Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 19.06.2014.
16:02
alo.rs A

"Divlji” mesari satarama jurili inspektore

U upravi za veterinu Ministarstva poljoprivrede u sredu su potvrdili saznanja „Alo!“ o postojanju horor „klanice na otvorenom“ u selu Ristovac kod Vranja, na kojoj se, kako je naš list pisao, svakog vikenda nezakonito kolje i prodaje najmanje desetak teladi i petnaestak jagnjadi i jarića.

Konzumacija zaraženog mesa može dovesti do smrti, pa građani moraju voditi računa da sveže meso kupuju na mestima odobrenim za prodaju (Foto: Ilustracija)
 

Veterinarski inspektori su, po dobijenoj prijavi, još 5. januara, izašli na teren, ali su ih vlasnici „robe“ vređali i pretili im mesarskim noževima.

- Republička veterinarska inspekcija izašla je na teren, bez asistencije policije i komunalne inspekcije, gde su doslovce otimali zatečeno meso. Vlasnici robe su pobegli dok su veterinarski inspektori bili izloženi nizu neprijatnosti, od vređanja do pretnji mesarskim alatom - noževima i satarama. Veterinarske inspektore vređali su i kupci, govoreći „vi primate plate, a mi moramo nešto i da jedemo“ - opisali su u Upravi za veterinu iskustvo kroz koje su prošli inspektori. Međutim, oni nisu odgovorili na pitanja „Alo!“ kada su tačno i koga obavestili o ovom slučaju, kao ni zbog čega nisu imali komentar na pitanja novinara pre objavljivanja teksta.

Moguća čak i smrt od zaraženog mesa!

Sava Lazić iz Naučnog instituta za veterinarstvo u Novom Sadu kaže za „Alo!“ da je izuzetno opasno konzumirati meso koje nije kontrolisano, jer neke životinjske bolesti mogu dovesti i do smrtnog ishoda ljudi.
- Najčešće bolesti kod životinja su ešerihija koli, salmonela, stafilokok i trihinela. Svaka od njih može izazvati ozbiljne probleme po zdravlje čoveka. Naime, ešerihija koli izaziva probleme organa za varenje, urinarnog trakta, zapljenje pluća i sepsu. Salmonela je odgovorna za trovanje praćeno dijarejom i povraćenjem, stafilokoke mogu izazvati zapaljenje koštane srži, a trihinela može dovesti i do smrti- upozorava ovaj stručnjak.

Oni su, naime, u saopštenju koje su poslali, samo napomenuli da ih je tek 21. maja 2014. godine, komunalna policija Vranja pozvala da zajedno obave kontrolu nelegalnog klanja u selu Ristovcu. Međutim, prema navodima Uprave, to se nije desilo.


- Dežurni inspektor Dragan Trajković je pomenutog dana bio na licu mesta u osam časova, dok su se dva komunalna policajca na navedenoj lokaciji samo provozala u vozilima jasno obeleženim komunalna policija. Vlasnici i počinioci ovog ilegalnog dela, videvši vozilo komunalne policije pobegli su sa lica mesta - naveli su u Upravi.


- Nadležnost veterinarske inspekcije je kontrola u klanicama koje ispunjavaju uslove, koje su upisane u registar Agencije za privredne registre i koje imaju prijavljenu delatnost klanja. Sve drugo je nadležnost lokalne samouprave - naveli su u Upravi i dodali da odgovornost za posledice, „koje ovim propustom nadležnih lokalnih vlasti mogu nastati“, snose prodavci, lokalna samouprava, ali i građani. (?!)


- Posledice od eventualnih šteta i zaraze su na licima koji se bave ilegalnim klanjem i prodajom mesa, ali i na onima koji na sopstvenu odgovornost kupuju takvo meso pod opravdanjem „jeftinije“, a svesni su da ga kupuju van mesta koje je odobreno za prodaju - zaključuju u ovoj Upravi.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online