Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 27.03.2010.
00:27
Tanjug A

Bradić: Sprečićemo monopol u medijima

"Sredinom godine će biti završena i javnosti predstavljena medijska strategija koja bi konačno trebalo da uredi domaću medijsku scenu“, izjavio je ministar kulture i informisanja Nebojša Bradić.

Predstoji mu borba sa medijskim tajkunima: Nebojša Bradić

"Delegacija Evropske komisije je početkom godine odobrila i finansira projekat Ministarstva kulture koji podrazumeva izradu studije medija. Ona će, između ostalog, sadržati uporednu analizu našeg i evropskog medijskog zakonodavstva, institucija koje su zadužene za sprovođenje medijskih politika.

Biće urađena i analiza medijskog tržišta u našoj zemlji, uključujući i efekte privatizacije medija i položaj državne novinske agencije ’Tanjug’“, najavio je ministar Bradić u u intervjuu za "Večernje Novosti“.

Sprečiti monopol

Bradić se osvrnuo i na paket medijskih propisa koji treba da urede tu oblast u Srbiji i Zakon o nedozvoljenoj medijskoj koncentraciji, pa ocenio da je jedan od najvećih problema "što trenutno ne postoji pravna smetnja po kojoj izdavač dnevnih novina može da bude i vlasnik distributivne mreže“.


"To nije u skladu sa dobrom evropskom praksom, i to će se menjati,“ poručio je ministar.


Bradić je dalje istakao da je "raznovrsnost u oblasti informisanja veoma bitna za kvalitet naše medijske scene. Koncentracija medija u rukama jednog vlasnika, koji utiče na identitet određenih novina, odnosno medijske kuće, nije dobra jer bi doprinela uniformnosti informisanja,“ ukazao je on.

Divlja tranzicija i uništenje medija


Komentarišući loše privatizacije u toj oblasti i pokušaje preuzimanja monopola u informisanju, ministar Bradić je kazao da će "biti teško rešavati probleme koji su zatečeni", ali da bi većinu "sa kojima se i dalje suočavaju mediji u Srbiji trebalo konačno da reše zakoni koji su u pripremi.“


"Tačno je da su mnogi ugledni dnevni listovi, nedeljnici, pa i radio i TV stanice lošim privatizacijama devastirani. Nažalost, za neke više nema povratka. Agencija za privatizaciju zadužena je za te slučajeve,“ kazao je ministar Bradić.


Bradić je dalje izneo da Ministarstvo kulture "čini sve što može da određeni mediji, koji imaju dugu tradiciju i doprinose kvalitetnom informisanju, budu sačuvani.“


"Cilj privatizacije je da se omogući bolji i kvalitetniji rad, ali se, nažalost, u uslovima divlje tranzicije to nije uvek događalo. Određene medijske kuće kupovane su zbog infrastrukture. Pažljivo pratimo sve te slučajeve,“ kazao je ministar.

"Ipak, nisam Gebels"

 

Bradić je ocenio da je medijska scena u Srbiji osam meseci posle usvajanja Zakona o informisanju, "malo umivenija i mnogo manje agresivna.“


"Kada su usvajane izmene Zakona o javnom informisanju, nazivali su me Gebelsom, upozoravali da će biti zavedena cenzura, da će se gasiti mediji...

 

Ništa od tih dramatičnih predviđanja nije se ispunilo. Koliko je zakon u praksi doprineo uređivanju naše medijske scene, znaćemo uskoro, kada jedna nezavisna ekspertska grupa koju smo za to angažovali, završi svoj rad,“ zaključio je ministar Bradić.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online