Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 12.05.2014.
18:00
D. N. Petrović - Vesti A

Severu rampa za lekove

Direktor Zdravstvenog centra u Kosovskoj Mitrovici dr Milan Ivanović upozorio je prekjuče da su državne apoteke na Kosovu i Metohiji ostale bez najneophodnijih lekova, da ključnih medikamenata ponestaje i u bolnicama i zdravstvenim centrima i da se lekari i pacijenti suočavaju sa ozbiljnim problemima.

Odavno ostali bez lekova: Još je teža situacija južno od Ibra
 

- Nevolje su počele od uspostavljanja integrisanih prelaza na Brnjaku i Jarinju gde kosovska (albanska) carinska služba, zahtevajući da se plate carine i druge dažbine propisane po kosovskim zakonima, otežava, a nekada i onemogućava dopremanje lekova iz Srbije. Kosovska carina zaustavila je prekjuče na Jarinju vozilo sa našim lekovima u kome su bili i reagensi za transfuziju krvi, trake za glukozu, albumine za lečenje najtežih bolesnika, biohemijski reagensi i drugo.

Vozilo koje je prevozilo lekove je zaplenjeno, a vozaču je napisana prijava - dodaje Ivanović i naglašava da će ovako ponašanje kosovskih vlasti ozbiljno ugroziti zdravlje pacijenata, mahom Srba, na severu i drugim delovima Kosova i Metohije.

Prazne državne apoteke

Domaćica iz Leška Radmila Savić apeluje na Beograd da Srbima na Kosovu i Metohiji, kako je i obećavano, omogući zdravstvenu zaštitu kao i ostalim građanima Srbije.
- U državnoj apoteci u Lešku ne može se naći ništa na recept, sve je prazno, lekova ima samo u privatnim apotekama i stižu alternativnim pravcima i skupi su, pitanje je koliko će i to trajati, koliko znam slično je i u Leposaviću i drugim mestima na severu Kosova - zabrinuta je Radmila.

Još teža situacija je južno od Ibra, jer su Zdravstveni centar u Gračanici i ambulante u srpskim sredinama odavno bez lekova. Vrlo često bolesnici koji bi mogli da se leče u ambulantama, zbog nestašice lekova i medicinske opreme, šalju se u kosovskomitrovačku bolnicu gde je trenutno smešteno 50 odsto pacijenata sa centralnog Kosova i iz srpskih enklava južno od Ibra.


- Onemogućeni smo da dopremamo lekove na sever Kosova, jer u ovoj oblasti ništa nije regulisano, Albanci na Jarinju i Brnjaku traže da, po njihovim zakonima, firme sa severa Kosova i u Prištini registruju posebnu ustanovu koja će uvoziti lekove na koje će, ako dolaze iz Srbije, plaćati dažbine kao da dolaze iz bilo koje druge zemlje u okruženju - kaže predstavnik jedne veledrogerije iz Beograda i naglašava da Srbija ništa značajnije nije uradila po ovom pitanju.

PDV kao problem?

Doskorašnji ministar zadužen za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin izjavio je da je većina lekova obezbeđena i za sever i za jug i da je stiglo i drugo što je nedostajalo.
- Suštinski, problem je to što mi hoćemo da se lekovi oslobode PDV-a, inače bi bili veoma skupi i ovde na Kosovu ne bi mogli da se kupuju, imamo sva obećanja da će se to desiti, imamo i podršku međunarodne zajednice - istakao je Vulin.


Milutin Stefanović, predsednik mesne zajednice Lešak, naglašava da se nada da će Srbija "ostati" bar na severu Kosova i da srpski narod neće pristati da živi u Velikoj Albaniji.


- Ne zaustavljaju na Jarinju i Brnjaku samo lekove, albanski carinici ne dovoljavaju uvoz iz Srbije i drugih roba, neke kamione zadržavaju danima, neke odmah vraćaju, ipak, većih nestašica još nema, ali kako je krenulo bojim se da će ih biti i da ćemo, pošto smo Briselskim sporazumom oterani u nezavisno Kosovo, a Kosovo i Albanija se po mnogim segmentima već ujedinjuju, po uvozne dozvole i pasoše ići, ne u Prištinu, već u Tiranu - zaključuje Stefanović.

Ispraćaj Vulina

U Domu kulture u Leposaviću preksinoć je priređen ispraćaj Aleksandra Vulina, doskorašnjeg ministra za Kosovo i Metohiju, kojem su prisustvovali čelnici opština, načelnici nekih okruga, predstavnici prosvetnih i zdravstvenih institucija koje funkcionišu na Kosovu i Metohiji...
- Ministar Vulin trasirao nam je put zahvaljujući kome se Srbi na KiM sada nalaze na stazi opstanka - izjavio je predsednik opštine Leposavić Dragan Jablanović naglasivši da će predstojeći izbori na Kosovu ujediniti Srbe i da će osvojiti maksimalan broj poslaničkih mesta.
Uz poziv Srbima ja jedinstvo, Aleksandar Vulin je poručio:
- Nemojte da vas dele na sever i jug, jer takva podela će vam doći glave, ne sme biti takve podele. Budete li pristali na takvu podelu radiće sa vama šta god hoće, kao svih ovih godina. U vremenu koje dolazi hoću da budete takvi kakvi jeste, samo izgubite osobinu da se delite i da postajete plen onih koji među vas ulaze sa zlom namerom.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 12.05.2014. 18:17
Pa Vucic i Dacic su obmanuli narod i pretili ko ne glasa za fantomsko nezavisno Kosovo,neka su prokleti.
Ponedeljak 12.05.2014. 21:25
Nikoliću Vučiću,gde ste sada problem na Severu Kosova sa lekovima je ogroman,državne apoteke su potpuno prazne,idemo do Raške sa receptima da bi uzeli potrebne lekove,ostajemo tri do četiri sata,prevoz je 250dinara u jednom pravcu.Gde su sada pojedinci iz srbije gde je ekipa iz Insajdera da objavi ovo,neće njima je inersantno samo ono što je u korist Šiptara.Prokleti bili IZDAJNICI SRPSTVA iz vlasti u Beogradu.
Ponedeljak 12.05.2014. 21:17
Живео Аца издајник! Де је сад да прича како је бриселски споразум највеће достигнуће у новијој српској историји?! Прстоспојено,љигаво,патетично,издајничко ђубре! Нек иде да моли сад свог побратима Хашима да дозволи да лекови прођу!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online