Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Četvrtak 08.05.2014.
07:44
J. L. Petković - Vesti A

KiM: Posle sastanka sa Fileom - muk

Posle sastanka sa evropskim komesarom za proširenje Štefanom Fileom u Kosovskoj Mitrovici, na severu Kosova - muk! Potpuno neuobičajena situacija da gradonačelnici četiri opštine ne žele da daju izjave (na telefone ih je i juče bilo nemoguće dobiti), nakon što su ugostili politički najvišeg evropskog zvaničnika koji je došao u taj grad, prethodno posetivši Beograd i Prištinu.

Nismo informisani: Ksenija Božović, predsednica SO Kosovska Mitrovica

O čemu se govorilo na sastanku, zna se samo iz Fileove izjave. A on je saopštio kako je zaključeno da je neophodno stvoriti uslove za formiranje Zajednice srpskih opština i da u tome gradonačelnici sa severa KiM mogu da očekuju pomoć Evropske unije.


- Srpske opštine imaju važnu ulogu u sprovo­đenju i primeni Briselskog sporazuma i dodatno ćemo se potruditi da im pomognemo da odrade svoj posao - kazao je File. Na sastanku u Kosovskoj Mitrovici se govorilo i o ekonomskom osnaživanju lokalnih zajednica, a File je istakao da je bilo reči i o paketu od 38,5 miliona evra koji služi za podršku projektima na severu Kosova.


Zanimljivo je da gradonačelnici nakon sastanka nisu želeli da se obrate medijima, što je podstaklo glasine da je možda bilo i nekakvih ultimatuma od strane visokog predstavnika EU. Svakako, novinarima je uskraćen odgovor na pitanje - da li sada predstavnici Brisela i u sferi ekonomije preuzimaju ulogu Beograda koji je imao na severu KiM?


Predsednica SO Kosovska Mitrovica Ksenija Božović kaže da je iz medija čula o čemu se govorilo na sastanku.

- Čuli smo da je bilo reči o statutu opštine, a ako je to bila tema, onda je primedba za one koji su zakazivali sastanak da je njemu trebalo da prisustvuju predsednici skupština jer smo mi formirali komisije i učestvovali u njihovom radu. Nismo informisani ni o

dogovorima sa sastanka, a iznenadila sam se da se posle sastanka sa Fileom niko od gradonačelnika nije obratio medijima. Niko ništa ne zna - kaže Božovićeva.

Čekaju verifikaciju mandata

Odbornici Skupštine opštine severna Mitrovica usvojili su izmene statuta opštine Severna Mitrovica. Sa sednice je upućen zahtev Centralnoj izbornoj komisiji Kosova da postupi po zakonu i dodeli mandate odbornicima sa liste Građanska inicijativa SDP - Oliver Ivanović i Građanska inicijativa Srpska, koji 36 dana čekaju da im se verifikuju mandati.

Izvesno je da će se gradonačelnici ubrzo oglasiti, jer se srpska zajednica sprema za parlamentarne izbore na Kosovu.


Sa 90 glasova za, četiri protiv i tri uzdržana, raspušten je kosovski parlament. Na sastanku pre glasanja, Hašim Tači je političkim predstavnicima Srba kazao da je planirani datum izbora 8. jun.


- Na tom sastanku su razgovarali o dve opcije raspisivanja izbora, i ovo je bio najbezbolniji način. Samostalna liberalna stranka je spremna za izbore, i danas ćemo o tome govoriti, kao i o zajedničkoj listi. Ukoliko se složimo i nađemo zajednički jezik, smatram da je najpametnije da budemo na zajedničkoj listi, jer smo tako najjači. Sada nemamo rezervisana mesta i moramo da se borimo i za cenzus - kaže za "Vesti" Saša Milosavljević, šef poslaničkog kluba SLS.


Pre nekoliko dana u Beogradu je održan prvi neformalni sastanak političkih predstavnika Srba sa Kosova, sa temom jedne liste, na kojoj bi se našli predstavnici SLS i GI "Srpska" koju podržava Beograd.


- Spremni smo za izbore i za razgovore sa svima koji su spremni da stave opšte interese iznad partijskih i ličnih - kaže predsednik Građanske inicijative "Srpska" Vladeta Kostić.


Sastanku sa Filom prisustvovali su gradonačelnici Severne Mitrovice, Leposavića, Zubinog Potoka i Zvečana, kao i specijalni predstavnik EU na Kosovu Samuel Žbogar i član Upravljačkog tima za formiranje Zajednice srpskih opština Ljubomir Marić.

Sprečili formiranje kosovske vojske

Srpski poslanici u kosovskom parlamentu prvi put za poslednje četiri godine su bili jedinstveni u stavu, i pokazali kakvi su efekti jedinstva u odluci. Naime, niko od 13 predstavnika Srba nije želeo da podrži ustavne amandmane koje je tražila stranka Hašima Tačija, odnosno sprečili formiranje vojske Kosova.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 08.05.2014. 07:54
Dje se cuti tu se muti, samo ako se nisu dogovorili da se vrati Policija i Vojska Domacina na Svetu Metohiju onda je sve drugo izdaja, prevara, korpcija i genocid nad Srbima i Srbiji...........arbanasi mars iz Srbije.....idite u svoju zemlju avkaziju........
Četvrtak 08.05.2014. 08:28
SEVER KOSOVA JE IZDAT I PREDAT TAČIJU,OD STRANE stiroporca šoravog i večitog potrčka, PO NAREDJENJU EVRO-AMERIČKIH NAKAZA.A OVI NAZOVI SRBI PREDSEDNICI OPŠTINA NEMAJU VIŠE ŠTA DA KAŽU,ČIM SU PRISTALI DA IZADJU NA TAČIJEVE IZBORE,SPROVODIĆE ONI SA OVOM BEDNOM KSENIJOM,SVE ŠTO IM TAČI NAREDI.NEMOJTE IM VIŠE DAVATI NA VAŽNOSTI VERUJTE OVI TAČIJEVI PREDSEDNICI U NARODU NA SEVERU KOSOVA NEMAJU NIKAKAV UGLED.
Četvrtak 08.05.2014. 08:43
Издаја србије се наставља.Народ је крив јер је гласао за издајнике.Филе на професионални начин одрађује задатке Брисела.У Београду стварао је атмосферу поверења,да би одмах потом у Приштини печетирао самосталност Косова.Након оваквог развоја ситуације у вези с Косовом и Србијом,свака одговорна влада би,барем дала ноту протеста Бриселу.Овој гарнитури српских политичара,а посебно оним који су потписали"бриселски споразум"лично не верујем,јер су испод жита предали КиМ албанцима.И шта радити сада када се,например српски храмовима прети да ће бити уништени.Да ли нам треба још доказа за тотални неуспех и издају кључних српских интереса?Србијом диригује Брисел,Вашингтон и домаћи издајници.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online