Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 10.06.2014.
16:43
b92.net A

Haradinaj novi premijer tzv. Kosova?

Novi premijer samoproklamovanog Kosova biće Ramuš Haradinaj, lider Alijanse za budućnost Kosova, posle postizbornog obrta i dogovora opozicionih stranaka. Prištinski mediji pišu da su Haradnijeva Alijansa za budućnost Kosova, Demokratski savez Kosova i novoformirana stranka "Nisma" postigle dogovor o ujedinjenju i formiranju koalicije, koja će poslati Hašima Tačija i njegovu Demokratsku partiju Kosova u opoziciju, iako je osvojila najviše glasova na izborima.

Na mestu premijera menja Tačija: Ramuš Haradinaj
 

U tekstu tog dogovora stoji da su se ujedinili i odlučili da zemlji pruže vladu povratka nade, piše B92.

"Naša vlada će se fokusirati na ekonomski razvoj, stvaranje radnih mesta i beskompromisnu borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije. Vlada će uporno raditi na učlanjivanju Kosova u NATO i EU... Mi smo zajednički doneli odluku da Ramuš Haradinaj bude naš zajednički nominovani za premijera Kosova. Mesto predsednika Skupštine pripada Demokratskom savezu, kao i mesto predsednika u skladu sa Ustavom", stoji između ostalog u saopštenju.

Na kraju teksta dogovora se dodaje da će potpisnici sporazuma nastaviti konsultacije sa drugim spektrom političkih partija i partijama zajednica.

Prištinski mediji navode i da će takvu vladu podržati Samoopredeljenje Albina Kurtija.

Analiza "Vesti": Prištinska postizborna kombinatorika

Prema dosad prebrojanim glasovima (99,87 odsto) koje je CIK objavio na veb sajtu, DPK Tačija vodi sa 30,71 odsto glasova, druga je DSK sa 25,75 odsto, treće Samoopredeljenje sa 13,51 odsto, četvrta ABK sa 9,61 odsto i peta je Inicijativa za Kosovo sa 5,24 odsto glasova. S Tačijevom DPK međutim niko nije hteo pa je iz opozicije upućen poziv za udruživanjem i zbacivanjem Tačija s vlasti.

Zanimljivo je da posle kosovskih izbora na premijerskoj poziciji više nije ni jedan od dvojice potpisnika Briselskog sporazuma. Ivica Dačić je posle izbora u Srbiji sada na mestu prvog potpredsednika Vlade i šef je diplomatije, dok će Hašim Tači otići u opoziciju.

Šta će biti s primenom sporazuma koji se smatra ključnim u naporima i Kosova i Srbije na putu ka EU ostaje da se vidi, ali je činjenica da su u kosovskom parlamentu sada mnogo brojniji oni koji su njegovi žestoki protivnici.

POVEZANE VESTI

Utorak 10.06.2014. 19:46
Ovaj ubica treba da zahvali EU i SAD sto je po njihovim umnobolnim i fasistickim standardima na slobodu.A treba i Vucicu da zahvali,naravno i Dacicu i Tadicu,sto je Kosovo ubrzalo nezavisnost.
Utorak 10.06.2014. 16:46
Koljac do koljaca tako zapad hoce dozvolise im da vade SRBIMA OCI-gorite u paklu zapadna gamad al kad vam taliban pocne vase ljude klat...........SRBI CE UZ PIVO I CIPS NAVIJAT ..........SAMO JACE-SAMO JACEEEEE........ +ZASTO SU NAKOTILI SRBSKI BALKAN SA OVIM SLJAMOM+
Utorak 10.06.2014. 17:35
Пошто се Тачи, мало говно, искомпромитовало оптужбом за вађење органа, запад активира следећег свог пулена! Неће ни овај дуго потрајати, као ни ви!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online