Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Sreda 11.06.2014.
06:39
Lj. Ivanović, B. Božin A

Rat zbog nemačke ambasade

Nemačka kancelarka Angela Merkel danas će uz državne počasti primiti premijera Srbije Aleksandra Vučića u prostorijama Kancleramta u Berlinu. Tema susreta, kako je ranije najavljeno, biće bilateralni odnosi, kao i evropske i privredno-političke teme. Osim toga će se diskutovati i o situaciji u regionu. Međutim, kako saznajemo, Vučića u nemačkoj prestonici čekaju "dva vruća krompira".

Angela žele da zna ko je zapalio nemačku ambasadu
 

Podsećamo, delegacija Bundestaga još u septembru 2012. godine isporučila je Beogradu sedam uslova koje srpska vlast mora da ispuni ukoliko želi zeleno svetlo Nemačke za dalji napredak ka članstvu u EU. Pet uslova Beograd je ispunio, a među preostala dva koja nije nalazi se kategoričan zahtev Berlina da se do kraja istraži ko je dozvolio, a ko neposredno učestvovao u spaljivanju nemačke ambasade u Beogradu 2008. godine, u noći kada se miting protiv proglašenja nezavisnosti Kosova pretvorio u divljanje prestonicom. Tom prilikom spaljena je i ambasada SAD, a napadnute su još i ambasade Slovenije, Hrvatske i Turske.
 

Srbija između dve stolice

Za razliku od srpske, nemačka štampa se gotovo uopšte ne bavi najavom, niti procenama Vučićeve posete Berlinu. Umesto toga, austrijski dnevnik "Viner Cajtung" analizirao je poziciju Srbije koja sedi "između dve stolice" i koja će morati da bira "između proklamovanog EU puta i bliskog prijateljstva sa Rusijom".

Kako "Vesti" saznaju iz policijskih izvora, postoji nalog da se ta istraga sprovede, ali u policiji postoje dve nepomirljive struje. Jednu, navodno, čine pripadnici MUP-a koji su i 2008. bili na položajima na kojima su i danas i ne žele da se istraga sprovede, dok drugu struju čine oni koji bi da taj teret skinu s vrata. U svakom slučaju moraće da prelomi politički vrh zemlje, odnosno Vučić, jer policija bez pritiska odozgo ne može sama da se suoči s problemom.


- Pritisak na policiju je strašan i neće nas ostaviti na miru dok taj problem ne rešimo. Pitanje je kredibiliteta Nemačke i drugih država koje neće dozvoliti da im neko spali ambasadu i prođe nekažnjeno - kaže izvor "Vesti" iz policije.


Kad je reč o drugom neispunjenom uslovu, to je famozna sedma tačka u kojoj se od Beograda traži da ne unosi nerešene sukobe u EU. Reč je, naravno, o Kosovu i jasno je da aktuelna politika Beograda "šutiranja konzerve niže niz drum" ne opstaje doveka. Od vlade se jasno traži da "postigne pravno obavezujuću normalizaciju odnosa s Kosovom s perspektivom da obe punopravne članice u smislu EU ugovora moraju realizovati svoja prava i obaveze nezavisno jedna od druge i zajedno".


Iza rogobatne formulacije je zapravo potpisivanje dokumenta o dobrosusedskim odnosima koji mnogi čak i u Srbiji vide kao de fakto priznanje nezavisnosti Kosova.
Preostalih pet uslova je ispunjeno: akcioni plan za početak pregovora sa EU, nastavak pomirenja u regionu, uklanjanje paralelnih institucija Srbije na severu Kosova, saradnja kosovskih Srba s Euleksom i na kraju normalizacija odnosa sa Kforom.

Video-poruka Merkelove

Uoči posete srpskog premijera, Merkelova je u video-poruci na svom sajtu istakla vidan napredak Srbije u normalizaciji odnosa sa Kosovom.


- Da me je neko pre dve-tri godine pitao da li će Srbija ići ovim putem u pogledu Kosova, ja bih mu odgovorila da veoma sumnjam u to. A danas vidimo realni napredak i zbog toga se radujem dolasku predsednika Vlade Vučića - rekla je ona i izrazila nadu da će Srbija nastaviti "korak po korak da ide praktičnim putevima da se odnosi dveju zemalja poboljšaju".


- To sigurno nije jednostavno, ako se pogleda istorija, i da se zbog toga promene dešavaju sporo, ali da na Zapadnom Balkanu može da zavlada mir samo ako postoji ta evropska perspektiva.

POVEZANE VESTI

Sreda 11.06.2014. 07:27
а хоће ли наш премјер тражити одштету од г.канцеларке за оно шта су нам њени направили у двадесетом вјеку или ће му понестати рјечи!?
Sreda 11.06.2014. 07:12
oce li frau merino dodeliti zelezni kriz zvalavom?
Sreda 11.06.2014. 07:45
Na kritike zbog posete Lukašenka Srbiji,Nikolić na RTS.kaže da je ova poseta dogovorena sa Eštonovom,znači svu politiku nam kroje Evro-Američke nakaze,što smo i znali.Merkel da razgovara sa Vučićem,ajde molim vas koji razgovor,narediće mu u nekoliko tačaka da završi po želji Nemačke.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online