Sreda 8. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Utorak 10.06.2014.
12:22
Srna A

"Pobednik je Tači! Srbi nisu dobili ništa Briselskim sporazumom"

Direktor Balkanološkog instituta Srpske akademije nauka i umetnosti, istoričar Dušan Bataković, ocenio za Srnu da su rezultati vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu i Metohiji doneli potpuni slom politike Beograda prema Prištini i označili veliku pobedu Hašima Tačija, posle pregovora sa predstavnicima vlasti u Beogradu.

Zajednica srpskih opština je samo mrtvo slovo na papiru: Dušan Bataković
 

"Dok je Tači mogao da se predstavi kao neko ko je zaokružio nezavisnost Kosova, uključivanjem i opština na severu pokrajine u sastav samoproglašenog Kosova, Srbi na severu do sada nisu dobili ništa i čitava politika nasilnog utapanja severa u kosovske institucije pokazala se ne samo pogrešnom na duže staze, nego i bez ikakvih opipljivih rezultata", smatra Bataković.

Prema njegovim rečima, jasno je iz procenta izašlih Srba na severu da je na severu uspeo bojkot i da pozivi Beograda, koji su išli preko televizijskih ekrana i na terenu, zapravo, nisu urodili plodom, jer većina Srba na Kosovu nema poverenje u albanske institucije, nego ima samo negativna iskustva.

Bataković je rekao da je potpuno jasno da je Tači veliki pobednik ovih izbora i da mu je u izgledu treći premijerski mandat.

Anketa: Tači pobedio na izborima, DPK slavi

"Ono što je 14 godina Beograd odbijao da se na Jarinju udari međudržavna granica, a da Srbi sa severa počnu da se ponašaju kao građani Kosova, odnosno da de fakto priznaju institucije u Prištini i odvoje se od Beograda, donelo je Tačiju oreol nacionalnog ujedinitelja. Tako da se granica buduće Velike Albanije sada već može popeti na vrh Kopaonika", istakao je Bataković.

Sva obećanja o zajednici srpskih opština i drugim prinadležnostima koje Srbi treba da dobiju, ističe Bataković, do sada su ostali samo "mrtvo slovo na papiru".

"Pokazalo se da, osim tapšanja po ramenu srpskih zvaničnika u Berlinu i drugim evropskim prestonicama, kosovski Srbi nisu dobili ništa i da je, zapravo, njihova budućnost neizvesna. Ukupno uzevši, još jedan veliki poraz za kosovske Srbe i politiku Beograda", rekao je Bataković.

Komentarišući mogućnost procesuiranja Tačija za trgovinu organima i početak sudskog procesa na osnovu izveštaja specijalnog izvestioca Saveta Evrope Dika Martija, Bataković je rekao da je to teško proceniti, jer o tome odlučuju Amerikanci.

"To nije u nadležnosti Prištine, ali i to će zavisiti od nekog odnosa snaga i procene šta je za američku politiku u regionu od odlučujuće važnosti", rekao je Bataković za Srnu.

POVEZANE VESTI

Utorak 10.06.2014. 12:28
"BRAVO" DS I SNS BANDO !!! VI STE STAVILI OMČU OKO VRATA SRBIMA SA KOSOVA . POTPUNO SVESNO STE IZDALI SRBE I SRBIJU I ZATO NEKA VAS STIGNE LAZAREVA KLETVA U POTPUNOSTI .
Utorak 10.06.2014. 12:32
ИЗДАЈА СРБИЈЕ 2000.године Шешељ и Слободан су рекли НЕ демократија али народ је веровао на ДОС.Тадић је ухапсио Ратка Младића а народ је гласао за Тадића да буде Преседник.Вучић,Дачић кажу да треба да идемо у ЕУ и да будемо савезници Немачке и народ је гласао за њи.Какав народ таква влада.Што је народ тражио то је и добио.
Utorak 10.06.2014. 14:23
Kome to nije jasno,odgovor je samo budalama i Vučićevim POLTRONIMA,a i njima je jasno no pristali su da rade za DJAVOLE SA ZAPADA,zarad vlasti.Živim na Severu Kosova od juna 1999.godine uspešno smo branili na mostu slobode na Ibru prodor Arnauta,učetvovao sam svo vreme aktivno u BOJKOTU pokušavao tim Vučićevim podrepašima da objasnom šta nas čeka ali 7do10%,njih je glasalo,no i da je jedan postiizašlo Srba Evro-Američke nakaze bi prihvaile kao uspele izbore.Proizvod Vučića je da od prvog juna radnice MUP-a R.Srbije više ne rade u Raški na izdaji ličnih dokumenata,znači moraćemo za BG uz desetostruko skuplje da vadimo ta dokumenta ili Šiptarska.Prokleti bili veleizdajnici roda svog.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online