Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
14
Četvrtak 22.05.2014.
06:20
D. D. A

Poslanici se cenkaju sa nesrećom

Poslanici u Skupštini Srbije, prema nezvaničnim informacijama, nimalo nisu bili oduševljeni predlogom predsednika parlamenta Maje Gojković da se odreknu tromesečnog paušala i tri puta po 30.354 dinara poklone stradalima u poplavama.

Predsednica parlamenta Maja Gojković predložila da se poslanici odreknu tromesečnog paušala i tri puta po 30.354 dinara poklone stradalima u poplavama
 

Naime, izvori medija iz Skupštine Srbije navode da su poslanici skloni da izdvoje upola manju sumu i odreknu se tri puta po 15.000 dinara.


Gojkovićeva je ipak rešila da pomogne, pa je iz skupštinskog budžeta nastradalima odobreno 100 miliona dinara, koji su bili namenjeni za popravku fasade Doma Narodne skupštine. Ovu odluku je Administrativni odbor u parlamentu usvojio za jedan dan, ali je potom usledilo polemisanje parlamentaraca da li će i koliko da pomognu i od plate.

Teško bez povišice

Dubravka Filipovska, poslanik Nove Srbije Velje Ilića, potvrdila je za "Vesti" da će svaki od predstavnika u Skupštini izdvojiti 45.000 dinara, odnosno ukupno oko 10 miliona dinara.
Ona, međutim, kaže da je ogorčena što neki mediji koriste svaku priliku, pa i katastrofu za traženje krivca.
- Šta znači to pisanje da li poslanik voljno ili nevoljno daje novac? - upitala je Filipovska i požalila se da više od 200 poslanika živi od skupštinske plate koja nije povećavana godinama.

 

Prema nezvaničnim informacijama medija, odricanje od paušala na platu izazvalo je komešanje u poslaničkim klubovima, pa su šefovi stranaka na zajedničkom sastanku sugerisali Gojkovićevoj da je bolje da svoj predlog preformuliše i da svako od poslanika sam odluči koliko će novca da donira stradalim u poplavama. Taj izvor medija navodi da poslanicima ni ovakva ideja nije odgovarala, ali su se na kraju dogovorili da suma bude manja od iznosa paušala i da svi dotiraju istu sumu.


Navode se reči šefa poslaničkog kluba SPS-a Dijana Vukomanović: "Ne mogu da vam otkrijem sumu". Ni drugi poslanici nisu bili raspoloženi da pričaju o ovoj temi, pa je poslanik SVM-a Elvira Kovač kazala da bi bolje bilo da se novinari strpe.


- Završili smo sastanak tako što smo postigli dogovor. Koliko ćemo dati, reći će vam šef najveće poslaničke poslaničke grupe Zoran Babić. Ja iznos ne mogu da kažem jer zavisi koliko će nam izračunati u računovodstvu - kaže ona.


Miroslav Markićević, šef poslaničke grupe Nove Srbije, kazao je da će parlamentarni predstavnici iz te stranke dati tri puta po 15.000 dinara, dakle, ukupno 45.000.

Ni Dragan Marković Palma nema dilemu.
- Sve što odluče, daćemo. Uostalom, odbornici u Jagodini su se odrekli cele plate, a izdvojićemo novac i iz budžeta grada. Molim vas, ljudima mora da se pomogne - kaže Palma.


Prosečna poslanička plata veća je od plate građana i s paušalom iznosi oko 100.000 dinara.
 

Neka daju koliko hoće

Bivši poslanik SRS-a Dragan Todorović kaže da je principijelno za stav da ne bi trebalo nametati sumu koje će se poslanik odreći, već da oni sami odluče o tome pojedinačno.
Srđan Milivojević, bivši poslanik DS-a, tvrdi za "Vesti" da se čuo sa nekim poslanicima i da su mu rekli da će tek da se izjasne povodom pomoći od plate.
- Nisam za lične promocije u nesreći i trčanje po čamcima, gde se pred kamerama daju izjave dok se u pozadini čuju jauci i leleci. Ali, ne treba sada puštati neproverene priče koje okreću ljude protiv parlamenta kao institucije. Čuo sam se sa poslanicima iz Obrenovca Olgicom Batić i Ivanom Karićem kojima je voda uništila sve. Pa zar mislite da bi smeli da se vrate u svoj grad a da nisu dali za ugrožene?! - kaže Milivojević.

 

POVEZANE VESTI

Četvrtak 22.05.2014. 08:06
Koja ste Bagra stid da vas bude!!
Četvrtak 22.05.2014. 08:17
Kakvi poslanici, to su GLODARI najgore vrste.sisu krv narodu i tove se ti paraziti..eeeeej 250 poslanika na tako malu zemlju?......koja bagra
Četvrtak 22.05.2014. 08:10
Ako je osnovna poslanicka plata 75.900 dinara, a pausal 35.000, to mu dodje 111.000 dianra, ne? I zna se da kad se dodaju njihovi dodaci i troskovi ta suma je dvostruko veca.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online