Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Nedelja 27.04.2014.
22:22
Beta A

Svetski mediji o Vladi: Najava korenitih reformi bivšeg nacionaliste

Svetski mediji prenose da je Skupština Srbije izabrala novu vladu na čelu sa bivšim ultranacionalistom Aleksandrom Vučićem, koji je obećao duboke ekonomske reforme i ulazak zemlje u EU do kraja decenije.

Davanje zakletve nove Vlade Srbije
 

Agencija Rojters navodi da je 44-godišnji lider Srpske napredne stranke na izborima u martu osvojio najjaču podršku naroda od vremena Slobodana Miloševića, "lidera tokom ratova na tlu bivše Jugoslavije tokom 1990-tih koji su Srbiju doveli do izolacije i bankrota".

"Bivši ultranacionalista i ministar iz doba Miloševića, koji se okrenuo proevropskom kursu 2008, obećao je korenite i sveobuhvatne reforme ogromnog javnog sektora, penzionog sistema i zakona o radu, kao i ukidanje subvencija za državne firme gubitaše", navodi Rojters.

Agencija dodaje da mu je "vodeća uloga u dosta reklamiranoj borbi protiv kriminala i korupcije, uključujući i hapšenje i suđenje moćnom balkanskom maloprodajnom tajkunu Miroslavu Miškoviću, donela popularnost i pomogla mu da obezbedi 158 od 250 mesta u parlamentu".

Pročitajte još:

* ''Znajte da ništa nećemo da ukrademo''

* Đilas: Velike sile skrojile Vladu
* Izabrana nova (stara) Vlada Srbije
* Šta je Vučić (prvo) obećao Srbiji?

I agencija AP piše da je Vučić, "bivši tvrdokorni nacionalista koji je postao proevropski reformator, stekao popularnost obećanjima beskompromisne borbe protiv rastuće korupcije i sveopšteg siromaštva".

Radio Dojče vele ocenjuje da će planirane reforme nove srpske vlade "najverovatnije drastično smanjiti javnu potrošnju, sa ciljem da se dobije novi zajam od Međunarodnog monetarnog fonda.

"Još jedan važan zadatak je da se poboljšaju odnosi sa EU, zakomplikovani osetljivim odnosom Srbije sa Kosovom, koje je proglasilo nezavisnost 2008", navodi Dojče vele.

Agencija Frans pres navodi da je "bivši ultranacionalistički jastreb posle nekoliko spektakularnih hapšenja biznismena stekao popularnost u osiromašenoj zemlji, ogrezloj u birokratiju i korupciju, gde je mesečna plata 350 evra".

POVEZANE VESTI

Nedelja 27.04.2014. 22:59
чим видим дачићија до пицоустог све ми је јасно,да од нас нема ни го,к,,,,,,,,ц
Ponedeljak 28.04.2014. 00:44
Rekao bih da su ga dosta tacno opisali, vrlo bolno mi je pao zakljucak: "najverovatnije drastično smanjiti javnu potrošnju, sa ciljem da se dobije novi zajam od Međunarodnog monetarnog fonda" I Srbija kao i ostatak SFRJ sve vise lici na Kraljevinu Maxmagnus, iz istoimenog stripa.
Ponedeljak 28.04.2014. 01:54
. .. strani mediji su bez navodjenja brojnih detalja u prilog novo- odnosno ponovoizabranog upravljaca Srbije naveli samo nekoliko kljucnih biografskih podataka. Na zalost Srba kad , izgleda, nemaju boljeg . . .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online