Četvrtak 23. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
13
Utorak 30.03.2010.
12:00
J. L. Petković - Vesti A

Srbi se vraćaju na Kosovo

Nisu mogli više da čekaju i sami su odlučili da se vrate u selo Žač, u opštini Istok na Kosovu i Metohiji. Predstavnici 26 srpskih porodica, većina prvi put od kada su 1999. godine proterani, kročili su u nedelju u svoje rodno mesto.

Očistićemo ruševine: Branislav Ristić

Iako su godinama bili interno raseljeni po čitavoj Srbiji - Kragujevcu, Aranđelovcu, Kraljevu, Velikoj Plani... među sobom su ostali u kontaktu i organizovali zajednički povratak.

Ni od koga nisu tražili pomoć. Sami su platili prevoz, a od države očekuje da im bar pomogne oko izgradnje kuća koje su uglavnom do temelja izgorele.


- Već 11 godina kojekakve organizacije su nas upisivale za povratak, a ništa od toga nije bilo. Dosadilo nam je više da čekamo i da nam govore da nema uslova za povratak.

Nedavno se u Žač vratilo pet porodica. Bili smo u kontaktu s njima i odlučili smo da i mi odemo. I oni se se vratili baš kao i mi. Pokupili su stvari i došli, jer im je bilo dosta svega - kaže Saša Stojković, koji je poslednju deceniju živeo u Gornjem Milanovcu.


Iako ih, kako kažu, nisu kontaktirali UNHCR, ta organizacija je odmah povratnicima obezbedila šatore za smeštaj, a dočekali su ih predstavnici kosovskog Ministarstva za povratak, Kfora i Kosovske policije.


- Nikoga nismo zvali, a ni sada nismo sigurni kome da se obratimo. Očekujemo da nam naša Vlada pomogne u obnovi kuća, ili strane organizacije na KiM. Ne možemo da počnemo sami, jer nemamo struje, ni vode, ni drva, ničega... UNHCR nam je pribavio
dušeke za spavanje i pakete hrane, ali to nije dovoljno. Potreban nam je materijal da počnemo sa izgradnjom naših
kuća - dodaje Stojković.

Ristić: Potrebni hrana i alat

 

Pomoćnik ministra za Kosovo i Metohiju, Branislav Ristić, zadužen za povratak, kaže da će se truditi da pomogne porodicama koje su se vratile.


- Posredstvom lokalnih vlasti stupili smo u kontakt s njima i sada pokušavamo da saznamo šta im je sve potrebno kako bismo im to nabavili. Sasvim sigurno su im potrebni hrana, alat i da se što pre počne sa raščišćavanjem ruševina - kaže Ristić.


On se nada da povratnicima neće biti ugrožena bezbednost, i podvlači da su članovi porodica, koje su se pre mesec i po dana vratile, dva puta bili napadnuti, poslednji put kad su išli iz Žača do prodavnice u Osojanima.


Bez obzira na nedavne incidente, on kaže da ih nije strah za bezbednost. Među povratnicima su uglavnom muškarci. Došle su samo tri žene. Ostatak domaćinstva je ostao u užoj Srbiji i čekaju da se stvore uslovi za njihov dolazak.


- Sada smo ovde i nema nazad. Došli smo da ostanemo. Trenutno je iz svake porodice došao po jedan član, uglavnom muškarci, jer su uslovi života veoma loši. Nema uslova ni za život dece ni za starije ljude.

Mi ostajemo ovde da gradimo na mestima gde su nam porušene kuće, a onda se nadamo da će i ostatak familije doći - kaže Stojković, koji je rodni Žač video posle više od jedne decenije. Kaže da su se mnoge stvari promenile, ali da se seća samo lepih uspomena, a da je ružne odavno zaboravio.


Inače, spontani povratak ove grupe ljudi je iznenadio i predstavnike lokalne vlasti, kao i Ministarstvo za Kosovo i Metohiju. U selu Žač žive Albanci, ali najveći deo obradive zemlje, oko 300 hektara u ataru sela, pripada Srbima koji su izbegli sa Kosova i Metohije.

POVEZANE VESTI

Nedelja 11.12.2011. 11:12
obmana.
Nedelja 18.03.2012. 15:20
kosovo je srce srbije.
Nedelja 18.03.2012. 15:21
za krst casni i slobodu zlatnu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online