Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 28.03.2010.
05:21
Z. Marjanović - Vesti A

Kad starac kuje gvožđe

Slavomir Marinković (90), poslednji je kovač u gružanskom selu Gornja Vrbava. Stisak njegove kovačke ruke baš je muški i govori o tome da će on, iako u dubkoj starosti, još držati kovački čekić u rukama. Već 77 godina druguje sa kovačkim alatom i još će, kaže, ako bude imao kome da oklepa sekiru, budak ili raonike, da nekome nešto zavari, da iskuje eksere za potkivanje konja i krava...

NEKADA SE ZNAO RED: Slavomir Marinković

Majstor Slavomir je za posao kad bi ga bilo jer bi, uveren je on, što se tiče snage i pameti, bez problema prošao i regrutnu vojnu komisiju. Svoje prvo upoznavanje sa kovačkom vatrom, nakovnjem i kovačkim čekićima imao je kada mu je bilo svega 13 godina.


- Ma, to su bila neka druga vremena kada se majstor kod koga si učio zanat ljubio u ruku.

Po redu, prvo sam bio šegrt i moja zaduženja su bila da čistim radnju, sakupljam komadiće metala, da vodim računa da svaka alatka bude na svom mestu i da majstoru i kalfama kuvam kafu i da im donosim rakiju i duvan.

Naravno, šegrt je morao da vodi računa da nečim ne naljuti čuvenog majstora Dušana Brakovića jer je, u protivnom, usledila šamarčina koja se dugo pamtila.

Kao i ostali, i ja sam upamtio nekoliko tih majstorskih šamara. Malo je lakše bilo kada sam postao kalfa, ali svoj čovek sam postao tek kada sam položio majstorski ispit i kada sam dobio majstorsko pismo. Tako je to bilo i kamo lepe sreće da ta vremena kada se znao red nisu ni prošla - kaže Slavomir.


Majstorsko pismo dobijeno velikim trudom, znanjem i radom bio je tek deo puta kojim je moralo da se prođe da bi se stekao ugled među drugim majstorima, a posebno da se stekne poverenje naroda.

Obraduje se poslu


- Iskreno, obradujem se kada mi neko dođe da mu završim neki posao, ali to ne radim samo zbog novca jer većinu poslova uradim besplatno, ili na veresiju koja nikada ne bude plaćena, ali me prisustvo mušterija u kovačnici vraća u neka vremena kada mi je godilo da me neko oslovljava sa "majstore" jer sam to stvarno i bio - kaže majstor Slavomir.

- U to vreme je bilo mnogo majstora, ali je i posla bilo preko glave, pa sam ponekad u radu sastavljao od zore do zore. Mnogo sam radio, ali sam i lepo zarađivao. Joj, samo kada bih mogao da izračunam koliko sam puta zamahnuo kovačkim čekićem od pet kila, a o ovim manjim i da ne govorim.

No, rad me je, valjda, i održao - objašnjava Slavomir Marinković, sada jedini kovač u nekoliko gružanskih sela.


Slavomir Marinković je penizioner već pune tri decenije, ali još uvek se nije odrekao kovačkih mehova i kovačke vatre, a iz njegove radnje, istina ne često, još uvek se čuje prepoznatljiv zvuk kovačkog čekića.


- Volim gvožđe, posebno kada je usijano, volim miris razgorelog ćumura i volim onaj zvuk čekića kada oblikujem gvožđe, kada iz njega izvlačim onu oštrinu, ali posla je sve manje jer je u selima sve manje naroda.


Po godinama, možda je vreme Slavomira Marinkovića prošlo, ali po snazi u rukama bi se da još dugo može da u rukama drži kovački čekić.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online