Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Nedelja 01.06.2014.
16:09
Beta A

“Manite se politike pritisaka na Srbiju“

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić pozvao je danas one zemlje koje smatraju da ne treba odustati od politike pritisaka prema Srbiji, da se "manu" pritisaka sa namerom da je zaplaše, pogotovu kada se radi o njenim odnosima sa Rusijom i Kinom.

Ministar poručio da Srbija dobro zna koji su njeni interesi: Ivica Dačić
 

"Nismo mi glupi. Znamo mi šta želimo i kakvi su nam interesi. A takođe znamo i to šta moramo a šta ne moramo. Ti pritisci se odnose na naše odnose sa Rusijom i Kinom. Normalno je da zemlje Zapada imaju odlične odnose sa njima, a kada Srbija ima takve odnose, onda je to problematično", rekao je Dačić na redovnoj mesečnoj konferenciji za novinare o radu Ministarstva spoljnih poslova.

On je istakao da je Srbiji zamerano "zašto sa Kinom pravi tako dobre odnose, a onda ode delegacija iz velikih evropskih država i potpiše ugovore od stotinu milijardi evra sa Kinom".

"A mi mali i jadni, ne mož' da potpišemo ni milijardu jednu. A i to kad potpišemo nekome smeta. Nama zameraju odnose sa Ruskom Federacijom, a Francuska prodaje ratne brodove Rusiji, i to jedan od njih se zove 'Sevastopolj'. A nama će zameriti ako neki orekstar koji se zove 'Sevastopolj' dođe da drži koncert. E pa znate, to ne može tako sa Srbijom", poručio je Dačić.

Dačić je rekao da su se "malo Srbi promenili" i da nema potrebe da neko Srbiju pritiska.

Povodom stava Beograda prema Ukrajini, Dačić je ponovio da je pozicija Srbije principijalna.

"Mi poštujemo teritorijalni integritet svake države članice UN, ali mi ne možemo da budemo restriktivni prema Ruskoj Federaciji", istakao je Dačić.

Dodao je i da EU može da traži da Srbija uskladi svoj stav o tom i drugim pitanjima samo kad je primi u punopravno članstvo.

"Dotle mi moramo da vodimo računa o našim nacionalnim i strateškim interesima", poručio je Dačić i dodao da "uostalom, nije video da su sve evropske zemlje jedinstvene po tom pitanju".

On je naveo da nema potrebe nikom da se ulaguje.

"Ja sam u ovoj zemlji gotovo sve bio, i ja nisam ovde da se dodvoravam ni Moskvi, ni Pekingu, ni Briselu, ni Vašingtonu, nego sam ovde da branim interese Srbije", rekao je Dačić.

Ministar Dačić je rekao da postoje raznorazni pritisci sa kojima se sreće na svakodnevnom nivou, i da se neki od njih tiču toga da ga neke od kolega sa kojima se susreće ne informišu otvoreno o svojim budućim koracima u oblastima koje su tema međusobnih razgovora.

"Skoro svake dve nedelje se susrećemo sa kolegama uključujući i kolegu sa zvezdicom, sa fusnotom (Kosovo), i o svemu se informišemo. Jedino što me nisu informisali da će da podnesu zahtev za članstvo u Venecijanskoj komisiji", rekao je on i dodao  "Ako hoćemo korektne i otvorene odnose, šta ima da krijemo?!"

Kako je rekao, Srbija nije protiv učešća Kosova na međunarodnim sastancima i inicijativama, ali moraju da se nađu načini koji će biti prihvatljivi za obe strane.

Srbija se još nije izjasnila o tome da li će pozvati kosovske Srbe da izađu na parlamentarne izbore na Kosovu 8. juna, i smatra da treba da se stvore neophodni uslovi za to, rekao je Dačić.

On je istakao da Srbija "nije zadovoljna time što Priština zloupotrebljava dvosmislenost nekih sporazuma o kojima se razgovara u Briselu".

POVEZANE VESTI

Nedelja 01.06.2014. 16:16
Ма види буцка! Деси се некада да и он каже коју праву реч.
Nedelja 01.06.2014. 16:17
Створео сам МОНСТРУМА!!!
Nedelja 01.06.2014. 19:23
Drugo si radio izdajniku do sada,sa Tadicem si zapoceo ubrzano priznanje Kosova i prihvatio sve elemente drzavnosti od carine,skole,diplome,pasosa,licne karte,tablice...sa Vucicem zaokruzio priznanje ispod zita,tako da sada izdajnice Dacicu ne vredi da sakupljas poene kod naroda laznim izjavama,pokazao si koliki si nistak djon obraz.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online