Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 01.07.2014.
15:36
Telegraf A

Ministri vozali "audije" za sve pare

Prema izveštaju Državne revizorske institucije (DRI) rashodi za sva službena vozila u 2012. godini iznose oko 6,1 milijardu dinara, a ta vozila su ukupno prešla više od 67 miliona kilometara. Neki funkcioneri su prelazili dnevno i do 700 km, a drugi vozili i po dva "audija".

Službena kola vožena vikendima, praznicima, noću... Kada god je zatrebalo
 

Prema izveštaju DRI, 126 direktnih korisnika budžeta Republike Srbije raspolaže ukupno sa 26.966 slžbenih vozila, od kojih je 6.244 vozila opšte namene, a 20.722 vozila posebne namene. Po toj računici, pojedini politički funkcioneri prelazili su skoro 700 kilometara dnevno, dok je ukupan rashod za sva vozila oko 6, 1 milijarda dinara.


Interesantno je da je za vozila opšte namene samo u 2012. godini za održavanje i troškove goriva otišlo oko 1,9 milijardi dinara, a ta vozila su ukupno prešla više od 67 miliona km, prenosi Telegraf.


Neadekvatan sistem evidentiranja i kontrole službenih vozila stvara i rizik od mogućih zloupotreba, pa tako po izveštaju državnog revizora postoje značajna odstupanja u kilometražama za iste relacije, ne postoje dokazi o parkiranju vozila na određenim parking mestima posle korišćenja, a uočena je i značajno velika pređena kilometraža u lokalu, kao i korišćenje službenih vozila vikendom i u dane praznika.

U periodu od 1.8. do 31.12.2012. godine, najveću mesečno pređenu kilometražu i rashode goriva u proseku imalo je vozilo koje je koristio ministar građevinarstva i urbanizma, Velimir Ilić, sa pređenih 10. 454 km mesečno i prosečnim rashodima goriva u iznosu od 325.957,36 dinara. Prema izveštaju državnog revizora, dnevno su i Dušan Petrović i Predrag Marković prelazili oko 360 km.


U 2012. godini, najveću pređenu kilometražu imalo je vozilo ministra ekonomije i regionalnog razvoja, Nebojše Ćirića, a u januaru mesecu sa pređenih 12.099 km, odnosno oko 605 km dnevno.

Mnogi funkcioneri na stalnom raspolaganju su imali automobile najviše klase poput "audija A6", a ministarka zdravlja Slavica Đukić-Dejanović u isto vreme koristila je čak dva takva vozila, navodi se u izveštaju državnog revizora. U njemu piše da je ministarka zdravlja koristila dva vozila marke "audi A6" – jedno koje je vlasništvo MUP-a, a drugo koje u vlasništvu Uprave za zajedničke poslove.


Podaci o pređenoj kilometraži koji su dostavljeni DRI nisu pouzdani, niti prethodno provereni, jer je DRI analizom utvrdila da ne odgovaraju podacima iz putnih naloga za vozilo kao i da su zaokruženi na ceo broj. Postoje i primeri kada je kilometraža bila evidentirana za vozilo za koje se naknadno utvrdilo da nije imalo rashode goriva, a mnogi nalozi o dnevno pređenoj kilometraži u putnim nalozima su prepravljani, brisani ili izostavljani.
 

Mnoga odstupanja postoje u podacima koji su dostavljeni, pa tako, recimo, pojedina ministarstva kilometražu računali tako što su ukupnu kilometražu delili sa brojem godina korišćenja automobila. Da dostavljeni podaci Ministarstva zdravlja nisu tačni pokazuje primer više vozila za koja je utvrđeno da su u nekim mesecima prešla veću kilometražu nego što je njihova ukupna godišnja pređena kilometraža u 2012. godini. DRI navodi da je 9. januara 2014. Ministarstvo zdravlja dostavilo nove podatke koji se razlikuju od prethodno dostavljenih.

Analizom putnih naloga za vozila koja su korišćena za insprekcijske poslove na području okruga ili šire, utvrđeno je da su vozila na mesečnom nivou prelazila od 107 km do 1.018 km, a na godišnjem nivou od 1.502 km do 8. 936 km.


Podatak koji navodi na sumnje o zloupotrevi je i taj da u 2012. navodno nije koristilo "deset vozila tog ministarstva zbog nemogućnosti točenja goriva na benzinskim stanicama na Kosovu". Utvrđeno je, međutim, da su samo tri vozila bila na Kosovu i Metohiji, dok se preostalih sedam nalazilo u Pirotu, Novom Sadu, Kragujevcu i Beogradu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online