Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 24.06.2014.
18:51
Beta A

Kirbi: Nije dobro da stranke vode javna preduzeća

Ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi ocenio je danas da velika državna preduzeća u Srbiji ne bi trebalo da vode političke partije već menadžeri.

Finansiranje partija preko javnih preduzeća nije dobro: Majkl Kirbi
 

"U praksi imate kompanije koje predvode stranke. To je veoma skup način za finansiranje političkih stranaka", rekao je Kirbi na Ekonomskom samitu Srbije u Beogradu.

On je ocenio da to nije dobro, ali je istakao da ne želi da proziva nijednu stranku pojedinačno.

Govoreći o ekonomskim reformama u Srbiji Kirbi je naveo da je za njihovo sprovođenje potrebna upornost i veliki trud, jer Srbija, kako je naveo, neće uspeti ni za dan, ni za nedelju ni za mesec dana da se izbori s problemima. Kirbi je kazao da bi Srbija morala da se pridruži Svetskoj trgovinskoj organizaciji, što bi omogućilo veće poverenje ulagača, kao i brže pridruživanje Evropskoj uniji.

Kao jedan od većih problema Srbije, on je naveo "odliv mozgova velikih razmera", kao i stvaranje uslova za privlačenje stranih investitora.

Ambasador Nemačke u Srbiji Hajnc Vilhelm ocenio je da Srbija mora da stvori jednake uslove za sve ulagače, i domaće i inostrane. On je naveo reforme ne mogu biti održive bez kombinacije stranih investicija i domaćih preduzetništva, a kao jednu od najvećih prepreka za ulagače naveo je nerešena pitanja vlasništva nad
zemljištem.

"Srbija bi trebalo u većoj meri da koristi dijasporu", rekao je Vilhelm, podsećajući da samo u Nemačkoj živi pola miliona građana poreklom iz Srbije koji bi uz povoljnije ekonomske uslove možda i želeli da se vrate u zemlju.

Italijanski ambasador u Srbiji Đuzepe Manco naveo je da će Italija pomoći Srbiji na putu ka EU i da bi prioritet reformi trebalo da budu privredni rast, kao i povećanje broja zaposlenih. Kao okosnicu ekonomije, on je istakao mala i srednja preduzeća, koja bi prema njegovom mišljenju, trebalo da postanu prioritet za Srbiju, jer će ona najviše pomoći rastu zapošljavanja.

Prema njegovom mišljenju, velike razvojne šanse u Srbiji su poljoprivreda i turizam. Ambasador Grčke u Srbiji Konstantin Ekonomides istakao da veruje u ekonomsku budućnost Srbije bez obzira na teškoće, a kao potencijalno velike razvojne šanse naveo je oblasti poljoprivredne i prerambene industrije, auto industrije, saobraćaja i turizma.

Ambasador Austrije Johanes Ajgner ocenio je da u Srbiji državna uprava mora da promeni ponašanje prema građanima, ali i da građani moraju da promene svoj stav prema državi.

POVEZANE VESTI

Utorak 24.06.2014. 19:23
Ambasador Nemačke u Srbiji Hajnc Vilhelm ocenio je da Srbija mora da stvori jednake uslove za sve ulagače, i domaće i inostrane. On je naveo reforme ne mogu biti održive bez kombinacije stranih investicija i domaćih preduzetništva, a kao jednu od najvećih prepreka za ulagače naveo je nerešena pitanja vlasništva nad zemljištem. Дакле Немци би да се врате. Опет их жуља Војводина. Ко сме да се клади да ће тема следеће посете Меркеловој бити : ЗЕМЉА !
Utorak 24.06.2014. 19:38
Tačno je da političari uzimaju pare iz javnih preduzeća ali ambasador mozda zeli da ta preduzeća uzmu stranci i profit iznose van a ovde plate bagatelno radnike. Izgleda rešili da ekonomski kolonizuju srbiju pomoću domaćih petokolonaša
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online