Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Sreda 25.06.2014.
12:17
danas.rs A

SNS izbegava kritiku Zakona o radu

U vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci smatraju da zvanična javna rasprava o izmenama i dopunama Zakona o radu, sistemskog zakona koji će imati posledice po najšire slojeve stanovništva Srbije i privredu, uopšte nije potrebna jer, kako kažu, o tom zakonu se govori "već dve godine", a u njegovoj izradi su učestvovale "sve relevantne strane".

SNS smatra da zvanična javna rasprava o izmenama i dopunama Zakona o radu uopšte nije potrebna
 

Kako je Danasu zvanično i konačno potvrđeno u Ministarstvu za rad i socijalnu politiku, zvanične javne rasprave o Zakonu o radu neće biti, a predlog izmena, posle datog mišljenja Socijalno-ekonomskog saveta, biće poslat Vladi, a zatim po hitnom postupku i Skupštini Srbije.

Predsednik Demokratske stranke Bojan Pajtić proteklih dana uporno je postavljao pitanje Vladi Srbije i SNS da mu objasne razloge neodržavanja javne rasprave, ali umesto odgovora naprednjaci ga diskvalifikuju na ličnoj osnovi, čak tražeći od lidera opozicione DS da "prestane da kritikuje vlast".

Novi zakon: Zarada manja na šest načina

Zoran Babić, šef poslaničke grupe SNS u Narodnoj skupštini, u razgovoru za Danas je ocenio da se o Zakonu o radu razgovara "već dve godine" i da su tokom tog perioda u raznim radnim grupama za pisanje izmena zakona učestvovali sindikati i poslodavci, a sada i predstavnici Privredne komore Srbije.

- S obzirom na važnost zakona i učešće stručne javnosti, Vlada nije stala ni na jednu stranu i zato tim zakonom podjednako nisu zadovoljni ni poslodavci ni sindikati, kazao je Babić.

Na pitanje zašto javna rasprava nije zvanično proglašena i da li u SNS i Vladi znaju da time krše Zakon o državnoj upravi i Poslovnik Vlade Srbije, Zoran Babić je odgovorio da ne bi trebalo da se "hvatamo za procedure i formalnosti, jer je učešće najstručnije javnosti obezbeđeno", a da će svi koji su zainteresovani moći da vide predlog zakona kada uđe u skupštinsku proceduru.

Vučićeve reči

Valja podsetiti da je premijer Vučić u ekspozeu pred Narodnom skupštinom naveo i sledeće:

- Omogućićemo privredi, civilnom društvu i drugim zainteresovanim stranama da učestvuju u svim fazama pravnih akata, od koncepta zakona do predloga, uključujući i pripremu podzakonskih akata.

Zoran Babić je takođe ocenio da "kada bi svi zainteresovani učestvovali u pisanju zakona, imali bismo 500.000 različitih mišljenja koja nikako ne bi mogla da se usklade".

DS i SNS već tri dana dana komuniciraju "saopštenjem na saopštenje", a sve je počelo kada je predsednik demokrata Bojan Pajtić pitao naprednjake zašto "Vučićeva vlada ne organizuje javnu i demokratsku raspravu o jednom od najvažnijih zakona za sve ljude u Srbiji", uz opasku da je "podlost" to što se novi zakon o radu usvaja na mala vrata, bez javne debate, tokom leta i trajanja Svetskog prvenstva u fudbalu.

Umesto odgovora Gradski odbor SNS iz Novog Sada se izvinio Pajtiću "što mu remeti planove za godišnji odmor" i poručio mu da treba da prestane da kritikuje vlast, uz upozorenje da će DS, ako tako nastavi, izgubiti i sadašnjih šest odsto podrške. SNS je pozvala Pajtića da ostavi ljude kojima je narod ukazao poverenje da rade svoj posao, istovremeno ga pozvavši da "smanji odlaske u solarijum, koji očigledno utiče loše na njegovu moć rasuđivanja i zdravorazumskog ponašanja".

Nakon što je Bojan Pajtić još nekoliko puta postavio isto pitanje o Zakonu o radu, novosadski odbor SNS je saopštio da se iz "histeričnog saopštenja" predsednika DS i predsednika Pokrajinske vlade vidi da "funkcioneri stranke koja se lažno predstavlja kao demokratska nisu navikli na odgovornost i kritiku".

Vulin: Imamo elegantan predlog za radnike

Vladimir Goati, predsednik Transparentnosti Srbija, ocenio je za Danas da SNS koristi argumente ad hominem kojim se obezvređuje kritičar.

- To je verovatno stara praksa, jer partije koje dođu na vlast koriste isti stranački aparat, štabove i kuhinje za odgovaranje ostalim partijama. Umesto da kažu neke argumente, za koje ne kažem da ih nema, poput dramatičnih dešavanja oko poplava, oni koriste stari manir. Umesto ulaska u problem oni obezvređuju kritičara, objasnio je Goati.

Poslovnik takav da je lako zaobići pravila

List Danas je od aprila i ustoličenja ove vlade više puta ukazivao da zbog rokova za usvajanje sistemskih i reformskih zakona, koje diktira premijer Aleksandar Vučić, postoji ozbiljna mogućnost da ti zakoni budu usvojeni bez javne rasprave. Time se krši Zakon o državnoj upravi, koji nalaže da se javna rasprava organizuje kada se bitno menja uređenje nekog pitanja ili kada to posebno zanima javnost.

U inoviranom Poslovniku Vlade Republike Srbije, koji je na snazi od aprila 2013, preciziraju se kriterijumi iz Zakona o javnoj raspravi. Ona se uvek mora organizovati kada se priprema nov sistemski zakon, kada se priprema neki drugi novi zakon, osim kada nadležni odbor Vlade na obrazloženi predlog ministarstva koje priprema nacrt zakona ne utvrdi drugačije, i kada se pripremaju izmene i dopune zakona kojima se bitno menjaju rešenja iz postojećeg zakona pri čemu odbor Vlade odlučuje hoće li biti organizovana javna rasprava.

Poslovnik propisuje i rokove, odnosno da javna rasprava traje najmanje 20 dana, a da rok za dostavljanje predloga ne može biti kraći od 15 dana.

POVEZANE VESTI

Sreda 25.06.2014. 12:59
Na marginama Osme konferencije sindikata jugoistočne evrope u Ohridu,srpski predlog izmena zakona o radu koji nameće vlada i svet kapitala ocenjen kao ubedljivo najgori od svih zemalja jugoistočne evrope.(24.06. Fonet)
Sreda 25.06.2014. 13:34
Sve ste dobro smislili samo će te slomiti zube na ovaj robovlasnički zakon.
Sreda 25.06.2014. 17:48
Zoran Babić je odgovorio da ne bi trebalo da se "hvatamo za procedure i formalnosti, jer je učešće najstručnije javnosti obezbeđeno", Ако ово није лицемерно онда ја не знам шта је ! Ма нису те "формалности", несрећо, смишљене само због стручне јавности већ и да онај кога тема погађа има право да каже шта мисли и шта би он предложио другачије. Уосталом, ко је то одредио ко представља стручну јавност а ко не? Јеси ли ти представник стручне јавности !!? Смејао бих се да није за плакање...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online