Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Subota 17.05.2014.
19:31 >> 20:14h
Beta A

"Poplave nanele katastrofu poljoprivredi"

Ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević-Bošković izjavila je danas da su poplave nanele ogromne štete poljoprivredi, jer su uništene stotine hiljade hektara zemlje i mnoge farme domaćih životinja, ali je istakla da će država učiniti sve da pomogne poljoprivrednicima.

Unistene stotine hiljada hektara i farme domaćih životinja: Snežana Bogosavljević-Bošković

- Ogromne su štete i u voćarstvu, i u povrtarstvu i u stočarstvu. Nemamo definitivne i tačne podatke, do njih ćemo doći narednih dana, ali sada znamo da su stradale mnoge cele farme krava, svinja, ovaca i živine, a leševi životinja plutaju vodom - rekla je Snežana Bogosavljević-Bošković televiziji Pink.

Dodala je da su na terenu stručne službe i da 17 kamiona kafilerija prikupljaju leševe životinja koji se odvoze na preradu u Inđiju i Sombor.

- Prisutni smo tamo gde možemo da priđemo, a tamo gde ne možemo, čekamo da se voda povuče pa da reagujemo - rekla je ministarka poljoprivrede.

Mobilizacija privrednika

Ministar privrede Srbije Dušan Vujović izjavio je danas da ministarstvo koje vodi već radi na tome da "motiviše i mobiliše" privrednike, pre svih građevinare, ali i ceo sektor prerađivačke industrije, čije će angažovanje biti nepohodno za obnovu zemlje posle katastrofalnih poplava.

Snežana Bogosavljević-Bošković objasnila je da posle prikupljanja leševa sledi totalno čišćenje i dezinfekcija, kako bi se sprečile veće katastrofalne posledice po stočarstvo i zdravstvenu bezbednost ljudi.

Upitana kako će biti nadoknađena šteta poljoprivrednicima, ministarka poljoprivrede je odgovorila da se to sada ne može tačno reći, jer šteta nije načinjena samo poljoprivredi, nego su ogromnu štetu pretrpeli i kuće i stanovi, infrastruktura, ugroženi su mostovi, putevi.

- Sledi nam detaljna analiza svih šteta koje su načinjene, uključujući i štetu u poljoprivredi. U zavisnosti od mogućnosti, država će učiniti sve da pomogne poljoprivrednicima - rekla je Snežana Bogosavljević-Bošković.

Dodala je da bi poljoprivrednici u vanrednoj situaciji prvenstveno trebalo da brinu o svojim životima.

Navela je da postoji mogućnost da se sanira šteta u poljoprivredi i da će država raditi na tome da štete budu minimalne.

Procene štete u sredu

Ministar finansija Srbije Lazar Krstić izjavio je danas da će prva procena štete od poplava biti predočena u sredu i ocenio da se radi o "ogromnoj" sumi.

"Biće potrebno da sačekamo pre nego što budemo mogli da govorimo o
konkretnim ciframa, ali u svakom slučaju to će svakako biti ogromna
šteta", rekao je Krstić za Televiziju Pink.

Ministar finansija je kazao da u budžetu postoje skoro dve milijarde dinara za saniranje posledica poplava i 1,5 milijardi za operacije različitih službi.

POVEZANE VESTI

Subota 17.05.2014. 22:25
Стално смо изненађени. Докле више? Да ли се знају токови, односно корита наших река и речица? Претпостављам да се знају, јер то нису речна корита на Јупитеру. Постоји ли на државном и локалном нивоу икакав дугорочни, или средњорочни план уређења тих корита, или водотокова, уређења тако да не би дошло до изливања и катастрофе? Ако постоји, зашто тај план није и приоритет у буџету? Ако немамо планова, зашто их немамо и ко је за то крив? Има ли Србија уопште неку стратегију за суочавање са потенцијалним елементарним непогодама? Или све сводимо на камионе и вреће са песком? Може ли се општинама наредити да уреде своје водотокове тако да не буде овога чега смо сада сведоци?
Nedelja 18.05.2014. 07:25
Plašim se da će ovu nesreću da iskoriste svi koji imaju veze sa proizvidnjom i distribucijom hrane. Da ovde posle ovih poplava više neće biti nikakve mere i granica u formiranju cena... A mora da se jede...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online