Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
15
Nedelja 22.06.2014.
11:12
J. Arsenović - Vesti A

Kosmajac "počistio" policiju

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će biti smenjeni svi šefovi uprava u Ministarstvu unutrašnjih poslova, ukupno njih pet, uključujući i načelnika Uprave kriminalističke policije Rodoljuba Milovića.

Iznerviran zbog uplašene policije: Aleksandar Vučić ''poštede'' samo Veljovića (prvi sleva)
 

Kako je objasnio premijer, odluka o smeni posledica je toga što su policijske službe počele da se bave same sobom, politikom i sve većim uticajem na medije.
 

Šta kaže Bela knjiga

Objavom rata korumpiranom delu srpske policije premijer Vučić otvorio je i prostor medijima da se bave istraživanjem ko je Kosmajac? Većina ih je izašla sa imenom Dragoslav Kosmajca koji se pominje u Beloj knjizi iz 2001, koja predstavlja skup operativnih saznanja policije, ali bez snage dokaza. Prema tim podacima, Kosmajac je označen kao jedan od najznačajnih trgovaca narkoticima na području zapadne Evrope, povezan sa međunarodnim krjumčarima i u Južnoj Americi, a ima i uhodani kanal za krijumčarenje heroina iz Turske, Bugarske i Makedonije preko Crne Gore i Srbije za zemlje zapadne Evrope.

- Zbog objektivne situacije i zato što građani žele da imaju poverenja u policiju, zbog toga što hoće da im deca idu u sigurne škole odlučili smo da će svi šefovi uprava biti promenjeni. Dakle, pet šefova će biti smenjeno, a danas bi i direktor policije Milorad Veljović bio smenjen da nije izabran na konkursu. Ne zato što je loše radio, nego zato što moramo da presečemo situaciju - rekao je Vučić na vanrednoj konferenciji za medije u petak popodne, sazvanoj nakon sednice Biroa za koordinaciju službi bezbednosti.


Kasniji tok Vučićevog obraćanja sveo se na to da je ključna zamerka policiji to što nije krenula u ozbiljan i sveobuhvatan rat sa narko-kartelima, pre svega sa onim najvećim na čijem je čelu premijer imenovao izvesnog Kosmajca. Vučić je naveo da, sem akcije Grom 1, Srbija nije imala više nijednu značajnu akciju u borbi protiv narko-dilera, te da je od čelnika policije tražio da se upotrebe sva moguća sredstva, da izaberu trenutak i pokažu najbolji rezultat. Uvideo je, međutim, da pojedine ljude u okviru policije zanimaju neke druge stvari i da su se njihove akcije svele na "bacanje pevačica po splavovima".


- Rekao sam im da upotrebe helikoptere, ako je potrebno i vojne! Završite jedanput sa tom bandom. Nemojmo da jurimo ljude sa po gramom, ili jednim i po gramom po Fristajleru (splav), a da ove koji ih snabdevaju desetinama kilograma više ne jurimo... Tražio sam poimence da osobe za koje znamo da su najangažovaniji narko-dileri budu praćene i prevedene pravdi. Svi znaju da su najveći narko-dileri u Srbiji izvesni Kosmajac i Vavić, čija imena niko ne sme da kaže. Za Kosmajca kažu da je najinteligentniji narko-diler, a svi ćute da ljudi iz policije imaju veze sa njim. Kažu nikada nećemo imati dokaze, pa nećemo da imamo zato što jurimo dilere sa gramom kokaina po splavovima. Kakva je to država kad niko ne sme da kaže ko je najveći narko-diler, pa to moram ja i sad će još da me tuži! I svi se prave ludi! - rekao je vidno iznervirani premijer.

Uvek za korak ispred

Prema ranijem pisanju lista "Vreme", u vreme akcije Sablja za Kosmajcem je bila izdata poternica, ali je na tajanstven način izbegao hapšenje i 2003. godine pobegao u inostranstvo, da bi se posle nekoliko meseci vratio u Srbiju. Beogradski list "Blic" je izveštavajući o policijskoj akciji Grom 2, koja je bila u januaru ove godine, naveo da je tada prvi na udaru bio upravo Dragoslav Kosmajac. U pretresu njegove kuće na Zvezdari pronađena su četiri pištolja i jedna puška, zbog čega su on i njegov sin bili privedeni na razgovor. Ustanovljeno je da su se dozvole za oružje vodile na ime supruge i sin.


Na pitanje ko je Kosmajac, Vučić nije naveo njegovo puno ime, ali je kazao da se radi o "ozbiljnom čoveku u zrelim godinama".


Poslednji radni dan protekle sedmice bio je ceo u znaku napetosti i iščekivanja koje će mere preduzeti država nakon što su u prepodnevnim satima usledila sastanci najvišeg državnog vrha, potom obraćanja naciji predsednika Srbije koji je naveo da "kriminalne grupe imaju svoje saučesnike u samoj policiji", da bi se okončao pomenutom konferencijom za medije u Vladi Srbije, na kojoj su pored premijera prisustvovali i ministar i direktor policije Nebojša Stefanović i Milorad Veljović.

"Verujem Miloviću"

Na mesto smenjenih načelnike uprava u policiji biće privremeno postavljeni njihovi zamenici do izbora novih. Govoreći o načelniku UKP Rodoljubu Miloviću, kojeg je Darko Šarić optužio da mu je uzimao novac, premijer je rekao da se radi o policajcu u koga nikada nije sumnjao.
- Srbijom neće vladati Darko Šarić, Milović je pošten policajac. On se poligrafskom ispitivanju podvrgao na lični zahtev, a ne zato što je to neko od njega tražio - rekao je premijer, ne objasniviši zašto je onda smenio i Milovića.

POVEZANE VESTI

Nedelja 22.06.2014. 11:23
I ovo je jedna farsa, da narod ne priča o gladi, abnormalnim računima, previsokim cenama, mladima bez šansi, pa i o Obrenovcu...
Nedelja 22.06.2014. 12:23
сећа ли се неко - Обреновца ? а Великог Трновца ? да не спомињем - убиство Ранка Панића ? или, не дај Боже, - уговора са "фиатом" или арапима ? или укидања ртв претплате ? на пример...
Nedelja 22.06.2014. 11:23
"Тако је Информер у броју од 2. јуна насловном страном „Вељовић даје оставку, иде у пензију“, поручио директору полиције да сам оде. Али, Вељовић се огласио саопштењем да не даје оставку, нити ће ићи у пензију! И Вучић и Стефановић су подвили реп."
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online