Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 26.03.2010.
12:00
Đ. Barović - Vesti A

Prištinski lideri igračke zapada

General Momir Stojanović, nekadašnji direktor Vojno-bezbednosne agencije (VBA), nedavno se vratio iz Haškog tribunala gde je 18 dana svedočio u procesu koji se vodi protiv Vlastimira Đorđevića. Prethodno je gotovo mesec dana svedočio na suđenju ratnom saborcu, generalu Vladimiru Lazareviću.

General Momir Stojanović

- Govorio sam o genezi albanskog separatizma na Kosmetu.

Odbrana Đorđevića je došla u posed brojnih originalnih dokumenata Prištinskog korpusa, tako da mi je bilo olakšano da pokažem i dokažem kako je Srbija i 1998, ali i 1999. godine na Kosovu i Metohiji legitimno branila svoj teritorijalni suverenitet.

Jeste li uspeli da to dokažete?
- Mislim da jesam. Verujem da sam uspeo da pokažem kako su za kosovsku krizu odgovorne vlade Albanije i nekih zapadnih zemalja koje su po svaku cenu želele da proizvedu krizu.

Odakle Vam te informacije?
- Postoje brojna dokumenta koja potvrđuju da su i pre prvih sukoba u južnoj srpskoj pokrajini, na severu Albanije, postojali brojni logori za obuku terorista. Njih su obučavali oficiri albanske vojske, njihove tajne službe ŠIK, ali i neki instruktori iz stranih specijalnih jedinica.

Nedavno je na RTS emitovan prilog italijanskog novinara o zločinima OVK-a. Je li moguće da naše obaveštajne službe nisu znale za sve to?
- Naravno da su znale, ali te informacije su u tom trenutku za zapad bile irelevantne. Mi smo imali konkretne dokaze, izjave uhapšenih da su predstavnici Oebsa pomagali OVK u logistici i pravljenju mapa. I ništa nije bilo. Zar ne?

Kontrolisani sukob

 

Mnogi analitičari predviđaju žestok sukob između Tačija i Haradinaja?
- Taj sukob bi eskalirao i mnogo ranije samo da su im mentori to dozvolili. Ali, oni i Tačija i Haradinaja drže pod kontrolom pošto im ovakva politička, ali i bezbednosna situacija na Kosovu očigledno odgovara.

Šta ste rekli o umešanosti stranih obaveštajnih službi, ipak ste bili direktor VBA?
- Zbog odličnog geostrateškog položaja Balkan je uvek bio zanimljiv za strane obaveštajne službe. Hašim Tači je ne samo američki čovek, već je tvorevina CIA, njihova igračka. Ramuš Haradinaj je nemački čovek.

Taj izbacivač iz noćnih klubova u Nemačkoj je planski i sistematski pripreman za završni čin koji je otpočeo njegovim ilegalnim ubacivanjem na prostor Kosova marta 1998. zajedno sa grupom terorista, članova takozvanog Glavnog štaba OVK-a.

Njih dvojica trenutno nisu u dobrim odnosima?
- Nije nimalo sporno da su oni u sukobu, ali ne zaboravite da su takođe i pod čvrstom kontrolom svojih zapadnih mentora. Dobijaju s vremena na vreme packe kojima im se poručuje da ipak budu svesni ko su prave gazde. Otuda je i na Kosovu, ako se izuzmu neki mafijaški obračuni, relativno mirno. Haradinaju je poklonjena Metohija, a Tačiju - Kosovo. I vuk sit i koze na broju. Jedino što je Srba sve manje.

Trgovina organima

 

Jeste li u Tribunalu pomenuli i trgovinu ljudskim organima?
- Nisam se dotakao te teme iz jednostavnog razloga zato što to ni Sudsko veće ni Tužilaštvo nije ni zanimalo. Odgovarao sam isključivo na pitanja koja su bila bazirana na tačke optužnice.


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online