Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 02.11.2009.
12:00
Lj. Ivanović - Vesti A

MMF: Uzde za alavu Vladu

Zakonom ograničite apetit ministara - traži MMF od vlasti u Beogradu

PRIMILI K ZNANJU: Radovan Jelašić i Diana Dragutinović

Najveća korist od posete delegacije Međunarodnog monetarnog fonda možda neće biti potvrđivanje 2,9 milijarde evra kredita, već skoro donošenje zakona o fiskalnoj odgovornosti. Suština zakona podrazumeva zauzdavanje poslovične nezajaživosti srpskih vlada kada je reč o zaduživanju.

- Definisale bi se granice fiskalnog deficita, a time se postavljaju granice i javnoj potrošnji. MMF smatra da reforme u Srbiji treba da obezbede dugoročnu održivost javnih finansija, naročito posle 2011. godine kad ističe aranžman sa Fondom - kaže Milojko Arsić, ekonomski savetnik premijera.

Bez šablona


Nema univerzalnog šablona koji kaže da se neka zemlja može zadužiti ovoliko ili onoliko. Recimo, Hrvatska ima dvostruko manje stanovnika od Srbije, ali samo od turizma svake godine zaradi više nego što je ukupan srpski izvoz. Otuda ta zemlja i ima više prostora za dugove dvostruko veće od Srbije.

Ministarka finansija Dijana Dragutinović upozorava da se bližimo gornjoj granici izdržljivosti. Javni dug ne bi smeo da pređe granicu od 40, maksimalno 45 odsto društvenog proizvoda. Pretila bi opasnost da se ova granica probije samo u slučaju da se ništa ne uradi na prihodnoj i rashodnoj strani budžeta i ako bi deficit godinama ostao četiri odsto bdp-a.


Srpska ekonomska politika prepuna je improvizacije. Otuda jedni tvrde da je zemlja prezadužena, drugi da smo taman kako treba, a treći da imamo još prostora za zajmljenje, čak do 60 odsto bdp-a. Neko se čak našalio nedavno u parlamentu citirajući francusku poslovicu da "onaj ko živi na kredit, umire na rate".

VIŠE OD UPOZORENJA: Albert Jeger, šef misije MMF za pregovore sa Srbijom

Kad se već zemlja uvaljuje u dugove, njih bi bar trebalo usmeriti u izvozno orijentisanu privredu, infrastrukturu, energetiku, a ne potrošnju, što je slučaj kod nas. Upravo takva teturanja vlade trebalo bi da dovede u red zakon o fiskalnoj odgovornosti.

Svaki od približno dva miliona zaposlenih u Srbiji moraće godišnje za državu da zaradi 1.300 evra da bi ona uspela da plati kamate i dospeli deo glavnice svog duga. Računica proizlazi iz činjenice da ćemo morati godišnje da plaćamo oko dve milijarde evra za otplatu redovnih rata kredita ugovorenih do početka 2009. godine. Dug Srbije je zasad održiv, država nije nisko, ali jeste umereno zadužena.

 

Predstavnici MMF-a jasno su poručili ovdašnjim sagovornicima da se bliži dan kada će naša privreda morati da prohoda, bez pomagala. Jasno je i srpskim vlastima da je MMF samo vatrogasac, a ne institucija koja svaki put treba da nam uz kredit objašnava zašto je dobro da budemo odgovorni.

(Opširnije u štampanom izdanju "Vesti" za 02.11.)

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online