Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 27.03.2010.
08:14
Press A

"Gazela" sve manje bezbedna

Trenutna bezbednost saobraćaja preko mosta "Gazela“ je oko 70 procenata, a u slučaju da bezbednost padne na samo 50 odsto most bi morao odmah da se zatvori, kažu u "Mostprojektu".

Ovakvo stanje mosta zahteva hitnu rekonstrukciju, jer u momentu kada procenjena bezbednost padne na samo 50 procenata, most će morati odmah da bude zatvoren za saobraćaj, rekao je za "Press" direktor "Mostoprojekta“ Radomir Radičević.

Kak bi se bezbednost saobraćaja na mostu podigla od danas je svim vozilima težim od 3,5 tona zabranje prelazak "Gazele“. Preduzeće "Mostprojekt" uradilo je tehničku dokumentaciju stanja mosta i utvrdilo da je ono "izrazito nezadovoljavajuće".

Direktor "Mostprojekta" Radomir Radičević kaže da "Gazela“ ne sme da ostane još dugo u ovakvom stanju i da joj je potrebna hitna rekonstrukcija.

"Most je još uvek siguran za vozila. Tek ako uđe u zonu od 50 odsto potrebne bezbednosti, postao bi nebezbedan. Ipak, u ovakvom stanju ne smemo još dugo da ga koristimo jer se može potpuno iscrpeti i onda bi morao da bude zatvoren. Problem je u tome što je opterećenje na mostu tokom godina uvećano nekoliko puta zbog velikog broja automobila, pa je potrebna opsežna sanacija. Ne postoji neko ko bi u ovom trenutku mogao da proceni koliko dugo još može da izdrži sadašnja konstrukcija“, objasnio je Radičević, i dodao da bi za početak trebalo obustaviti saobraćaj kamionima preko mosta.

Direktor "Puteva Srbije" Zoran Drobnjak izjavio je juče da je postavljanje signalizacije za zabranu teškog saobraćaja u toku i da bi zabrana prelaska kamiona mogla da počne već danas.

"Upravo postavljamo signalizaciju. Saobraćaj za kamione biće trajno zatvoren do završetka rekonstrukcije. To je ranije dogovoreno i dobili smo sva potrebna odobrenja“, rekao je Drobnjak.

On kaže da je frekvencija saobraćaja preko "Gazele“ četiri puta veća nego što je predviđeno kada je most sagrađen.

"Kada je most pravljen, bilo je predviđeno da njim prolazi oko 40.000 vozila dnevno, a preko leta Gazelom svakog dana pređe i oko 160.000 vozila. Kada bude završena rekonstrukcija mosta, on će biti toliko ojačan da će moći da izdrži oko 200.000 vozila dnevno. Uporedo bi trebalo da završimo obilaznicu kod Orlovače, čime ćemo smanjiti saobraćaj preko "Gazele“ za barem 15 odsto. Most će onda najviše koristiti ljudi koji žive u Beogradu, a mnogo manje kamioni i drugi teški saobraćaj koji samo prolaze kroz grad“, kaže Drobnjak.

Rekonstrukcija Gazele trebalo bi da bude završena 2012. godine, a Drobnjak kaže da će most nakon rekonstrukcije biti teži za oko 1.500 tona.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online