Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
21
Ponedeljak 23.06.2014.
14:02
Blic A

Bratski zagrljaj i ruska kragna sve jače stežu Srbiju

Ne računajući najavljenu posetu premijera Aleksandra Vučića Moskvi, zvaničnici Rusije i Srbije u dve nedelje sastali su se najmanje tri puta. Analitičari kažu da Rusija "pojačava bratski zagrljaj".

Padni mi na grudi, Srbijo: Ruski predsednik Vladimir Putin
 

Samo tokom juna prvi potpredsednik Vlade i ministar inostranih poslova Ivica Dačić sastančio je sa ambasadorom Rusije u Srbiji Aleksandrom Čepurinom čak tri puta, od čega jednom i tokom posete svog ruskog kolege Sergeja Lavrova.

Sa šefom ruske diplomatije sastajao se i premijer Vučić, koji će već 7. jula otputovati za Moskvu gde će razgovarati sa najmoćnijim ljudima ove zemlje, predsednikom Vladimorom Putinom i premijerom Dmitrijem Medvedevom.

Kako je saopšteno iz Vlade, predstojeći razgovori s njima “dodatno će doprineti učvršćivanju prijateljskih odnosa između dva naroda i dve zemlje”.

Međutim, pitanje je da li se radi samo o prijateljstvu ili postoje i neki drugi razlozi za ovoliku zainteresovanost Rusije za Srbiju.

Dereta: Pokazivanje moći

Miljenko Dereta iz Građanskih inicijativa kaže da se sve to verovatno može tumačiti kao “miks raznih interesa”.
- Nema pritisaka u pravom smislu te reči, da neko nekoga sili na nešto, već jednostavno Rusi lobiraju za svoju stvar. Mislim da se ovde ne radi samo i isključivo o energetici, koja je na globalu ključna tema, jer mi jednostavno nismo toliko veliki igrač. Pre će biti da je reč o pokazivanju moći, snage i uticaja - kaže Dereta i dodaje da bi bilo dobro da Srbija održi nekakvu ravnotežu.

Prema mišljenju Dragana Đukanovića, člana Foruma za međunarodne odnose, najverovatniji razlog jeste pokušaj da se Srbija što jasnije odredi prema zapadu i istoku.

- Rusija verovatno očekuje od Vučića da se Srbija više i jače odredi prema pitanju Ukrajine. Takođe, Rusija u Srbiji ima značajna ulaganja kada je u pitanju energetika pa želi da sačuva svoje pozicije i u tom smislu. Jednostavno, traži se da Srbija bude jasnija u svojim stavovima, priča Đukanović.

Kako kaže, nisu samo Ukrajina i Južni tok razlog za takav razvoj događaja, ali ističe da je osnova ukrajinskog sukoba zapravo energetika.

 - Rusi žele da očuvaju postojeće uticaje i da ih učvrste, imajući u vidu i činjenicu da Srbija s druge strane pregovara i sa Evropskom unijom o priključenju - objašnjava Đukanović.

Pored političkog uticaja, nije nepoznanica i da je Rusija zainteresovana EPS i da to interesovanje traje godinama unazad. Ostaje da se vidi da li će i to biti jedna o tema o kojoj će se u julu razgovarati u Moskvi. Za srpski EPS navodno su zainteresovani i Nemci, odnosno kompanija RWE.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 23.06.2014. 14:16
+ Србија и Сви Срби на целој Планети Желе да буду Део Моћне Русске Федерације +
Ponedeljak 23.06.2014. 15:13
Dokle sa ovim spinovanim "vestima" jednog od najzucih tabloida nemacko-srpskog "Blica". Daj oladite nas malo "Blica" i "Beta"-e, i kakva je to kragna?. Briselska, Berlinska i Vasingtonska je sigurno bratska, nezna, puna ljubavi i neraspadnutog uranijuma, ajde vise...
Ponedeljak 23.06.2014. 14:48
Nreba da izljubimo NATO sto nams je posipao cvecem sa neba, Srbija je mirisala kao ruza...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online