Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 12.05.2014.
09:14
Danas A

"Kosovo je najveći bezbednosni rizik"

Bezbednosni problemi okupiraju svet, što potvrđuje ukrajinska kriza i prekomponovanje raspodele moći u svetu. Srbija nikako nije pošteđena globalnih kretanja, rizika i pretnji i zato mora sarađivati sa snagama mira kako bi bila zaštićenija.

Ugroženost Srbije dolazi iznutra: Bratislav Gašić
 



Najveći bezbednosni rizik ostaje Kosovo i Metohija. Tu vidimo ulogu i odgovornost KFOR, s kojim smo razvili dobru saradnju u cilju zaštite srpskog stanovništva u pokrajini i očuvanja stabilnosti, na čemu ćemo raditi i ubuduće, ističe Bratislav Gašić, ministar odbrane i potpredsednik SNS, odgovarajući na pitanje postoje li trenutno bezbednosni rizici koji prete Srbiji.


- Ugroženost bezbednosti Srbije dolazi i iznutra, od nacionalističkih i verskih ekstremizama, organizovanog kriminala, krijumčarenja ljudi preko naše teritorije, terorizma, a rizici postoje i na jugu Srbije, odakle bi se mogli preneti i na teritoriju centralne Srbije. Za svoju prvu posetu jedinicama Vojske Srbije upravo sam izabrao bazu „Jug“ i Kopnenu zonu bezbednosti, gde zajedno sa drugim bezbednosnim snagama kontrolišemo situaciju. Ocenjujem bezbednosnu situaciju kao stabilnu, ali bićemo vrlo oprezni i razvijati spremnost za adekvatno reagovanje, kvalitet, koji će i u sistemu odbrane razvijati dobru energiju i davati dobre rezultate.


Gašić navodi da je Vojska Srbije „jedan od najbolje uređenih sistema naše države“, a li da su se od 2000. do 2012. ministri odbrane više bavili svojom promocijom.


- Stojim iza svojih reči da su se ministri odbrane više bavili sopstvenom promocijom nego podizanjem kapaciteta sistema odbrane i sigurno je moglo biti bolje da su efikasnije iskoristili demokratske promene. Da je ta šansa i energija pametnije iskorišćena, sada bi kao država i društvo bili u mnogo boljoj situaciji. A dobro vidimo gde smo, šta sve moramo da uradimo brzo i efikasno da stvari krenu na bolje. Ali, neću da negiram učinke kojih svakako ima, koji su pomogli da se sistem uredi mnogo bolje od nekih drugih u državi i vrati poverenje naroda u vojsku.


Što se tiče najavljene moderniyacije vojske Gašić navodi da đe ona ići u dva pravca


- Prvi je modernizacija naoružanja i opreme koja je neophodna, jer dugo nije bilo ozbiljnih ulaganja. Ono što ne možemo da ostvarimo, jer i nije planirano budžetskim sredstvima, jeste nabavka aviona i složenih borbenih sistema, od čega ne odustajemo, ali to je zadatak koji se mora rešiti na nivou države. Nastavićemo započete modernizacije borbenih sredstava i njihov remont, a imaćemo i značajna opremanja i infrastrukturna ulaganja. Prioriteti su dalje opremanje jedinica Vojske Srbije koje se upućuju u mirovne misije, nabavka opreme za jedinice Vojske po modelu M-21, vazduhoplovstvo treba da dobije nove školske avione Lasta, nastavljamo razvijanje telekomunikacionog sistema, a poboljšaćemo i uslove za bezbedno skladištenje ubojnih sredstava. Drugi pravac modernizacije su kvalitativni pomaci u obuci jedinica i podizanju njihovih sposobnosti da mogu da vežbaju, rade i učestvuju u multinacionalnim operacijama.


Kada je reš o ulasku u NATO, Gašić smatra da je to kompleksno pitanje


- Vojnički gledano, sa NATO imamo razvijenu saradnju u okviru Programa Partnerstvo za mir i sasvim dovoljno prostora za zajedničke aktivnosti koje Srbija koristi za jačanje svojih odbrambenih potencijala. U političkom smislu, u Srbiji su još sveže rane koje su donele NATO bombe 1999, tako da ni jedna ni druga strana ne treba da ide protiv te emocije. U zakonskom smislu, skupštinska deklaracija o vojnoj neutralnosti važeća je za sve pa i za Ministarstvo odbrane, dok je ta odluka na snazi.
 

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 12.05.2014. 09:46
Šta zna KERAMIČAR Gašić o bezbedonosnim rizicima,lupa gluposti.Bitno je da prilikom svake izjave obavezno pomene vodju Vučića,te reko ovo te ono,te premijer je prepametan,te neustrašiv,te imam sreće da je Vučić bio ministar odbrane i td,e to je odlika POLTRONA I UVLAKAČA.
Ponedeljak 12.05.2014. 09:21
ФУК НАЦИ НАТО..........
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online