Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 18.04.2014.
12:01
Vestionline A

Nekretnine na Kosovu kupovali kao da su od zlata

Anketni odbor Skupštine Srbije osnovan radi utvrđivanja činjenica o načinu trošenja budžeta na područuju Kosova i Metohije došao je do podataka i saznanja koji ukazuju na osnovanu sumnju u zloupotrebe u trošenju budžetskih sredstava namenjenih otkupu, dogradnji, adaptaciji i renoviranju kuća i stanova u severnom delu Kosovske Mitrovice za smeštaj kadrova i interno raseljenih lica od 2002. do 2012. godine.

Otkriveno da su stanovi u Kosovskoj Mitrovici plaćani preskupo, a da otkupljenih 16 nepokretnosti uopšte ni ne postoji na terenu
 


Kako se navodi u izveštaju, Koordinacioni centar za Kosovo i Metohiju je u periodu od 09.06.2003. do 31.12.2004. godine, na osnovu ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji, posredstvom privatnog preduzeća za promet i usluge “Daki“ iz Kosovske Mitrovice i privatnog preduzeća “Masters“ iz Prištine, uglavnom od lica albanske nacionalnosti, otkupio 30 kuća i stanova u severnom delu Kosovske Mitrovice radi stambenog zbrinjavanja kadrova i interno raseljenih lica.


- Za otkup navedenih nekretnina iz budžeta Republike Srbije je utrošeno 281.596.702,80 dinara. Posredničkim preduzećima je na ime provizije od 2% od isplaćenih cena nepokretnosti isplaćeno ukupno 3.622.111,58 dinara. Za adaptaciju, rekonstrukciju i dogradnju kupljenih objekata utrošeno je 82.648.164,00 dinara. Ukupno za ovaj projekat utrošeno je 370.426.224,00 dinara ili oko 5.000.000 evra, stoji u dokumetu Anketnog odbora.

"Daki" i "Masters" dobijali gotovinu

Odbor je, kako se navodi, ustanovio i da su posrednička preduzeća “Daki“ i “Masters“ sa prodavcima nepokretnosti isključivo zaključivala predugovore o kupovini nepokretnosti uz avansno plaćanje od 25% ugovorene cene nepokretnosti. Kako navode, Koordinacioni centar za KiM je tim firmama u gotovom novcu isplaćivao predugovorima o kupoprodaji utvrđene cene nepokretnosti, a one su samostalno isplaćivale prodavce nepokretnosti.
 

Preskupi placevi

- Na primer, od Hasani Agima iz Kosovske Mitrovice, 2012. godine otkupljen je plac površine 8 ari i 64m2 za iznos od 100.000 evra ili 11574 evra/m2; od Zorana Žarkovića iz Beograda otkupljen je plac površine, 6 ari i 75m2 (2011. godine) za iznos od 64.000 evra ili 9471 evra/m2; od Greku Mevljude iz Kosovske Mitrovice kupljen je 2005. godine plac površine 13 ari i 84m2 sa kućicom površine 17m2 za iznos 90.000 evra ili 6502 evra/m2. Ovakvih slučajeva precenjenih objekata je više, navodi Odbor.

- Ni za jednu nepokretnost nisu sklopljeni zakonom propisani kupoprodajni ugovori, tvrdi u izveštaju Anketni odbor.


Obrazlažući dalje, dodaju da je “u periodu od 2005. do 2012. godine Kosovsko-mitrovački okrug je kao kupac, sredstvima budžeta Srbije, otkupio još 107 stambenih jedinica u severnom delu Kosovske Mitrovice za smeštaj interno raseljenih lica. Za ovu namenu iz budžeta Republike Srbije utrošeno je 9.930.772 evra“.
 

- Kao kupci nepokretnosti se pojavljuje više fizičkih lica sa prebivalištem u severnom delu Kosovske Mitrovice. Odbor je utvrdio indikativno pojavljivanje više istih lica kao kupaca u kupoprodajnim ugovorima u ovom periodu. Fizička lica bi nakon otkupa nepokretnosti, iste po ugovoru o poklonu poklanjala Kosovsko-mitrovačkom okrugu. Navedena procedura je po izjavama nadležnih u Okrugu primenjivana radi lakše uknjižbe nepokretnosti, navodi se u dokumetu.


Odbor je uvidom u kupoprodajne ugovore utvrdio, “u ne malom broju slučajeva, izuzetno visoke cene kvadratnog metra otkupljenih nepokretnosti“.

Podneto 37 krivičnih prijava

U tekstu ističu da su “zbog zloupotreba u otkupu navedenih nepokretnosti organi PU u Kosovskoj Mitrovici Okružnom javnom tužilaštvu u Kosovskoj Mitrovici podneli 37 krivičnih prijava, koje je tužilaštvo 2007. godine prosledilo Specijalnom tužilaštvu za organizovani kriminal“.


- Posle godinu i po dana nepreduzimanja nikakvih mera, Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal je krivične prijave vratilo Višem tužilaštu u Kosovskoj Mitrovici sa nalogom da radnici PU Kosovska Mitrovica prikupe dodatna obaveštenja. Za tri nepokretnosti (kuće) Viši sud u Kraljevu je podigao optužnicu protiv vlasnika firme “Daki“, Šijak Idriza, zbog osnovane sumnje da je počinio krivično dela prevare radi sticanja materijalne koristi time što je od Koordinacionog centra naplatio veći iznos novčanih sredstava od iznosa u sklopljenom predugovoru u kupoprodaji. Protiv istog lica se u Osnovnom sudu u Kosovskoj Mitrovici vodi pretkrivični postupak zbog indicija da je počinio krivično delo prevare u postupku otkupa sedam nepokretnosti u severnom delu Kosovske Mitrovice, navodi u izveštaju Odbor.

 

Kupili 16 nepostojećih kuća

Kako dalje navode, u razgovoru sa predstavnicima PU u Kosovskoj Mitrovici, Odbor je došao do saznanja da 16 otkupljenih nepokretnosti (kuća) ne postoje na terenu, te da su kupoprodajni ugovori fiktivni.


- Indikativna je i činjenica da su za renoviranje i adaptaciju kupljenih nepokretnosti pored firmi “Eskos“, “Ozring“ i “Markom“ angažovane i firme “Daki“ i “Masters“, koje su kao posrednici učestvovale u otkupu nepokretnosti. Indikativna je i činjenica da je za kupovinu 107 nepokretnosti u periodu od 2005. do 2012. godine iz budžeta Republike Srbije utrošeno 9.930.772 evra, a da je za kupovinu 30 nepokretnosti u periodu od 2002. do 2004. utrošeno oko 5.000.000 evra, navodi odbor u izveštaju.


Srpska policija 12 godina besposličarila

Anketni odbor ukazuje i na “zabrinjavajuću indolentost i neprofesionalnost pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije u proteklih 12 godina koji nisu uspeli da prikupe izjave i potrebna obaveštenja, od aktera uključenih u kupoprodaje nepokretnosti, korisne za krivično procesuiranje očigledno nezakonitog ponašanja“.
 

Kako su "patriote" ojadile Srbe sa Kosova

1. Zemljotres na Kosovu, prilika za mutivode

- S tim u vezi potrebno je preispitati i efikasnost rada u proteklih 12 godina policijskih uprava sa Kosova i Metohije izmeštenih na teritoriju uže Srbije. Zabrinjavajuća je i neefikasnost nadležnih sudskih organa u postupanju prema već podnetim krivičnim prijavama, navodi Odbor.


- Zbog osnovane sumnje u zloupotrebu budžetskih sredstava utrošenih za otkup nepokretnosti u severnom delu Kosovske Mitrovice za smeštaj kadrova i interno raseljenih lica (u periodu 2002. do 2012. godine) u pogledu precenjivanja cena nepokretnosti i iskazivanja jedne cene nepokretnosti u kupoprodajnom ugovoru, a isplatu druge mnogo niže cene prodavcu, Anketni odbor predlaže Narodnoj skupštini Republike Srbije da Vladi Republike Srbije predloži da nadležni državni organi sprovedu hitnu istragu, zaključuje Anketni odbor u tom delu izveštaja.

POVEZANE VESTI

Petak 18.04.2014. 12:09
U čemu je problem ? Anketni odbor je utvrdio LOPOVUK I REDSAVILO GA JAVNOSTI . ŠTA ČEKA TUŽILAŠTVI I PRAVOSUĐE ? Imaju li ljudi koji su KRALI , PLJAČKALI OTIMALI OD NARODA I DRŽAVE IMENA I PREZIMENA ? ZAŠTO SE NE HAPSE SVI ZA KOJE SE TVRDI DA SU OŠTETILI SRBIJU ? VERUJEM DA ZA OVO NE ČEKAJU ODOBRENJE VUČIĆA JER ON JE NAJVEĆI BORAC BAŠ PROTIV LOPOVLUKA .
Subota 19.04.2014. 07:56
I? Hoće li iko da odgovara za ovo? Hoće li ikome da se bar blokira bespravno stečeno bogatsvo? Sa ovolikim lopovlukom na sve strane neće da se stane sve dok se ne primeni adekvatno kažnjavanje, i ne počne konfiskacija imovine koja nije regularno stečena. Sve ostalo su samo priče za dokolicu, da se pune novinski stupci...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online