Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 30.03.2010.
18:42
Tanjug A

Duple funkcije u Srbiji: Izjašnjavanje do 1. aprila

Funkcioneri koji obavljaju više javnih funkcija imaju rok do četvrtka, 1. aprila, da se izjasne koju će funkciju zadržati i o tome obaveste Agenciju za borbu protiv korupcije.

Direktor Agencije za borbu protiv korupcije Zorana Marković
 

Prema Zakonu o Agenciji za borbu protiv korupcije, funkcioner može da obavlja samo jednu javnu funkciju, osim ako je zakonom i drugim propisom obavezan da obavlja više javnih funkcija.

U Zakonu je navedeno i da funkcioneri ne mogu da obavlju drugi posao ili delatnost za vreme vršenja javne funkcije koja zahteva zasnivanje radnog odnosa i da vrše funkcije upravljanja, nadzora ili zastupanja u privrednom društvu, javnoj službi ili drugom pravnom licu, osim kada je to propisano zakonom.

Direktor Agencije za borbu protiv korupcije Zorana Marković izjavila je sredinom meseca da svi funkcioneri u Srbiji podležu ustavnoj obavezi, odnosno striktnoj zabrani obavljanja duplih funkcija, osim u izuzetnim slučajevima.

Direktor Agencije je navela da onaj funkcioner koji obavlja funkciju predsednika opštine, gradonačelnika ili njihovih zamenika ne može istovremeno da bude i odbornik, ni poslanik u pokrajinskom i republičkom parlamentu.

Markovićeva je kazala da, prema podacima Agencije, do sada ima dosta zahteva za tumačenje mišljenja i davanje saglasnosti Agencije za obavljanje dve funkcije.

Predsednik Jedinstvene Srbije i gradonačelnik Jagodine Dragan Marković Palma izjavio je ranije da će ispoštovati odluku Agencije za borbu protiv korupcije o sukobu interesa zbog obavljanja te dve funkcije, iako ne smatra da je u sukobu interesa.

Vojvođani bi da zadrže sve funkcije koje mogu

Zorana Marković je istakla da i vojvođanski funkcioneri podležu istoj obavezi kao i svi drugi funkcioneri u Srbiji.
Poslanici Skupštine Vojvodine usvojili su 23. marta po hitnom postupku Odluku o uređenju pitanja sukoba interesa, koja jednom broju poslanika treba da omogući da do isteka mandata zadrže više javnih funkcija.
Prema toj odluci, 15 poslanika pokrajinskog parlamenta, izabranih po većinskom izbornom sistemu, koji su donošenjem te odluke zatečeni na više javnih funkcija, mogu, uz saglasnost Agencije za borbu protiv korupcije, da nastave da obavljaju te funkcije do isteka mandata.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online