zasto traze nezavisnu vojvodinu.bolje nezavisna ali hriscanska nego muslimanska dzamahirija.vidite arapina kako mus sijaju oci, i vidite gnjidu izdajnicku vujovica kako pohlepno predaje dokument.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online