Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
19
Subota 14.06.2014.
18:00

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Crkva se plaši kletve sveca?

Veliko molitveno sabranje povodom prenosa moštiju Svetog Justina Ćelijskog održaće se danas u manastiru Ćelije kod Valjeva, a kivot sa njegovim zemnim ostacima biće smešten u manastirskoj crkvi. Povodom tog uzvišenog čina, kako saopštava Eparhija valjevska, liturgiju će predvoditi patrijarh srpski Irinej Gavrilović uz sasluženje više srpskih episkopa, sveštenika i monaha, kao i predstavnika sestrinskih pomesnih crkava.

Čemu tajnost: Sinod SPC
 

Uoči ekshumacije, na pojedinim sajtovima u Srbiji kružila je informacija, dobijena navodno iz crkvenih izvora, da se Sveti Justin Ćelijski u snu javio patrijarhu Irineju i rekao mu da nipošto ne iskopavaju njegove mošti, jer toga nisu dostojni. I da će se, ako i pored ovog upozorenja, pristupe ekshumaciji, pojaviti znamenje koje će biti nemoguće sakriti od naroda.

Ove godine dva jubileja


Vladika Milutin

Prenos svetiteljevih moštiju iz groba u manastirsku crkvu najavio je vladika valjevski Milutin još 7. aprila, posle liturgije koju je u Ćelijama služio povodom verskog praznika Blagovesti.

- U godini 2014. Eparhija valjevska proslavlja dva izuzetno važna jubileja za Srpsku pravoslavnu crkvu i pravoslavni svet uopšte - 120 godina od rođenja i 35 godina od prestavljenja Gospodu Prepodobnog Justina Novog Ćelijskog, jednog od najtrudoljubivijih i najučenijih hrišćanskih misionara savremenog doba - rekao je vladika Mlutin.

Svetiteljeve mošti ipak su izvađene 12. juna iz groba u manastirskoj porti, u prisustvu nadležnog episkopa valjevskog Milutina Kneževića, mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija Radovića, umirovljenog vladike Atanasija Jevtića, te predstavnika svetogorskih manastira Hilandara, Simonopetre i Gregorijata, kao i izaslanika nekoliko srpskih eparhija.


- Bio sam u četvrtak svojim poslom u valjevskom kraju i prolazio pored manastira Ćelije. Tog dana tokom otvaranja groba ave Justina manastir je obezbeđivala policija. Niko ko nije bio pozvan nije mogao da priđe. Vernici, ali i neki sveštenoslužitelji, koji su želeli da prisustvuju tom nesvakidašnjem činu, vraćani su uz obrazloženje da manastir "danas ne radi" - ispričao je za "Vesti" kaluđer Damjan, sekretar raščinjenog vladike Artemija Radosavljevića.


Policija je, dodao je naš sagovornik, bila prisutna kako u samom manastirskom kompleksu tako i na prilaznim putevima manastiru i okolnim brdima.


U manastiru Ćelije "Vestima" je juče potvrđeno da su svetiteljeve mošti u četvrtak izvađene iz groba. Monahinje kažu da su mošti očuvane u celosti, da su posle ekshumacije umivene, presvučene i položene u kivot od kedra.


Sveti Justin bio je duhovni otac vladike bačkog Irineja, mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, te vladika Atanasija Jevtića i Artemija Radosavljevića kome je najpre na Sinodu, a potom i na Saboru SPC 2010. oduzeto upravljanje Eparhijom raško-prizrenskom.

Iste godine, 7. aprila, prilikom prvog obeležavanja verskog praznika posvećenog prepodobnom Justinu Ćelijskom, vladici bačkom Irineju Buloviću, u to vreme članu Sinoda, pozlilo je u manastiru Ćelije. Vladika Irinej, čije srce funkcioniše uz pomoć pejsmejkera, oporavio se po ukazivanju lekarske pomoći, ali je ipak pričešće i kraj liturgije dočekao na terasi manastirskog konaka.


Tog dana liturgiju je predvodio mitropolit Amfilohije, a sasluživali su episkopi kanadski Georgije, bački Irinej, tuzlansko-zvornički Vasilije, primorsko-baranjski i svepoljski Lukijan, šumadijski Jovan, vranjski Pahomije, nikšićko-budimljanski Joanikije i valjevski Milutin.

Protivnik ekumenizma

Podsećanja radi, Sveti Justin je bio protivnik ekumenizma u pravoslavlju nazivajući ga "svejeres". Svoje stavove o tome izneo je u knjizi "Pravoslavna crkva i ekumenizam". Protivnici aktuelnog vrha SPC ističu da je ovaj svetitelj bio nepokolebljivi protivnik saradnje sa Katoličkom crkvom koja je u poslednje vreme sve vidljivija.


JUSTIN POPOVIĆ: Duhovnik koga su se plašili komunisti

Učio i patrijarha Pavla: Sveti Justin Ćelijski

Sveti Justin Ćelijski, rođen je u Vranju kao Blagoje Popović, 7. aprila 1894, a upokojio se u manastiru Ćelije 7. aprila 1979. Bio je arhimandrit manastira Ćelije, doktor teologije, profesor Beogradskog univerziteta i duhovnik. Bitno je doprineo razvoju teološkog koncepta svetosavlja. Teološki sledbenici Justina Popovića se nazivaju justinovcima.


Familija Popovića je kroz generacije bila sveštenička. Blagoje Popović je tokom Prvog svetskog rata mobilisan u "đačku četu" u Nišu i sa vojskom se povlačio preko Albanije. Stigavši u Skadar, Blagoje moli patrijarha Dimitrija za monaški postrig i postaje monah Justin. Tadašnja vlast ga zatim sa drugim bogoslovima šalje na školovanje u London gde ih prihvata Nikolaj Velimirović. Iz Engleske Justin prelazi u Duhovnu akademiju u Petrogradu, odakle je 1916. povučen u Englesku i nastavlja da studira teologiju na Oksfordu.


Kritiku zapadnog sveta izložio je u doktorskoj temi "Religija i filosofija Dostojevskog", koja nije prihvaćena. Vraća se u Srbiju 1919. godine. Patrijarh Dimitrije ga potom šalje u Grčku. U Atini stiče doktorat teologije, a potom postaje profesor na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu, gde je predavao dogmatiku i patrijarhu Pavlu.


Po izbijanju Drugog svetskog rata, otac Justin najviše vremena je provodio u ovčarsko-kablarskim manastirima, u kojima je, kao antikomunista, uhapšen posle rata. Posle pritvora, komunistička vlast ga smešta u kućni pritvor, u manastir Ćelije kod Valjeva. U Ćelije je došao 1948. godine, prognan i sa Bogoslovskog fakulteta. Više od tri decenije proveo je u ovoj svetinji, koja postaje mesto hodočašća za sve koji su želeli da dobiju duhovne savete.

Oštar kritičar crkve i države

Ovde je počivao: Grob Justina Ćelijskog

Sveti Jusin uređivao je časopis "Hrišćanski život". Oštro je kritikovao nepravilnosti u kliru SPC i bogoslovskim školama, kao i u tadašnjem društvenom životu Kraljevine Jugoslavije. Sa arhijerejima SPC borio se protiv uvođenja Konkordata u Srbiju 1936. godine. Pomagao je i hvalio bogomoljački pokret vladike Nikolaja Velimirovića, misionario među Rusima koji su izbegli u Srbiju ispred crvene revolucije. Zajedno sa Branislavom Petronijevićem osnovao je Srpsko filozofsko društvo 1938.

POVEZANE VESTI

Subota 14.06.2014. 18:26
Браво уредници, коначно нешто паметно да објавите, поред свакодневних некорисних текстова (цеца, јеца, меца, маца, куца и остале сподобе), овај је за похвалу.
Subota 14.06.2014. 18:46
Нама православним Србима не треба криво лице Христа! Не можемо се заједно молити Богу са онима који су се налокали крви невине српске деце из српских колевки! Срби су се увек борили против сатанског мрака!
Subota 14.06.2014. 19:20
СЛАВА ТИ И МИЛОСТ СВ. АВА ЈУСТИНЕ!!! МОЛИ БОГА ЗА НАС ГРЕШНЕ ДА СЕ УРАЗУМИМО И ОКРЕНЕМО БОГУ, ЈЕДИНОМ СПАСИТЕЉУ ЉУДСКЕ ДУШЕ !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online