Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 15.04.2014.
18:01
J. L. Petković - Vesti A

"Patriote" zgrnule milijarde

Anketni odbor Skupštine Srbije formiran da utvrdi činjenice o načinu trošenja sredstava budžeta Republike Srbije na teritoriji Kosova i Metohije predstavio je juče svoj predlog izveštaja o tome kako su utrošena budžetska sredstava u periodu od 2000. do 2012. godine. Dobar deo od 2,8 milijardi evra koje su namenjene Kosovu nije očigledno otišao tamo gde je trebalo, a Odbor je na 74 stranice utvrdio seriju nepravilnosti i nelogičnosti prilikom sanacija posledica zemljotresa u Kosovsko-pomoravskom okrugu 2002. godine.

Jedni krali, drugi se patili: Pomoć nevoljnicima otišla u tuđe džepove
 

Mutni poslovi uočeni su i u slučaju otkupa kuća i stanova i stambenog zbrinjavanja interno raseljenih lica u Kosovsko-mitrovačkom upravnom okrugu, izgradnju infrastrukture, kao i objekata za povratak i opstanak raseljenih lica. Zloupotrebe budžeta zabeležene su i u zdravstvu, obrazovanju, lokalnoj samoupravi i radu javnih preduzeća.

Jedan od brojnih primera zloupotrebe sredstava namenjenih Kosovu je i nikada izgrađeno naselje za izbeglice u Kosovskoj Mitrovici. Deca koja danas koriste

betonsku ploču kao svoje igralište ne znaju da je ona imala drugu namenu. Pre deset godina većina njih nije bila ni rođena kad je ploča izlivena kao temelj za naselje od gotovo 8.000 kvadrata za smeštaj izbeglica u Kosovskoj Mitrovici.

O trgovini naftom ni reči

Momir Stojanović, presednik anketnog odbora

Primetno je da se u izveštaju Anketnog odbora nijedna reč nije našla o trgovini nafte, nije spomenuto poslovanje Trepče, a kupovina opreme za video-nadzor i opreme za vozila i pripadnike civilne zaštite na severu KiM (za koju je dato oko milion evra 2. jula 2013) je proglašena službenom tajnom.


U četiri lamele nikada se nisu uselili mališani koji su rasli u izbegličkim centrima, a trebalo je za godinu dana i to po ugovoru kojim je Građevinska direkcija firmi Daki za izgradnju uplatila avans od čak tri miliona evra. Firme izvođači radova višestruko uzimali za kvadrate koji nikad nisu urađeni.


Anketni odbor je ustanovio nenamensko trošenje budžeta na nerealne sanacije posledica zemljotresa, prekategorizacije objekata, izgradnju novih objekata građanima koji nisu pretrpeli štete, izgradnju objekata građanima koji ne žive na teritoriji na KiM, precenjivanje građevinskog materijala, povećanje ugovorenih cena...

Šta je sa kućom od 60.000 evra?

Ivan Ivanović, iz Demokratske stranke pitao je zašto u izveštaj koji je članovima odbora predsednik dostavio u petak nije ušao podatak o kupoprodaji privatne kuće za potrebe univerziteta po ceni od 600.000 evra (u vreme Nebojše Čovića) od člana SNS-a Predraga Mikića

-Važno je da izveštaj bude potpun, precizan i da se ispitaju sve okolonosti. Mi nismo obavili niti jedno anketiranje, iako se tražilo, nikada nismo pozvali nijednog nadležnog funkcionera da ih pitamo šta znaju. I da konačno ispitamo političku odgovornost - kazao je Ivanović.


Utvrđeno je takođe da je Koordinacioni centar za KiM, u periodu od juna 2003. do decembra 2004. godine, za otkup kuća i stanova u severnom delu Kosovske Mitrovice radi stambenog zbrinjavanja kadrova i interno raseljenih lica utrošio 281.596.702,80 dinara (posredničkim kućama isplaćeno 3.622.11,58 dinara), dok je za adaptaciju, rekonstrukciju i dogradnju tih istih objekata potrošeno 82.648.164 dinara. Zbog ovih i drugih navedenih detalja, odbor traži da nadležni državni organi sprovedu hitnu istragu.

Izveštaj nema ko da usvoji

Veliko je i pitanje kakva je budućnost ovog izveštaja Anketnog odbora. U njemu ima mnogo detalja i predloga konkretnih mera, ali izveštaj je na dnevni red donet dva dana pre prestanka rada skupštinskog saziva koji je oformio ovaj odbor tako da on tehnički neće biti podnet skupštinskom sazivu koji ga je zatražio. Sve to ostavlja pitanje da li će ovaj izveštaj imati pravne posledice.

Anketni odbor je ocenio da su nenamensko korišćenje i zloupotrebe u korišćenju budžetskih sredstava u zdravstvenim ustanovama na KiM zabrinjavajućih razmera.


- Preglomazna je i realnim potrebama neprilagođena mreža ustanova primarne zdravstvene zaštite. Daleko je veći broj zaposlenih u zdravstvenim ustanovama nego što su realne potrebe. Opšte je rasprostranjena pojava nepotizma. Postoje duple plate zarada zaposlenima iz budžeta RS i iz budžeta privremenih kosovskih institucija - piše u izveštaju. Zbog na 15-ak strana navedenih detalja o zdravstvu, Anketni odbor predlaže smene nekoliko direktora zdravstvenih institucija na KiM i istragu o nenamenskom trošenju novca.


Anketni odbor predlaže da se istraži zloupotreba o trošenju budžetskih sredstava kroz ugovore o izgradnji, adaptaciju i renoviranju objekata fakulteta i Studentskog centra koji je Univerzitet u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici sklapao sa firmama Masters iz Prištine i Dinamik trejd doo iz Zvečana. Odbor je utvrdio je izgradnjom Gerontološkog centra u Kosovskoj Mitrovici budžet oštećen za 90.000.000 dinara.

Ništa od obćanih kuća: Srbi na Kosovu i dalje žive u kontejnerima
 


Odbor predlaže da se Vlada Srbije sprovede i hitnu istragu o zloupotrebi o trošenju budžetskih sredstava preko Direkcije za puteve Republike Srbije i JP Putevi Srbije za izgradnju i revitalizaciju putne infrastrukture na onim projektima gde se kao izvođači radova pojavljuju preduzeća MBA Miljković i MAB Miljković.

Jakšić: Prave nas lopovima

Marko Jakšić

Marko Jakšić iz DSS jedini je glasao protiv izveštaja. On je objasnio da glasa protiv izveštaja jer smatra da je proizvod hajke koja ima za cilj da zaokruži neizvesnot Kosova.

- Ovde je namera da se pokaže i prikaže da Srbi ne mogu da budu patriote već mogu samo da budu lopovi. I sada kada neko u Bajinoj Bašti čuje za ovo, odmah pomisli šta li rade oni Srbi lopovi na Kosovu i Metohiji - kaže Jakšić


Momir Stojanović, predsednik Anketnog odbora, kaže da ovaj predlog izveštaja nikoga ne optužuje, niti osuđuje, već ukazuje na indicije nenamenskog trošenja.


- Ovaj izveštaj nikako nije uperen protiv našeg naroda na KiM koji živi u veoma teškim uslovima. Naprotiv, bavi se onima koji su se bezobrazno obogatili na račun naroda i neretko onih "patriota" koji su moć i uticaj stekli na potkradanju državnih para - kaže Stojanović.


Tokom rasprave koja je usledila, on je posebno podvukao postojanje nepotizma i činjenicu da su u zdravstvenim ustanovama neretko budžetskim ustanovama zaposlene čitave porodice, dok s druge strane ima domaćinstava bez ijednog zaposlenog.

Duple plate profesorima

Anketni odbor je ustanovio da svi zaposleni u prosvetnim institucijama RS na teritoriji KiM, sem zaposlenih u visokoškolskim ustanovama, primaju duple lične dohotke i iz budžeta RS, kao i kosovskog.
"S obzirom na duplo finansiranje prosvetnih radnika u ustanovama predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja na teritoriji KiM, predlaže se da se plate navedenim zaposlenima umesto dosadašnjih 150 odsto, svedu na iznos od 100, a da se preostala sredstva od 50 odsto njihovih plata usmeravaju u jedinstven fond iz koga bi se isplaćivala socijalna pomoć porodicama na teritoriji KiM, koje nemaju nijednog zaposlenog", navodi se u izveštaju.

POVEZANE VESTI

Utorak 15.04.2014. 20:06
Kod nas se jedino patriotizam naplacivao. Sad tek izlazi na videlo ono o cemu sam nekad pisao. Ne laje pas zbog sela vec zbog sebe. Nisu se Kostunica i njegovi trabanti tolko kleli u Kosovo kolko u pare koje tamo idu, kleli su se u Kosovo ne zbog patriotizma vec zbog materjalne koristi. Zasto su DS i Boris Tadic razvlacili pregovore, pa Bogdanovic i Stefanovic su dobili "kilu" (bruh) podizajuci i razvaljujuci barikade, kako se sefu navije. Zasto? Sigorno ne sto im je stalo do Kosova. Doce na red i Trepca i nafta, mnogi ce da se cesu po glavi i da dokazuju odakle "novci", kako da negde radi cela familija, a negde niko, kako je i zasto postao depotiza? E nemoze da se sedi na dve stolice.
Četvrtak 17.04.2014. 11:45
Jedna nula više - manje...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online