Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 25.03.2010.
11:30 >> 11:29h
Tanjug A

Susret Tadića i Josipovića pozitivna stvar

Sastanak srpskog i hrvatskog predsednika Borisa Tadića i Ive Josipovića je dobar događaj koji će biti početak relaksacije odnosa ne samo između Beograda i Zagreba, već u celom regionu, ocenio je predsednik Igmanske inicijative Aleksandar Popov. Hrvatska štampa je, takođe, pozdravila susret dvojice predsednika, ocenivši ga kao ''novu etapu u bilateralnim odnosima''.

"Odluke jesu pozitivne i obećavajuće, tim pre što su došle sa jednog brzo pripremljenog, neformalnog sastanka, prvog sastanka dvojice predsednika, tako da to sve što je rečeno obećava novu eru ne samo u odnosima dve zemlje nego i u regionu", rekao je Popov za britanski radio Bi-Bi-Si (BBC).

Susret Tadića i Josipovića relaksira odnose u celom regionu: Aleksandar Popov
 


Popov je ukazao da je sastanak, koji je efikasno pripremljen u tajnosti, iznenađenje za celu javnost, ali da se s druge strane moglo pretpostaviti da će uskoro doći do susreta dvojice predsednika, jer je Josipović, od kada je izabran, poslao više pozitivnih signala ka Beogradu koje je Tadić spremno dočekao.

Vest o susretu lidera zemalja, koje i 15 godina posle rata opterećuju mnoga nerešena pitanja, sa zadovoljstvom su dočekali i u Briselu, prenela je Slobodna Evropa.


Predsednik Tadić je, prema Popovu, na dobar način iskoristio sastanak da amortizuje negativne efekte izostanka sa sastanka na Brdu kod Kranja.


Ambasador Hrvatske u Beogradu Željko Kuprešak otkrio je za Radio Slobodna Evropa da su lideri dve zemlje neformalni sastanak u Opatiji dogovorili u direktnom razgovoru.
"U vrlo kratkom razdoblju je dogovoreno, iz jednostavne potrebe da se počne komunicirati. Ovo je bila ideja i jednoga i drugoga predsednika koju su ostvarili mimo bilo kojih drugih uticaja", rekao je Kuprešak.


Kuprešak navodi da susretom u Opatiji ne treba očekivati velike istorijske prekretnice, ali da je to početak kontinuiranog dijaloga koji će "sigurno doneti dobro, kako Srbiji, tako i Hrvatskoj, ali isto tako i celoj regiji".


Srpski i hrvatski analitičari pozitivno ocenjuju neformalni sastanak dvojice predsednika, uz konstataciju da je do susreta moralo doći jer se ne može beskonačno izbegavati susret i komunikacija sa predsednikom prve susedne države "sa kojom očekujete rešavanje problema, i što vam je deo agende u evropskim integracijama."

Analitičari podsećaju da i u Srbiji i u Hrvatskoj žive kao nacionalne manjine pripadnici i jednog i drugog naroda, što je, po njima, osnovni imperativ da se nastave kontakti na svim nivoima prijateljskih odnosa.

Hrvatski mediji navode da je susret Tadića i Josipovića otvorio je "novu etapu" u bilateralnim odnosima i znak je uspostavljanja bližih odnosa dve glavne zemlje u regionu.


"Vreme je za novu evropsku saradnju", ističe komentator "Jutarnjeg lista" Željko Trkanjec, uz stav da je kompromis bila ključna reč celog susreta dvojice predsednika koja budi nadu da će dve zemlje, ključne za stabilnost regiona, započeti otvoreni dijalog kako bi se rešila otvorena pitanja.

Predsednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora Hrvatske i EU Vesna Pusić smatra da je dobro što se susret desio na samom početku Josipovićevog mandata, što označava etapu u kojoj Hrvatska ulazi u EU, kao i da sada ima osnova da se počnu rešavati pitanja koja i dalje otežavaju odnose Hrvatske i Srbije.

"Glavna vrednost dve zemlje u međunarodnim odnosima je sposobnost da stabilizujemo region, a to i jednoj i drugoj zemlji koristi samo po sebi, pa je za obe zemlje dobar temelj za uticaj unutar Evrope, a i uopšte", izjavila je Pusićeva.
Ona je ocenila i da dve zemlje imaju mnogo posla, naročito po pitanju BiH, čiju bi stabilizaciju trebalo da pomognu.

Svi mediji više su nego pozitivno ocenili susret i dali naglasak na Tadićevu izjavu da se on i Josipović znaju i od ranije, pre nego što je on postao predsednik Hrvatske, što je dobra osnova njihovog prijateljstva i saradnje u evropskom duhu.


"To je dobra podloga za zajedničku inicijativu dvojice predsednika i naše dve države za održavanjem regionalne konferencije o BiH", smatra ona.


Naglašeno je da su se oba predsednika složila oko mogućnosti nagodbe oko tužbi za genocid, jer onda tužbe ne bi imale nikakvog smisla, ali uz isticanje da je to stvar dogovora i pregovora koje trebaju predvoditi vlade.
Preneta je i Tadićeva izjava da države ne treba da budu taoci krivičnih dela pojedinaca.


Navedeno je da su dvojica predsednika u neformalnoj atmosferi razgovarala o brojnim otvorenim pitanjima uz Josipovićevu najavu da će ti susreti u budućnosti biti puno češći jer će i Hrvatska i Srbija uskoro postati članice EU, zbog čega se moraju razvijati dobrosusedski odnosi.


Oba predsednika ocenila su da je njihov prvi sastanak prošao jako dobro jer su našli zajednički jezik, a pitanje oko kojeg dve zemlje nemaju zajednički stav -Kosovo, nije bilo tema jučerašnjih razgovora, primećuju mediji.


Naglasak je dat i na stvaranje evropskog partnerstva dve zemlje koje ima za cilj dovođenje svih zemalja regiona u EU, ali i stvaranje evropskih vrednosti na tom prostoru i Tadićevu izjavu da je "cilj obe zemlje pripadnost evropskoj familiji naroda, a to podrazumeva i uvođenje evropskih reformi i vrednosti u obe zemlje".

"Potvrdili smo novi pravac u našim odnosima, pravac evropskog partnestva i rešavanja probleme", citirali su mediji Josipovićeve reči.


Hrvatski mediji, naročito internetske stranice, dali su velik prostor
opisivanju druženja dvojice predsednika s narodom tokom boravka u Opatiji, naglašavajući ležernu atmosferu susreta. Tadićeva izjava kako je on prvi srpski turista na Hrvatskom primorju i da je to najbolja poruka srpskim turistima dobila je svoje mesto u naslovima velikog broja tekstova.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online