Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 11.06.2014.
05:16
J. L. Petković - Vesti A

Vlada Kosova nemoguća bez Srba

Bez obzira da li će ostati samo na deset zagarantovanih mesta u kosovskom parlamentu ili će posle prebrojavanja uslovnih glasova (konačne zvanične podatke kosovski CIK će saopštiti 10. jula), srpska zajednica na Kosovu sigurno će imati ministarska i mesta zamenika ministara ko god da bude formirao vladu Kosova. Te pozicije im garantuje Ustav Kosova, odnosno član 96. koji se odnosi na ministarstva i predstavljanje zajednica, a koji je praktično iskopirana odredba Ahtisarijevog plana.

Optimizam bez pokrića: Predstavnici Srpske liste u Gračanici
 

Dokument koji je izvor pravno političkog sistema, a na koga su, izgleda, svi zaboravili dok su se u kosovskom parlamentu lomila koplja oko nacrta Zakona o opštim izborima (kojim bi se broj srpskih glasača drastično smanjio) daje Srbima veliku pregovaračku snagu. Naime, predviđeno je da Srbi moraju da se slože oko delegiranja ministarskih funkcija iz srpske zajednice, čime im se, praktično, ostavlja prostor i da, ukoliko žele, blokiraju konstitusanje kosovske vlade.


- Postojaće najmanje jedan ministar iz srpske zajednice i jedan ministar neke druge nevećinske zajednice Kosova. Ako ima više od dvanaest ministara, Vlada će imati i trećeg ministra koji će predstavljati nevećinske zajednice Kosova. Postojaće najmanje dva zamenika ministra iz srpske zajednice Kosova i dva zamenika ministra iz ostalih nevećinskih zajednica. Ako ima više od dvanaest ministara postojaće i treći zamenik ministra koji će predstavljati srpsku zajednicu i jedan zamenik ministra ostalih nevećinskih zajednica na Kosovu, piše u članu 96. kosovskog Ustava.


Ustav propisuje da se izbor ministara i zamenika ministara obavlja u konsultacijama sa strankama, koalicijama ili grupama koje predstavljaju manjinske zajednice. Predviđa se i mogućnost da se za člana vlade imenuju i osobe koje se nisu kvalifikovale za poslanička mesta, ali samo uz zvanično odobrenje većine poslanika srpske zajednice.


Iako lokalni srpski političari na KiM uglavnom poručuju da je izlaznost velika, analizom nevažećih glasova "Vesti" su utvrdile da je veliki procenat građana izlazeći na birališta zapravo izrazio protest i političko neslaganje sa tim činom.

Veliki procenat nevažećih glasova je i severno i južno od Ibra, i nije reč o listićima na kojima je precrtan grb Kosova, ili na kojima je umesto štikliranja zaokruženo ime stranke za koju se glasa, već uglavnom o onima koji su ceo listić prekrižili, ižvrljali ili ostavili prazne.

Nevažeći listići

Najveći procenat nevažećih listića je u opštini Zvečan - 28,68 procenata (4488 važeća glasa, 550 nevažeća), zatim u opštini Zubin Potok - 21, 4 odsto (2660 važeća glasa, 570 nevažeći). Visok procenat nevažećih je i u opštini Štrpce - 17,46 odsto ( 6248 važeća glasa, 1091 nevažećih), kao i u opštini Klokot - 16,75 procenata (1504 važeća glasa, 252 nevažećih). Najmanji broj nevažećih je u opštinama Parteš - 6,78 odsto i severnom delu Kosovske Mitrovice - 5,8 procenata odnosno, nevažeća su 252 glasa, naspram 4324 važeća.

Opština Procenat nevažećih glasova
Zvečan 28.68
Zubin Potok 21.4 
Štrpce 17.46 
Klokot 16.75
Leposavić 12.25
Ranilug 11.15
Novo brdo 10.63
Gračanica 6.86
Parteš 6.78
Severni deo Kosovske Mitrovice 5.8

POVEZANE VESTI

Sreda 11.06.2014. 05:33
O Božijem Zakonu nema šta da se glasa; svi koji pristaju na glasanje nisu ništa drugo nego neznabošci. Hristos je bio potpuno u pravu po Božijem Zakonu ali je narod tražio da bude razapet. Po demokratiji; oni koje većina izabere nije obavezan da se pokorava Božijem Zakonu. Demokratija četvrtog rajha nije ništa drugo nego najprljaviji oblik fašizma(satanizma)!
Sreda 11.06.2014. 09:02
Interesantno da vlada kosova ne moze bez srba a drzava kosovo u evropu moze bez srba.
Četvrtak 12.06.2014. 03:51
Bez obzira da li će ostati samo na deset zagarantovanih mesta u kosovskom parlamentu ili će posle prebrojavanja uslovnih glasova (konačne zvanične podatke kosovski CIK će saopštiti 10. jula), srpska zajednica na Kosovu sigurno će imati ministarska i mesta zamenika ministara ko god da bude formirao vladu Kosova. Te pozicije im garantuje Ustav Kosova, odnosno član 96. koji se odnosi na ministarstva i predstavljanje zajednica, a koji je praktično iskopirana odredba Ahtisarijevog plana. I sta sad ovo znaci??? Srbija nije priznala Kosovo???
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online