Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 27.05.2014.
06:29
D. Đ. A

Vlast selo pustila niz brdo

U Zladovačkom zaseoku Suljinci kod Trgovišta obilne kiše ponovo su pokrenule klizište koje se pojavilo 2010. godine. Kako od tada ništa nije preduzeto, 30-ak meštana iz devet kuća strahuju šta im donosi sledeći dan.

U Zladovačkom zaseoku Suljinci kod Trgovišta obilne kiše ponovo su pokrenule klizište koje se pojavilo 2010. godine (Foto: Ilustracija)
 

Pre četiri godine ovde je boravila stručna ekipa Geološkog instituta Srbije i utvrdila da je pet hektara ovog zaseoka pod klizištem i da će ono napredovati ukoliko se nešto ne preduzme. Imaju i rešenja kojima se nalaže iseljenje, ali se ne nudi smeštaj.


Meštani, ogorčeni na letargiju brojnih političara koji su se smenjivali na čelnim pozicijama u opštini, danas se sa pravom ljute i pitaju se šta će biti sa njima kada je klizište opet proradilo.


- Gde ćemo ne znam ni ja više sam - kaže Mića Stamenković.


Njegov rođak, Radovan Stamenković nastavlja u dahu i tvrdi da spasa nema.
- Vrata se ne zatvaraju u sobama, takođe ulazna, po celu noć zlokobno pucketa, ne spavamo... Samo jedno pomislimo: "Sad smo gotovi" - mračan je Radovan.

Znaju za patnju

Opštinu Trgovište pre četiri godine zadesila je velika poplava. Reka Pčinja pokazala je tada svoju zlu ćud. Zato stanovnici kažu da najbolje razumeju patnju i muke kroz koje prolazi stanovništvo poplavljenih područja u Srbiji. Na sreću, Pčinja je sada u svom koritu ali kišni talas doneo je novu nevolju obližnjem Zladovcu.

I Milutin Stamenković je razočaran, posebno odnosom vlasti u Trgovištu.
- Oni nas lažu. Kažu nam da idemo u Radovnicu. Ama gde ćemo, ovde su nam kuće, okućnice, stoka, sve. Do sada niko nije evakuisan - kaže Milutin.


Ogorčeni su i ljuti na opštinsku vlast koja im preporučuje evakuaciju u susednu Radovnicu jer nemaju para da svakodnevno putuju do tamo niti ima ko da im nadgleda stoku od koje preživljavaju.


Nadležni u Trgovištu su izneli u javnost da su žene i deca izmešteni u osnovnoj školi u Radovnici, a da su muškarci ostali na svoju odgovornost.


- Sramota što neko pokušava da prikrije svoj nemar prema građanima. To je laž, nismo se iselili, ni žene i deca. Gde da idemo, ja sam u penziji, moj muž ne radi, ovde imamo stoku, pčele, kuću, sve ima da nam pokradu, ovde vri od lopova. I ne smemo da odemo - kaže Blagica Stamenković.


U školi u Radovnici nismo zatekli nikog ko je evakuisan. Baš kao što su i meštani izjavili, niko nije i neće ovde da dođe. Detalje nismo mogli da saznamo, jer direktor škole nije želeo da nas primi uz obrazloženje da je na važnom sastanku.

 

Pukotine - male!

Aleksandar Nastasović, predsednik štaba za vanredne situacije u Trgovištu, kaže da stanje na terenu nije alarmantno.
- Veća pomeranja i pukotine nisu zabeležena od 2010, ali ljudi strahuju. Ja sam bio na terenu i video da se na par mesta pojavljuju pukotine, ali su one minorne, od nekih pet milimetara za koje meštani tvrde da su se proširile usled kiše - kazao je Nastasović.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online