Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Subota 19.04.2014.
18:01
J. L. Petković - Vesti A

I Isusa prognali s Kosova

Vlasti u Prištini nisu dozvolile Srbima da na Veliki petak budu u svom rodnom gradu. Ogorčeni smo na prištinske institucije, Euleks i Kfor što nisu u stanju da obezbede bezbednost za 120 Srba koji su uredno podneli zahtev da budu na Veliki petak u svom gradu, izjavio je predsednik Udruženja Đakovčana Đokica Stanojević. Ponovo smo uputili poziv kosovskim institucijama i Euleksu da im odobre posetu Đakovici za uskršnje praznike i nećemo odustati od te namere, kaže on za "Vesti".

Vlasti u Prištini nisu dozvolile Srbima da na Veliki petak budu u svom rodnom gradu. Ogorčeni smo na prištinske institucije, Euleks i Kfor: Stanojević
 

- U četvrtak uveče organizovali grupu i trebalo je oko 23 uveče da autobusima krenemo iz Beograda, pokupimo naše sugrađane iz Kraljeva i Kragujevca, sve je bilo isplanirano, dok nam u poslednjem trenutku nije stigao dopis da Kfor, Euleks i Kosovska policija ne mogu da nam garantuju bezbednost, već da možemo da odemo samo do Peći i Dečana, ali ne i do Đakovice. Mi to nismo prihvatili - ističe Stanojević.


Na njegovo iznenađenje, kaže, u petak ujutru zvali su ga predstavnici Kfora, i pitali da li će grupa doći na Kosovo i da ih iz manastira Visoki Dečani odvedu do Đakovice.
- Rekli su da su iznenađeni da su oni niko ne može da nam garantuje bezbednost. I mi smo odlučili da opet tražimo saglasnost da bar jedan dan budemo u svom gradu, svojoj ulici, crkvi i sa svojim monahinjama.


Autobusi u kojima su bili raseljeni Đakovčani zaustavljeni su kada su za Božić krenuli da zapale badnjak u crkvu Uspenja Presvete Bogorodice u tom gradu. Dva vozila sa više od 100 vernika zaustavljana su u srpskoj ulici ispred crkve, a blokirala ih je grupa demonstranata, koji su se odazvali na poziv Udruženje Pozivi majki. Učesnici protesta su prvo vozilima blokirali prilaz autobusima do crkve, da bi zatim pokušali da dovuku balvane.

Zabranjen dolazak ministru

Kancelarija za Kosovo i Metohiju najoštrije je osudila odluku prištinskih vlasti da ministru bez portfelja Aleksandru Vulinu ne odobri da prisustvuje bogosluženju u crkvi Uspenja Presvete Bogorodice u Đakovici, zajedno sa još 120 raseljenih Đakovčana.
- Ponovo su vlasti u Prištini pokazale da se politika aparthejda i zabranjenenih gradova za Srbe na Kosovu i Metohiji nastavlja. Kao i na Badnje veče, Srbima raseljenim iz Đakovice zabranjeno je da na Veliki petak budu sa svojim ministrom i obiđu svoju crkvu u predvečerje najvećeg hrišćanskog praznika - saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

- Upravo zato, kad smo čuli da nam ponovo ne daju da idemo, mnogi su pod rizikom života insistirali da krenemo. Bio sam najumereniji od svih, pokušavajući da ih smirim. Kako da ljudi ne budu revoltirani? Iz Đakovice je proterano 12.000 Srba, oduzeta im je imovina, ne mogu da se vrate u svoj dom, žive u prihvatnim centrima, a sada, na najveći hrišćanski praznik, ne mogu ni da odu u crkvu, da upale sveću i osete mir Božji. To je najveći šamar za hrišćane, i uvreda za sav normalan svet. Neshvatljivo je da danas u Evropi jednom narodu budu uskraćena ova prava - poručuje Đokica Stanojević.


Sličnim rečima kao i za Božić, Kancelarija za Kosovo i Metohiju je ovog puta osudila zabranu dolaska Srbima u Đakovicu, pozvavši međunarodnu zajednicu "da konačno stane na put samovolji Prištine". Na pravoslavnoj crkvi u Đakovici je nedavno osvanuo antisrpski grafit mržnje. Grafit je ispisan na albanskom jeziku, a u prevodu znači: "Samo mrtav Srbin je dobar Srbin".

POVEZANE VESTI

Subota 19.04.2014. 18:58
pitajte Vucica evropejca,pricao je drugacije pre izbora.
Subota 19.04.2014. 18:34
Не резумем шта ови људи причају,кад Вучић и Д(Т)ачић кажу да се потписивањем Бриселског споразума гарантује безбедност и слобода кретања Србима на Косову.
Subota 19.04.2014. 21:11
Nikako da pročitam da je Pesjednik Srbije pitao Evropu zašo se danas na teritoriji Evrope ugrožavaju ne samo ljucka prava nego i pravo na život na Kosovu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online