Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Petak 20.06.2014.
18:00
Lj. Ivanović - Vesti A

Dijaspori krešu krila

Rat velikih kompanija, ali i tajne stavke ugovora sa Er Srbijom, pogodili su i rasejanje, koje ima sve manje mogućnosti da leti po nižim cenama do Srbije. Nemačka aviokompanija "Džermanvings" odlučila je da napusti tržište Srbije čim se završi letnji red letenja. Ovime Beograd ostaje bez avioveze sa Štutgartom, a pre dve godine "Džermanvings" je ukinuo i liniju između Kelna i Beograda.

Sve manje lou kost kompanija: Beogradski aerodrom Nikola Tesla
 

Linija iz Štutgarta, koja se ukida od oktobra, trenutno se obavlja tri puta nedeljno avionom "erbas A319" sa 144 ili 150 putničkih mesta, a osim direktne veze Beograda sa Štutgartom, putnicima iz Srbije omogućava i povoljne konekcije ka brojnim nemačkim i zapadnoevropskim gradovima, i to po niskotarifnim cenama. Poslednji let "Džermanvings" će imati 23. oktobra, a posle toga putnici će do Štutgarta moći da lete jedino srpskim nacionalnim avioprevoznikom "Er Srbija", koji tu liniju tradicionalno održava decenijama.
 

Takse Er Srbiji

Kritikova Vladu Srbije: Džou Stivenson, direktor u "Viz eru"

Slučaj "Viz era" i ukidanja povlastica loukosterima posebno je dobio na značaju posle objavljivanja izveštaja Komisije za kontrolu državne pomoći od 21. februara 2014. godine iz kojeg se vide neki elementi još uvek tajnog ugovora Vlade Srbije i Etihada o osnivanju "Er Srbije". Jedna stavka je posebno zainteresovala stručnu javnost. Naime, dok se "Viz eru" ukidaju stimulansi u Beogradu, Vlada je pisano prihvatila da se u slučaju "Er Srbije" "obezbede sredstva kroz subvencije ili kroz smanjenje troškova poslovanja privrednog subjekta "Er Srbija", uključujući i odricanje od prihoda od aerodromskih taksi na Aerodromu Beograd zaključno sa 31. decembrom 2015. godine". Kada se ova informacija pojavila na društvenim mrežama, pre svega Tviteru, odgovor "Er Srbije", takođe na Tviteru, bio je da to "nije istina i da aerodrom redovno fakturiše aerodromske takse kompaniji 'Er Srbija' i naplata ide regularno".

Zasad se ne zna šta tačno stoji iza odluke "Džermanvingsa" da prekine s letovima ka Srbiji, ali je ova odluka nagoveštena u aprilu kada je država mađarskoj niskotarifnoj kompaniji "Viz er" ukinula povlastice, što je za posledicu imalo da ova kompanija ukine letove iz Beograda prema Briselu i Oslu, a sve preostale linije prepolovi, te jedan od dva aviona bazirana u Beogradu preseli u Letoniju.
 

Tada je Džon Stivenson, izvrši potpredsednik "Viz era", otvoreno optužio srpsku vladu da favorizuje "Er Srbiju" nauštrb putnika koji su želeli do evropskih gradova. Tada je, podsetimo, država objavila smernice aerodromu "Nikola Tesla" da povlastice u pogledu aerodromskih taksi može da uživa samo kompanija koja je prevezla najmanje pola miliona putnika u prethodnoj godini, a u Beogradu je to slučaj samo sa "Er Srbijom".


"Džermanvings" je još jedna u nizu niskotarifnih aviokompanija koje u poslednje vreme ukidaju linije iz Beograda. "Norvidžan er šatl" je od ovog leta ukinuo sezonsku liniju ka Kopenhagenu.


Nije sasvim objašnjeno šta je navelo "Džermanvings" da napusti srpsko tržište. Prema nezvaničnim informacijama, oni više nisu videli računicu čak ni u letu za Štutgart, uprkos dobrom punjenju kabine.

Podsetimo, "Džermanvings" je takozvana hibridna aviokompanija, odnosno nešto između lou kostera i obične kompanije. Deo je Lufthanza grupe koja je treća po broju prevezenih putnika za Beograd, iza "Er Srbije" i "Viz era". Kompanija je početkom ove godine započela transformaciju. Prema planu matične kompanije, "Džermanvings" će postati njihov regionalni i evropski prevoznik, koji će preuzeti celokupan "Lufthanzin" kratki i srednjolinijski saobraćaj između nemačkih gradova, kao i između Nemačke i evropskih gradova. Jedino će linije "Lufthanze" iz glavnih čvorišta u Minhenu, Frankfurtu i Diseldorfu ostati matičnoj kompaniji.

Aerodrom kraći za 40 miliona evra

Beogradski aerodrom "Nikola Tesla" je u prva tri meseca 2014. imao profit od 53,7 miliona dinara, što je za 43 odsto manje nego u istom periodu prošle godine. Prema kvartalnom finansijskom izveštaju objavljenom na sajtu Beogradske berze, na pad profita uticao je veći rast troškova od prihoda u prvom kvartalu. Ukupni prihodi aerodroma u prvom kvartalu 2014. bili su 1,68 milijardi dinara što je za 404 miliona dinara više nego u istom periodu lani, a rashodi su bili 1,62 milijarde dinara, što je rast za 448 miliona dinara. Ukupna potraživanja beogradskog aerodroma na kraju marta iznosila su 5,5 milijardi dinara, od čega 4,6 milijardi dinara (oko 40 miliona evra) čine dugovanja srpske nacionalne aviokompanije Er Srbija.

 

Na "Teslu" stiže i "Vjuling"

Sa druge strane aerodrom u Beogradu dobija nove lou kost prevoznike i destinacije, pa će tako španski "Vjuling" uskoro otvoriti liniju do Barselone, dok britanski "Izidžet" počinje sa letovima do Rima. "Viz er" je uprkos redukciji uspešno postavio novu liniju ka Larnaki, koja je čak postala i celogodišnja.

 

POVEZANE VESTI

Petak 20.06.2014. 20:28
Beograd-Pariz je skuplji od linije Pariz-New York . Zašto ? Zašto kerozen za naše avione je najskuplji u Evropi ? Zašto nema Er Srbija pravu promotivnu kampanju preko godine ? ....
Petak 20.06.2014. 20:43
Niko još nezna koliko će građane Srbije koštati posao veka.
Petak 20.06.2014. 21:09
Pffff, nikad nisam ni koristio te niskotarifne kante, natrpaju ih unutra kao stoku i podele im po casu vode da im slucajno neko ne otegne papke u toku leta! Ali to isto znaci da necu koristiti ni ove Etihad polovnjake, kao sto nikad nisam koristio ni JAT-ove konzervice. Lepo, ako vec letis, onda lepo i platis, pa se opruzis u komforu uz Irish whiskey ili Irish coffee...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online