Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 24.03.2010.
17:01
Tanjug A

"Fejt čisti sever Kosmeta od Srba“

Oko 3.000 Srba sa severa Kosova i Metohije protestovali su danas na mitingu "Za jedinstvenu Srbiju" u Kosovskoj Mitrovici protiv plana evropskog predstavnika Pitera Fejta za sever Kosmeta.

Oni su oštro osudili i odbacili tzv.strategiju za sever Kosmeta, kako su naglasili, Pitera Fejta i Hašima Tačija za potčinjavanje severnog dela Kosova i Metohije.


Okupljeni građani nosili su parole "Strategija za sever smrtna presuda Srbima“, „Euleks“ i „Fejt pretnja Srbima“, "Fejtovi Srbi plaćenici, Tačijevi Srbi janjičari", a viorile su srpske, španske i grčke zastave.


Organizator današnjeg mitinga su SNV, opštine severnog Kosova i Metohije, kosovskomitrovički okrug uz podršku srpskih parlamentarnih stranaka.


Pre mitinga učesnici su položili cveće na spomenik žrtvama NATO bombardovanja kod glavnog ibarskog mosta.


Načelnik kosovskomitrovičkog okruga Radenko Nedeljković istakao je da međunarodna zajednica mora da shvati da su srpske institucije jedine legalne i legitimne, a da su paralelne one koje su nastale jednostranom secesijom Prištine.


On je optužio šefa međunarodne civilne kancelarije Pitera Fejta da strategijom za sever planira da potpuno očisti sever Kosmeta od Srba i ostalih nealbanaca.


"Svima mora biti jasno da sever Kosmeta mogu integrisati u tzv.kosovske institucije samo ukoliko nas unište ili proteraju, a to sigurno nećemo mirno gledati i dopustiti.

Danas šaljemo jasnu poruku da je strategija Pitera Fejta za nas neprihvatljiva, da neće uspeti da nas podele, da nećemo dozvoliti da se vrata nezavisnosti zatvore i da ćemo se boriti svim legalnim i legitimnim sredstvima", kazao je Nedeljković.

Potpredsednik Demokratske stranke Srbije i bivši ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić naglasio je da se moramo vratiti jedinstvenoj državnoj politici kada je reč o Kosovu i Metohiji.


"Moramo se vratiti našem jedinstvu koje je sadržano u preambuli Ustava Srbije u kojoj stoji da je Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije. Ne smemo dopustiti da se pomisli da se promeni preambula, to je garant da ćete vi ostati u Srbiji", rekao je Samardžić.
On smatra da "nije bilo nikakve potrebe da se prihvati i prizna Euleks".


"To smo učinili i to moramo da povučemo kad tad. Nije bilo potrebno da se potpisuje protokol o policijskoj saradnji, on dovodi u pitanje unutrašnje administrativne granice Srbije i od njih čini međunarodne granice. Napravljeno je puno grešaka, ali nikad nije kasno ako smo čvrsti u volji", naglasio je Samardžić.


Član predsedništva Srpske napredne stranke, general Božidar Delić, naglasio je da jedan cilj mora svima da bude isti - da je Kosovo i Metohija neodvojivi deo Srbije i da u njegovu odbranu mora stati svaka srpska patriotska partija.


"Ovde treba da budemo jedinstveni. Molim vas da 30.maja, za kada su raspisani izbori u Kosovskoj Mitrovici, svi izađemo na biračka mesta i glasamo za Kosmet u Srbiji, jer jedino na taj način možemo odbraniti naše Kosovo I Metohiju", naglasio je Samardžić.


Narodni poslanik i član Srpske radikalne stranke Petar Jojić poručio je da se na Kosmetu mora održati stabilnost i jedinstvo srpskog naroda i da Srbija mora preduzeti sve mere da Kosovo i Metohija ostanu u njenom sastavu.


Predsednik Srpskog nacionalnog veća severnog Kosmeta Milan Ivanović ocenio je da se bombardovanje nastavlja i danas drugim vodovima, a jedan od vidova je i strategija za sever kao pokušaj albanizacije i okupacije Kosova.


"Metoda je da korumpiranjem iz fonda koji ima više desetina miliona evra potkupe i posvađaju Srbe i usmere ih jedne na druge. Ne plaši nas strategija za sever, ni albanske institucije niti njihovi mentori sa Zapada, plaši nas nedovoljna podrška Beograda, podrška države koja izostaje", rekao je Ivanović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online