Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 30.03.2010.
10:41
Alo.rs A

Karadžića izdao blizak prijatelj

Haškog optuženika Radovana Karadžića, koji se skrivao u Beogradu pod lažnim imenom dr Dragan Dabić, izdao je jedan od njegovih najbližih saradnika, piše današnji "Alo“.

Radi se o čoveku iz Crne Gore koji je organima bezbednosti te države za pozamašnu novčanu nagradu ispričao gde se krije ratni lider bosanskih Srba. Ovu informaciju je za "Alo“ otkrio Karadžićev advokat Svetozar Vujačić, a ovakvu verziju hapšenja priznao je i ministar unutrašnjih poslova u vladi Crne Gore Ivan Brajović.

“Kao advokat Radovana Karadžića mogu da kažem da je čovek koji je znao gde je on dao informaciju MUP-u Crne Gore. Neka mu služi na čast to što je uradio, a znamo da je to učinio za velike pare. To je poslednji čovek za koga smo mislili da će da izda. Nadam se da će ga Bog vrlo brzo kazniti zato što je to uradio“, rekao je Vujačić za "Alo“.

Ime čoveka koji je "prodao“ Radovana za sada zna samo nekoliko ljudi iz Karadžićevog najbližeg okruženja, ali će, kako kaže Vujačić, ono "jednoga dana biti svima objavljeno“. Kolika je novčana nagrada isplaćena za Karadžićevu glavu, Vujačić nije mogao da kaže, ali moguće je da se radi o celih šest miliona dolara.

Naime, američka administracija je za onoga ko bi pružio informacije koje bi dovele do hapšenja Radovana Karadžića ponudila pet miliona dolara. Vlada Srbije takođe je svojevremeno raspisala nagrade za hapšenje haških begunaca, a najbolje su se kotirali Karadžić i general Ratko Mladić, čija su glave procenjena na po milion evra.

Da je crnogorska Agencija za nacionalnu bezbednost dojavila srpskim kolegama gde se skriva Karadžić, koji je u međuvremenu promenio identitet i postao bioenergičar i iscelitelj Dragan Dabić, indirektno je potvrdio i ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Ivan Brajović u emisiji "Živa istina“ na TV "In“, koji je rekao da je ta stvar "državna tajna“. Međutim, u srpskoj službi bezbednosti tvrde da im Crnogorci nisu prijavili Karadžića.

“Informaciju o tome gde se skriva haški optuženik nismo dobili od Agencije za nacionalnu bezbednost Crne Gore“ rečeno je listu "Alo“ u kabinetu direktora BIA.

Luka: Nek im je na čast


Luka Karadžić nije hteo da otkrije da li zna ko je izdao njegovog brata. Na pitanje da li je tačno da je dojava stigla iz Agencije za nacionalnu bezbednost Crne Gore, Karadžić je odgovorio: "Ministru Brajoviću to treba da služi na čast!"

Pozivajući se na izvore bliske zapadnim obaveštajnim agencijama, britanski dnevnik "Fajnenšl tajms“ je tvrdio da su američka i britanska tajna služba "tesno sarađivale“ na obaveštajnim podacima o kretanju Radovana Karadžića. List navodi da je srpska služba bezbednosti dobila "obaveštenje od strane agencije“ nekoliko nedelja uoči Karadžićevog hapšenja. Isti izvori dodaju da je bivši vođa bosanskih Srba imao zaštitu u vrhu vlasti, ali verovatno je sada ta zaštita oslabila.

Da je neko odao Karadžića, složio se odmah posle hapšenja i Miša Gleni, nekadašnji BBC-jev dopisnik sa Balkana i autor nekoliko knjiga o jugoslovenskim ratovima.

“Pošto MUP Srbije tvrdi da nije učestvovao u njegovom hapšenju, to je učinila neka druga služba. U Beogradu se smatra da je neko izdao Karadžića - verovatno za novac, a možda i zbog nekakvog lokalnog političkog spora“, kaže Gleni.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online