Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Četvrtak 29.05.2014.
15:11
24 sata.rs A

"UN su nas još 1990. upozorile na ciklon 'Tamara' “

Hiljadu kilometara širok ciklon iznad Balkana nazvan Tamara, koji je dva dana lio bez prestanka nije “incident” klime već njeno prirodno ponašanje na koje su UN pre 24 godine upozorile celu planetu. Mi, međutim, nismo imali sluha za to upozorenje kaže Mlađen Ćurić Redovni profesor Instituta za meteorologiju Fizičkog fakulteta.

Ceo svet je još davno upozoren na opasnost od prirodnih katastrofa 


Profesor Mlađen Ćurić to je jutro, kad je "Tamara" počela da lije, i sam skvasio cipele dolazeći na posao.

- Meteorolozi su relativno dobro prognozirali pojavu ciklona i da će on dati obilne padavine, ali da će biti ekstremne niko se nije usudio da predvidi jer nije bilo parametara. To nije posao dežurnih prognostičara. Mi smo grešku napravili, još 1990. godine - kaže za “24 sata” prof. Ćurić, kome je uža specijalnost fizika oblaka koji dovode do formiranja padavina.

Tada su, naime, Ujedinjene nacije na osnovu 30-godišnjeg istraživanja saopštile svim članicama da najveću opasnost po živote i imovinu ljudi predstavljaju ne ratovi ili atomska bomba već atmosferske nepogode, od kojih svega deset odsto otpada na zemljotrese i vulkane, a čak 90 odsto na snažne ciklone, tornada, uragane, snežne oluje, poplave, jake olujne vetrove, toplotne talase.

Italija bila spremna

Celu Italiju su 2011. godine zadesile katastrofalne poplave u kojima je život izgubilo devet ljudi. “Dva i po puta je bilo više padavina po metru kvadratnom, bilo je štete i poplava, ali nije tako tragično kao kod nas. Italijani su pametnije radili i pripremali život za takve opasnosti. Na primer, nisu zidali kuće uz reke”, kaže prof. Ćurić.

- SAD su odmah formirale tim od 60 naučnika da izučavaju elementarne nepogode. Naročito su dobro izučili tropske oluje, pa su sad u stanju da ih unapred najave. Ja sam 90-ih to predlagao tada saveznom Hidrometeorološkom zavodu. Ne samo što nisu prihvatili, već sam doživeo i podsmeh. Posledice su, nažalost, vidljive danas - zaključuje prof Ćurić.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 29.05.2014. 17:17
Ma profesore to ste se vi nesto zajebali. Nas narod zna da je sve ovo posledica HAARP-a i zlih naroda koji su se okomili na nas jadne Srbe. Obrazovali se nasi ljudi,petkom uvece na TV "Pink" Univerzitetu. Ne mozes sad ti da im prodajes te pricice globalno zagrevanje i klimatske promene. Mi dobro znamo (iz iskustva) da to sto seremo i sipamo nasa govna u recne tokove,nemaju veze sa ovim smradom sto se siri poplavljenim podrucjima...ne,ne... taj smrad je samo indukovan u nasim glavama pomocu "tajnog" oruzja kojim kontrolisu nase misli.
Četvrtak 29.05.2014. 17:22
Znaci, UN su pre dvadeset i kusur godina obavestile svet da elementarne nepogode nanose stetu i ubijaju ljude? Velika novost, nema sta. Samo mi nije jasno, profesore, na koji je to nacin "upozorilo" na Tamaru?
Četvrtak 29.05.2014. 17:12
Neznam sta bi rekli oni sto vjeruju u teoriju zavere koji sprovodi HARP i neki nas naucnik Abramovic.Vidite sta covjek prica da je saveznom Hidrometeoroloskom govorio o tim klimatskim promjenama,ali kao bivsa tako i sadasnje drzave neiteresuje misljenja strucnjaka nego im se podsmijavaju.Tako je bilo i sa Nikolom Teslom kod nas ga nisu slusali pa je covjek otisao iz zemlje.Tako i danas nije vazno koliko si strucan nego kojoj partiji ili narodu pripadas samo tako mozes doci do nekog polozaja.Ali i kao nekim pukim slucajem dodjes na neki polozaj onda ti nedaju za pravo da radis kao sto najbolje znas nego mora da radis onako kako drugi kazu inace si suspendovan i neces nikada vise moci da radis
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online