Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Ponedeljak 02.06.2014.
06:41
J. L. Petković - Vesti A

Samovlašće ruši državu

Zaštitnik građana Saša Janković kritikovao je način na koji su se tokom vanredne situacije donosile odluke. On je najavio da će prekontrolisati da li je bilo bitnih propusta u radu nadležnih državnih i lokalnih službi pre, za vreme i posle poplave na štetu građana.

Na televiziji se stavlja do znanja da ne odlučuje Vlada već jedan čovek: Saša Janković
 

- Svi smo videli da su odluke donošene na sednicama Republičkog štaba bez većanja i glasanja. Kroz direktne prenose građanima se stavlja do znanja da čak i ne odlučuje Vlada kao kolektivni organ, već da odluke donosi jedan čovek, a ostali zapisuju - rekao je Janković i dodao da to "institucionalno nije dobro".

Cenzura i laži

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je da je laž da u Srbiji ima cenzure i da su takve tvrdnje pokvarenjaštvo. Janković kaže da ne doživljava sebe kao pokvarenog čoveka i da mu je dužnost da ukaže na pretnje vrednostima kao što su sloboda mišljenja i govora i sloboda medija.
Janković upozorava da država preko omiljenih medija sve češće selektivno plasira nepotpune informacije sumnjive tačnosti, u još sumnjivije vreme.

On je upozorio da iako Ustav određuje podelu vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku, koje međusobno kontrolišu jedna drugu, u stvarnosti se učvršćuje jedna jedina vlast sa centrom u Vladi.


Jankoviću nije prvi put da reaguje. A od kako je uputio prve kritike vlastima, zgrada u koju je trebalo da se preseli dodeljena je preduzeću Beograd na vodi. U međuvremenu Administrativni odbor Skupštine Srbije odbio je da razmatra zahtev da 19 njegovih saradnika nastavi da radi.


- Kapacitet službe kojom rukovodim na ozbiljnom je udaru. Tvrdi se da je razlog štednja, ali to je bacanje prašine u oči, jer upravo rad kontrolnih organa pravi najveće uštede. Jasno je da nije reč o izuzetku ili slučajnosti. Stvarno sam uveren da ćemo uspostaviti normalnu ravnotežu, ne samo po pitanju razvoja zaštite građana, nego i kada je reč o podeli vlasti i normalnom funkcionisanju institucija. Računam, i želim da verujem da je ovo prolazna faza - kaže Janković za "Vesti".


Šef Poslaničke grupe SNS-a u Skupštini Srbije Zoran Babić najavio je da će uputiti premijeru Aleksandru Vučiću dopis sa informacijom da nezavisna regulatorna tela primaju plate po različitim zakonima i da u toj oblasti postoji neusklađenost.

Srednjoškolac platio ceh

Saša Janković komentarisao je privođenje pojedinih građana.
- Za krivično delo širenja panike nije dovoljno da je panika mogla da nastane, već da je nastala, a onda se traži ko je izazvao. Panike nije bilo i videće se da li je uopšte bilo osnova da se povede predistražni postupak. Nije ni pravično goniti učenika srednje škole za nešto što je napisao na svom Fejsbuk nalogu, dok tiražne novine na naslovnoj strani objavljuju da leševi plutaju vodom, a funkcioneri se javno pitaju "šta će nam od države ostati" - kazao je Janković.

 


Babić je to ilustrovao podatkom da je u Komisiji za zaštitu ravnopravnosti učesnika u postupcima javnih nabavki plata 127.000 dinara, a da se zarade kreću do nivoa od 400.000 dinara za gospodina Sašu Jankovića kao zaštitnika građana. On je ocenio da je taj raspon neprihvatljiv.


Zaštitnik građana Saša Janković neće da komentariše te navode i kaže da je "sada na potezu demokratska vlast". Transparentnost Srbija i nevladine organizacije okupljene u Kući ljudskih prava i demokratije osudile su Babićevu izjavu, ocenjujući da je reč o političkom pritisku na rad nezavisnog regulatornog tela.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 02.06.2014. 16:55
Vuciceva diktatura,ko ne misli kao on onda sledi hapsenje.
Ponedeljak 02.06.2014. 08:27
- USAID- OTI; USAID- ISC; - FREEDOM HOUSE; - OSCE ODIHR; - NDI – National Democratic Institute for International Affairs; - NED- National Endowment for Democracy; - Rockfeller Brothers Fund; - German Marshal Fund; - Evropska Komisija;
Ponedeljak 02.06.2014. 08:24
Jaкшић je кaзao дa Српскa листa нajaвљeним бojкoтoм избoрнe кaмпaњe пoкушaвa дa стeкнe „ситнe“ пoлитичкe пoeнe мeђу Србимa.„Toкoм лoкaлних избoрa нa Кoсмeту, кojи су oдржaни у нoвeмбру прoшлe гoдинe, jaснo сe видeлo сa кoликo стрaсти je држaвa Србиja примoрaлa кoсмeтскe Србe дa изaђу нa тe избoрe. Сaдa тим бojкoтoм пoкушaвajу дa дoбиjу нeкe привилeгиje, a пристaћe нa свe штo буду трaжили Брисeл и Приштинa“, рeкao je Jaкшић.Oн je истaкao дa нe вeруje дa ћe кoсмeтски Срби oргaнизoвaнo бojкoтoвaти избoрe кojи су зaкaзaни зa 8. jун.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online