Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 28.03.2010.
12:00
J. L. Petković - Vesti A

Srbija dužna rasejanju 2 miliona evra

Fond dijaspore za maticu traži od Srbije da vrati prisvojeni novac koji su Srbi u rasejanju sakupili ne bi li pomogli oporavku države nakon NATO bombardovanja. Kada se sve sabere, reč je o više od dva miliona evra, za koji članovi Fonda smatraju da nema razloga da ne bude vraćen jer će svejedno biti investiran u maticu.

Opet će sve matici: Sa sastanka Fonda

Na jučerašnjem sastanku održanom u Beogradu, Fond je zatražio i da se vrati novac koji je posredstvom diplomatsko-konzularnih predstavništava poslat u Srbiju, ali nikada nije stigao.


- Država nam duguje više od dva miliona evra. Iz budžeta Srbije vraćen je veći deo glavnice, koji se zatekao na računu Beogradske banke 2002. godine. Međutim, nisu uplaćeni još neki delovi glavnice, kao i kamate i naknade za sudske i advokatske troškove. Osim toga, nije nadoknađena imovina Fonda "Sanja Milenković", u koji je bilo deponovano više od 100.000 evra samo na računu Beogradske banke.

U korist tog Fonda je, inače, bilo deponovano više parcijalnih suma u našim diplomatskim i konzularnim predstavništvima - kaže dr Miloje Milićević iz Berlina, predsednik Upravnog odbora Fonda dijaspore za maticu.

Odnosi "otoplili"


Sastanku Fonda dijaspore za maticu prisustvovao je i državni sekretar u Ministarstvu za dijasporu Srbije, Miodrag Jakšić.


- Zalagali smo se da se sredstva vrate Fondu i dugo bili jedini u tom stavu. Ova vlada je odlučila da vrati novac, što je doprinelo "otopljavanju odnosa". Ministarstvo za dijasporu je tu da pomogne, i smatram da bi i ostali novac trebalo da se vrati - kazao je Jakšić, pozvavši predstavnike Fonda na sastanak sa ministrom Srđanom Srećkovićem.


On objašnjava da su u vreme kada je ustanovljen Fond, u avgustu 1999. godine, svi finansijski tokovi bili u prekidu, te da je novac slat diplomatskom poštom.

Gde su pare?: Milićević i Jakšić

- Nismo mogli da šaljemo novac kako se uobičajeno šalje, od banke do banke, već smo morali da prikupljene pare dostavljamo konzularnim predstavništvima, a oni su onda diplomatskom poštom slali u Srbiju. Tako se u pojedinim diplomatskim predstavništvima zadržala određena suma novca.

Navešću primer za koji konkretno znamo, da je u ambasadi u Beču zadržano više od 50.000 evra koje su potrošene - niti znamo kako, niti
zašto, tvrdi Milićević.


Izvršni direktor Fonda Živorad Jovanović podvukao je da Vlada Srbije nema interesa da novac ne vrati.


- Ta sredstva bi bila uložena u pomoć matici i nikome nije od koristi da novac ne stigne u Fond. Gubitak je nesumnjiv, i nastao je greškom Vlade. Zato nema druge opcije osim da se taj novac vrati - kazao je Jovanović.


Inače, sredstva Fonda dijaspore za maticu do blokade novca uložena su u više infrastrukturnih objekata - podignut most preko Velike Morave kod Varvarina, i Zapadne Morave kod Kruševca, saniran je most u Novom Sadu, pomognuta je sa 500.000 maraka obnova bolnice "Dragiša Mišović", zatim Ortopedske bolnice u Zemunu, i u druge projekte.

Osam godina borbe


Dr Miloje Milićević kaže da je Fond zadovoljan saradnjom sa sadašnjom vladom.
- Borili smo se osam godina, i posle rasprava i suđenja deo novca je vraćen, zbog čega se radujemo. Želim da se zahvalim premijeru Mirku Cvetkoviću za odgovorno delovanje, jer da nije bilo njega i Borke Vučić sredstva nam ne bi bila vraćena. Postoji dobro raspoloženje državne administracije za tesnu saradnju sa Fondom.

 

Sa Ministarstvom za Kosovo i Metohiju potpisan je sporazum za izgradnju obdaništa, u jednom mestu u blizini Prištine, i radovi bi uskoro trebalo da počnu. Pomogli smo da se kupi seosko imanje za porodicu sa Kosova, a pomažemo još jednoj sa devetoro dece - kaže dr Milićević.


 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online