Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 28.05.2014.
22:17
Beta A

"Srbija mora obnoviti odnose sa nesvrstanima"

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je danas u Alžiru da je jedan od centralnih ciljeva spoljne politike Srbije obnavljanje prijateljskih veza sa nesvrstanim zemljama, jer je njihov pokret velika politička snaga u svetu koja okuplja 120 država, od kojih 75 nije priznalo nezavisnost Kosova.

Ministar spoljnih poslova Srbije prisustvovao je ministarskoj konferenciji Pokreta nesvrstanih zemalja u Alžiru: Ivica Dačić
 

"Srbija je kao što znate posmatrač u Pokretu nesvrstanih. Iako je bivša Jugoslavija bila osnivač, naše opredeljenje je da pošto smo samo posmatrači, razvijamo što bolje odnose i što više učestvujemo u njegovim aktivnostima, imajući u vidu da on predstavlja veliku političku snagu u svetu, jer okuplja 120 država, od kojih 75 nije priznalo nezavisnost Kosova", rekao je Dačić.

On je u izjavi novinarima prvog dana ministarske konferencije Pokreta nesvrstanih zemalja u Alžiru istakao da je učešće Srbije na njoj od velikog značaja, imajući u vidu i da je sa svim zemljama članicama Pokreta Jugoslavija, odnosno Srbija koja je sada njen nastavljač, imala izuzetno dobre i prijateljske, i političke, a naročito razvijene ekonomske odnose.

"Očekujem da Srbija u narednom periodu mnogo više pažnje posveti upravo odnosima sa tim zemljama, gde možemo da imamo veoma značajne ekonomske interese. Jer podsetiću da se sa nekim od tih zemalja sa kojima je bivša Jugoslavija imala po 100, 200 ili 300 miliona dolara godišnje spoljnotrgovinske razmene, sada nivo te razmene svodi samo na nekoliko miliona ili desetina miliona dolara godišnje", rekao je Dačić.

On je ocenio da je "to svakako velika šteta".

Iako je Jugoslavija bila jedan od osnivača Pokreta nesvrstanih, Srbija se, kao i Hrvatska, BiH i Crna Gora, odlučila za status posmatrača
 

"Ako neko misli da je to ostatak prošlosti, podsetiću da i (bivše jugoslovenske republike) Hrvatska, BiH, Crna Gora imaju status posmatrača u Pokretu nesvrstanih", rekao je Dačić.

On je naveo da se na marginama konferencije sastao sa ministrom spoljnih poslova Turske Ahmetom Davutogluom koji, kako je naveo, "želi da dođe u Srbiju zbog solidarnosti i pomoći koju Turska želi da da Srbiji zbog poplava".

Dodao je da je razgovarao i sa Grigorijem Karasinom, zamenikom ministra spoljnih poslova Rusije, koja takođe ima status posmatrača u Pokretu nesvrstanih, i to "u cilju naših konsultacija u vezi sa spoljnom politikom i raznim aktivnostima koje smo najavili za naredni period".

"U svakom slučaju veoma uspešan nastup naše delegacije ovde. Cilj je da se do sledećeg samita u Venecueli Srbija što bolje pripremi i da ostvari što čvršće odnose sa što više zemalja koje su veoma prijateljske i za koje je bivša Jugoslavija, i sada Srbija, sinonim za prijateljsku zemlju", poručio je Dačić.

POVEZANE VESTI

Sreda 28.05.2014. 22:36
A pa molim vas nemojte tako. Neko ce pomisliti da je mali Sloba komunista i da kao i njegov veliki stvoritelj Slobodan Milosevic ima neprelezanu zelju da bude drugi Tito. Interesantno je da su Amerikanci stvorili tzv Nesvrstane preko cercilovog sluge poznatog pod imenom 'Tito' kako bi sprecili pro-komunisticke zemlje Afrike, Azije i Juzne Amerike da se pridruze Sovjetskom Bloku i tako sprece rusku cizmu da stupi na tlo Afrike, Azije i Juzne Amerike. Majstori politickog iluzionizma Amerikanci su u tome (na zalost) i uspeli. Posto Rusija danas vojno parira Anglima potpuno ravnopravno, ovi opet igraju na kartu pokvarenosti i preko svojih novih satrapa ogranicavaju polje delovanja Rusije.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online